Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Przygotowania duchowe
Idź do strony 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sopocianka
maniak
maniak

PostWysłany: Sob 4 Cze 2011, 11:17    Temat postu: Przygotowania duchowe Odpowiedz z cytatem

Pewna osoba trafnie zauważyła, że w ostatnich latach pewne wydarzenia strasznie "uprzemysłowiono". Dawniej ślub i jego otoczka wyglądały inaczej niż dziś (podobno), mniej było przedślubnego szumu itd. Zastanowiłam się nad tym i doszłam do wniosku, że chyba zbyt intensywnie myślę o pewnych kwestiach (winietkach, zespole itd.), stronie duchowej poświęcając mniej uwagi. Zakładam ten temat, abyśmy mogły się dzielić swoimi przygotowaniami wewnętrznymi. I nie mam na myśli tylko spowiedzi, religii itd. Chodzi mi o pogłębianie relacji z tą drugą osobą, znalezienie jeszcze jednego wspólnego punktu widzenia... Sama nie wiem, jak to ubrać w słowa.

Pewien ksiądz mi powiedział, że narzeczeństwo powinno służyć przede wszystkim rozwijaniu więzi duchowej i emocjonalnej. Wiadomo, że wcześniej wyżej wspomniane więzi też się rozwijały, lecz obiecałam sobie przez najbliższy rok jeszcze bardziej wzmóc wysiłki w tym kierunku, a mniejszy nacisk kłaść na stronę zmysłową.

Razem od 19 kwietnia 2008.
Mąż i żona od 20 lipca 2013.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
misia1608
bywalec
bywalec

PostWysłany: Sob 4 Cze 2011, 11:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio też się nad tym zastanawiałam, tyle nerwów zabiera nam dobór dodatków... które w tym dniu są tak naprawdę najmniej ważne. Przecież ślub to nie tylko wspaniałe i wymarzone wesele a też i połączenie się już na zawsze, nierozerwalnie... trudno to wszystko ogarnąć.

Powrót do góry
pistacja
kandydat
kandydat

PostWysłany: Sob 4 Cze 2011, 12:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tez mi się wydaje, że trzeba na chwilę przystanąć, zastanowić się ,aby przypadkiem w tej całej bieganinie nie zapomniec o tym, co tak naprawdę najważniejsze w tym dniu. a najważniejsi jestesmy My- jako para. Nie moja suknia, nie Twój garnitur, nie jedzenie dla gości....Ale chwila, gdy spojrzymy sobie w oczy, przyrzekniemy, że to juz na zawsze i to z usmiechem na twarzy, zapominając o tym wszystkim wkoło. uśmiech
Powrót do góry
Sandra88
guru
guru

PostWysłany: Sob 4 Cze 2011, 13:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi też wcześniej zależało na tym całym weselu chciałam duże wesele żeby wszystko było idealnie zaplanowane ale teraz doszłam do wniosku że to wcale nie jest ważne. Dla mnie jest teraz najważniejszy jest narzeczony to z nim chcę być i nie liczy się już czy będziemy mieć 100 gości czy tylko 10 liczy się to że on zostanie moim mężem a ja jego żoną że stworzymy prawdziwą rodzinę. Ta cała otoczka wcale nie jest taka ważna już mi na tym aż tak nie zależy dużo musiało czasu upłynąć żebym to wszystko zrozumiała.
Powrót do góry
Agata85
guru
guru

PostWysłany: Sob 4 Cze 2011, 18:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczynki, cieszę się niezmiernie, że powstał taki wątek!
Uważam, że jeśli to uroczystość zaślubin, a nie wesele stawiamy na pierwszym miejscu, to wszystko jest na swoim miejscu. My traktowaliśmy wesele jako dodatek, było 30 najbliższych Nam osób, nie było zawieszek na alkohol, nie było oczepin - i gdybym miała przeżyć to jeszcze raz, zrobiłabym tak samo. Wszystko rozwinęło się tak wspaniale naturalnie, a przyjęcie przerodziło się w 30-osobowe wesele uśmiech
Macie rację, w tym dniu najważniejsi jesteście Wy i chwila, podczas której ślubujecie sobie miłość aż do końca. Ja na swoim ślubie czytałam jeszcze "Hymn do miłości" i mimo stresu, gości i mnóstwa ludzi w Kościele, bo była to Msza Wielkanocna, cieszę się, że miałam odwagę wyjść i zadedykować ukochanemu słowa tej najpiękniejszej pieśni świata uśmiech To było niezwykłe.
Powrót do góry
kiniac
gaduła
gaduła

PostWysłany: Nie 5 Cze 2011, 18:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie ja zauważyłam, że ta cała otoczka oddala nas od siebie. Ciągle jest coś do załatwienia, ciągle czymś się stresujemy, nie mamy czasu dla siebie. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio spędziliśmy ze sobą taki beztroski weekend...
Agata85
guru
guru

PostWysłany: Nie 5 Cze 2011, 20:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kiniac, łatwo się pogubić w tej gonitwie, ale już wkrótce Wasz Wielki Dzień, a potem odetchniecie uśmiech
Powrót do góry
misia1608
bywalec
bywalec

PostWysłany: Nie 5 Cze 2011, 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kiniac napisał:
Wiecie ja zauważyłam, że ta cała otoczka oddala nas od siebie. Ciągle jest coś do załatwienia, ciągle czymś się stresujemy, nie mamy czasu dla siebie. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio spędziliśmy ze sobą taki beztroski weekend...

co prawda nam został ponad rok.. ale również to zauważyłam. Mój D. niekiedy ma dość moich wizji, planów i w ogóle... a kiedy on ma wenę na pomysły.. to ja mam dość. Dlatego myślę, stawiać na spontana i będzie dobrze

Powrót do góry
Azadi
guru
guru

PostWysłany: Pon 6 Cze 2011, 19:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja postanowiła, odpuścić póki co szał przygotowań. Zreszta dla mnie wesele zawsze było dodatkiem, bo cieszę się głównie na Mendelsona i to co on oznacza uśmiech chciałabym też jakoś tak duchowo do tego podejsć, ale pytanie brzmi jak to zrobić? Bo przecież nie na zasadzie 'teraz będziemy przygotowywać się duchowo'. Nauk szczególnych nie będziemy mieć, kilka rozmów tylko, a nie chcę nic narzucać ani robić atmosfery sztuczności, duszącej to ze ślub jest w pewnym sensie naturalną koleją rzeczy.

Powrót do góry
Kasia Katarzynka
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Czw 30 Cze 2011, 21:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też skupiam się przygotowaniach a więź nie zacieśnia się... Postanawiam to zmienić!

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Następny
Strona 1 z 20

Skocz do: