Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy kupujecie Skarbce jako pamiątki Ślubu? |
tak |
|
5% |
[ 1 ] |
nie |
|
94% |
[ 16 ] |
|
Wszystkich Głosów : 17 |
|
Autor |
Wiadomość |
_cZaRnA_ uzależniony

|
Wysłany: Sob 4 Gru 2010, 19:29 Temat postu: |
|
|
Okolice Wodzisławia Śląskiego, mała miejscowość i ksiądz wymaga. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Sob 4 Gru 2010, 19:56 Temat postu: |
|
|
ksiądz wymaga, by młodzi coś takiego kupili?? a co on ma do wymagania "roll: przecież nie może ślubu nie udzielić, bo ludzie sobie nowego modlitewnika nie kupili. właśnie przez takie dziwne sytuacje nie jestem tradycjonalistką. to tradycja, ale nie prawo, a prawem się najwyraźniej stała.
ja myślę, że nam książeczki z komunii wystarczą i nowych nam nie potrzeba, by leżały i się kurzyły. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sony85 maniak

|
Wysłany: Sob 19 Mar 2011, 21:39 Temat postu: |
|
|
my kupujemy....W sumie to ja nawet o tym nie myślałam, ale ostatnio moja babcia zaczeła zagadywać na ten temat..wiecie jak to jest "Ta miała, Ci mieli no to jak Wy nie kupujecie..trzeba mić!"...i dla świętego spokoju zdecydowaliśmy że kupimy..pozatym niemam żadnej nawet tej z komunii..może sie przyda..majątek to nie jest, a żeby babcia nie zrzędziła..  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Azadi guru

|
Wysłany: Sob 19 Mar 2011, 21:48 Temat postu: |
|
|
U nas młoda para po ślubie dostaje w prezencie Biblię dostaje, nie kupuje a co do skarbca, skarbczyka, to wydaje mi się ze ciężko go uzupełnić w porównaniu z tym co jest w komunijnym. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kiniac gaduła

|
Wysłany: Nie 20 Mar 2011, 19:48 Temat postu: |
|
|
A czym są te Skarbce? Pierwszy raz o czymś takim słyszę... _________________ "Niech ludzie nie znający miłości szczęśliwej twierdzą, że nigdzie nie ma miłości szczęśliwej. Z tą wiarą lżej im, będzie żyć i umierać".
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Azadi guru

|
Wysłany: Nie 20 Mar 2011, 20:41 Temat postu: |
|
|
Książeczka z modlitwami, pieśniami, naukami Kościoła. Wszystko o religii co przeciętny wierzący znać powinien  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
marta_ges moderator

|
Wysłany: Nie 20 Mar 2011, 20:49 Temat postu: |
|
|
Ja pierwszy raz spotkałam się z takim określeniem w tym temacie, pytałam Ł. i też nie wiedział co to Mamy takie książeczki, ale od komuni, bo u nas nie ma takiej tradycji Na ślub dostaliśmy od dziadków biblię, a od rodziców obraz z Matką Boską _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Azadi guru

|
Wysłany: Nie 20 Mar 2011, 20:55 Temat postu: |
|
|
Niby jeden kraj a tyle różnic
Nawet na pierwszej stronie jest tytuł który brzmi Skarbiec modlitw i pieśni. I też to mam od komunii a na ślub nikt u nas tego nie kupuje. Bo właśnie ma się to od komunii  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
atina guru

|
Wysłany: Pon 21 Mar 2011, 17:16 Temat postu: |
|
|
Ja tez nigdy o takim czymś nie słyszałam, mam książeczke z komunii, jak coś to kupię białą okładkę i będzie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Smużka maniak

|
Wysłany: Pon 21 Mar 2011, 21:06 Temat postu: |
|
|
Też nigdy o czymś takim nie słyszałam i na pewno sobie tego nie kupimy.  _________________ Ślub cywilny
Ślub kościelny
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|