Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Zainwestowanie w nieruchomosć

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Pozostałe tematy rodzinne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arlettena
gaduła
gaduła

PostWysłany: Sro 20 Maj 2026, 9:26    Temat postu: Zainwestowanie w nieruchomosć Odpowiedz z cytatem

Hej! 😊 Potrzebuję Waszej opinii – dopiero zaczynam przygodę z inwestowaniem i mam kilka dylematów.
Mam odłożone ok. 100 tys. zł, które trzymam na koncie oszczędnościowym (oprocentowanie 4,5%).
Na co dzień mieszkam w Wielkiej Brytanii, ale myślę o inwestycji w Polsce – konkretnie o mieszkaniu na wynajem.
I teraz mam kilka dylematów – może ktoś z Was był w podobnej sytuacji i podpowie:
Czy najpierw powinnam z tej kwoty wydzielić poduszkę bezpieczeństwa (np. 6–12 miesięcy wydatków) i dopiero resztę przeznaczyć na inwestycje?
Czy lepiej czekać kilka lat i kupić mieszkanie za gotówkę, czy może zaciągnąć kredyt hipoteczny wczesniej, ale z założeniem szybszej spłaty (większe raty, krótszy okres kredytowania, niższe odsetki)?
Wiem, że kredyt wiąże się z ryzykiem, ale też pozwoliłby mi szybciej zrealizować cel.
Czy ktoś z Was miał podobny dylemat? Co byście zrobili na moim miejscu?
Z góry dzięki za wszystkie rady
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jagnam
gaduła
gaduła

PostWysłany: Sro 20 Maj 2026, 11:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli możesz przeznaczyć tylko 100 tys na inwestycje to troszkę za mało na mieszkanie. Chyba że w jakimś małym mieście? Ale w dużym będzie ciężko. Wkład własny poniżej 20% to wyższe oprocentowanie
Od siebie dam też namiar na firmę, która zajmuje się zarządzaniem najmem https://www.ap7.pl/pl/nieruchomosci/zarzadzanie-wynajmem/242
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Pozostałe tematy rodzinne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: