|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewaluna uzależniony

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 18:34 Temat postu: Re: Związek partnerski |
|
|
(=KaLinka=) napisał: | czy prawo dostępu do informacji medycznej o partnerze, myślicie ?Wg. mnie jest to bardzo fajna alternatywa. Co Wy o tym myślicie? |
Bardzo dobrze! |
|
Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 18:40 Temat postu: |
|
|
dziewczyny a czym tak naprawdę taki związek partnerski się od małżeństwa różni?
I czy pary homoseksualne mogą takowy zawrzeć _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Anioleczek bywalec

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 18:50 Temat postu: |
|
|
Kasztanowa napisał: | straszna_dama napisał: | Ale chyba lepiej być ze związku niż z konkubinatu  |
A co to za różnica? Dla mnie ważniejsze jest, żeby rodzice się kochali i szanowali niż to czy są małżeństwem czy nie
(i żeby nie było - moi rodzice są małżeństwem)  |
Dokładnie to samo chciałam napisać
Najważniejsza jest miłość a nie tak naprawdę czy ich związek jest związkiem partnerskim, małżeństwem itp.
Wiadomo wg mnie małżeństwo ma więcej praw, ale co z tego jak dużo małżeństw się rozpada. Związek partnerski to fajna sprawa bo (przynajmniej ja tak sobie myślę), że może to być też jakiś wstęp do małżeństwa i przede wszystkim mogą zaznajomić ludzi z obowiązkami jakie mamy w stosunku do drugiego człowieka;) Ale tak jak mówię piszę tylko to co myślę i nie mam pojęcia czy mój tok myślenia w tej sprawie jest prawidłowy:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 18:51 Temat postu: |
|
|
Tu niczym, a pary homoseksualne mogą zawierać oba związki bez przeszkód.
Różnica polega wyłącznie na tym, ze nie zmienia się stan cywilny. _________________

Ostatnio zmieniony przez straszna_dama dnia Sro 14 Mar 2012, 19:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nheledore moderator

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 18:52 Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim różni się poziomem łatwości ewakuacji
Małżeństwo jest trudniej rozwiązać niż związek partnerski (a już zwłaszcza, gdy mamy do czynienia ze ślubem wyznaniowym).
Ja tam nie lubię niczego, co jest na próbę, pół gwizdka, po co młodym ludziom związek partnerski, skoro mają instytucję małżeństwa?
Jedyny argument, jaki do mnie trafił to ten Damy, o ludziach po rozwodach- fakt, może wtedy też bym chciała na pół gwizdka.
Tak, pary homoseksualne również będą miały takie prawo i to popieram.
Całym, cholera sercem jestem za tym.
Bo powinni mieć prawo dziedziczenia, wspólnego rozliczania się tudzież informacji o stanie zdrowia partnera, a małżeństwem nigdy nie będą
Mnie się wydaje, że większe bezpieczeństwo daje dziecku rodzina i instytucja małżeństwa. Bezpieczeństwa mentalnego: bo mama i tata mają jednakie nazwisko, podobnie jak dziecko (te dwuczłonowe też mam na myśli ), bo widać, że są: żoną i mężem (nie wiem jak wy, ale dla mnie te słowa były w dzieciństwie magiczne i zawsze mówiłam do kuzyna: "będę twoją żoną", w domyśle, że będziemy razem RODZINĄ), że są jednią, wspólnym frontem itd.
Ale przede wszystkim, dziecko ze związku nieformalnego może mieć przechlapane na najróżniejszych szczeblach, na głupiej przychodni zaczynając poprzez szkołę chociażby przy sakramentach poprzestając.
Poza tym, rodzina ma przekazywać pewne wzorce. A wzorzec jest taki: jest mąż, jest żona (nie partner, partnerka), którzy tworzą rodzinę i mają dzieci.
Są małżeństwem i dzięki temu są scaleni mocniej. (Jestem pewna, że gdyby moi rodzice nie byli małżeństwem w kilku momentach każde z nich pieprznęłoby o ziemię to wszystko już dawno temu. Ale są małżeństwem, obiecali i walczyli. I pięknie, bo mieli o co i wychodzili zwycięsko z wielu kryzysów. Małżeństwo jednak scala, wg mnie bardziej niż jakikolwiek związek, niechaj i partnerski)
Ostatnio zmieniony przez nheledore dnia Sro 14 Mar 2012, 19:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Anioleczek bywalec

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 19:04 Temat postu: |
|
|
nheledore napisał: | Przede wszystkim różni się poziomem łatwości ewakuacji
Małżeństwo jest trudniej rozwiązać niż związek partnerski (a już zwłaszcza, gdy mamy do czynienia ze ślubem wyznaniowym).
Ja tam nie lubię niczego, co jest na próbę, pół gwizdka, po co młodym ludziom związek partnerski, skoro mają instytucję małżeństwa?
Jedyny argument, jaki do mnie trafił to ten Damy, o ludziach po rozwodach- fakt, może wtedy też bym chciała na pół gwizdka.
Tak, pary homoseksualne również będą miały takie prawo i to popieram.
Całym, cholera sercem jestem za tym.
Bo powinni mieć prawo dziedziczenia, wspólnego rozliczania się tudzież informacji o stanie zdrowia partnera, a małżeństwem nigdy nie będą  |
Po części się zgadzam, jednak uważam, że niektórzy zbyt pochopnie podejmują decyzję o małżeństwie - mam dużo znajomych, którzy brali ślub w naprawdę młodym wieku i teraz żałują i patrzą żeby tylko zwiać jak najdalej od partnera. Może taki związek partnerski (chociaż ogólnie jak dla mnie to związek między dwojgiem ludzi już jest związkiem partnerskim i nie czyni go podpisanie umowy - no ale ok ) pomógłby przygotować się młodym do roli męża/żony? Wiadomo jak to jest jak młodzi się uprą, że chcą być razem i tyle a po jakimś czasie zauroczenie przechodzi i zostają z tzw. ręką w nocniku i poczuciem tego, że ta osoba z którą się jest nie jest do końca tą właściwą. Ale jak wiadomo na to nie ma reguły, bo w każdym wieku może to wyjść. Jednak ja mówię tylko to co widzę ze swoich obserwacji.
P.S. Sama jestem dość młoda, mój partner także i oboje planujemy małżeństwo także moja wypowiedź trochę się z tym kłóci  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 19:14 Temat postu: |
|
|
Konkubinat jest związkiem osób, które nie chcą ślubu. Fakt, wydźwięk ma negatywny, ale rozumiem, że taki związek partnerski miałby być oficjalnym konkubinatem (jak zwał, tak zwał) - alternatywą a nie próbą.
Wiele par nie decyduje się na małżeństwo czy to oznacza, że dziecko ma gorzej? Dla normalnej rodziny to nie ma znaczenia, a jak ktoś negatywnie podchodzi do instytucji małżeństwa to zawsze jakieś zabezpieczenie, rodzaj sformalizownia. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Anioleczek bywalec

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 19:18 Temat postu: |
|
|
ewelinka89 napisał: | Konkubinat jest związkiem osób, które nie chcą ślubu. Fakt, wydźwięk ma negatywny, ale rozumiem, że taki związek partnerski miałby być oficjalnym konkubinatem (jak zwał, tak zwał) - alternatywą a nie próbą.
Wiele par nie decyduje się na małżeństwo czy to oznacza, że dziecko ma gorzej? Dla normalnej rodziny to nie ma znaczenia, a jak ktoś negatywnie podchodzi do instytucji małżeństwa to zawsze jakieś zabezpieczenie, rodzaj sformalizownia. |
Ahaa:) w takim razie źle zrozumiałam Bo ja sobie dodałam w głowie, że np. można taką umowę podpisać, potem jednak zrezygnować i zawrzeć związek małżeński z krwi i kości - szybko, łatwo i bezproblemowo :d Właśnie coś w rodzaju "próby"
Dziękuję Ewelinko za wyprowadzenie mnie z błędu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 19:39 Temat postu: |
|
|
Po pierwsze to nie ma jeszcze takiej instytucji u nas, więc nikt nie wie jak dokładnie wyglądałoby to. Po drugie - jak się uprzeć nikt nie zabroni ludziom wziąć potem ślubu. Po prostu konkubinat jako taki nie oznacza związku jeszcze niezalegalizowanego, tylko jest określeniem na osoby, które instytucję małżeństwa odrzucają. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Sro 14 Mar 2012, 19:41 Temat postu: |
|
|
Można, jedno drugiego nie wyklucza. Tu cały czas chodzi tylko o to, że jeśli się z kimś żyje to nie trzeba być dla siebie "obcy". _________________

Ostatnio zmieniony przez straszna_dama dnia Sro 14 Mar 2012, 19:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|