|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Cinnamonnek maniak

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 12:46 Temat postu: |
|
|
| Kasztanowa napisał: | | Cinnamonnek napisał: | | Wiele podręczników savoir - vivre w ogóle nie dopuszcza dla młodych kobiet ecru jako wyjścia ślubnego. |
Ok, ale tu jest wprost napisane, że nie koszula ecru do ecru sukni, tylko biała. I to mi się gryzie  |
Rzeczywiście w takim wypadku będzie kontrast. Choć, jeśli Pan młody będzie wiecznie zakryty żakietami/marynarkami/kamizelkami i będzie mu widać jedynie kołnierzyk to może JAKOŚ , cudem to przejdzie
| Kasztanowa napisał: | | Cinnamonnek napisał: | Z doświadczenia - mierzyłam kilka sukienek ecru i jeśli mam być szczera, nie wyglądają za dobrze - jak po prostu biała, upaprana bądź stara suknia a szkoda, bo to kolor wdzięczny. |
Są dziewczyny, którym lepiej w ecru niż w bieli  |
Wiem wiem to wszystko zależy od karnacji i tak dalej Ja po prostu miałam doświadczenie, że bedąc mierzoną miałam okazję założyć suknię i ecru i białą (gdy decydowałam się na kolor swojej) i na tle bieli ecru wyglądało mało atrakcyjnie i tak jakoś... przygaszenie.
Wydaje mi sie, że ecru warto rozpatrzyć jedynie gdy sukienka jest bardzo prosta, skromna i raczej daleka od "księżniczkowego" kroju w tym wypadku biel sprawdza się lepiej. W moim odczuciu oczywiście. _________________ Ciekawość zabiła kota, satysfakcja przywiodła go z powrotem.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kasztanowa guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 12:49 Temat postu: |
|
|
| Cinnamonnek napisał: | Wydaje mi sie, że ecru warto rozpatrzyć jedynie gdy sukienka jest bardzo prosta, skromna i raczej daleka od "księżniczkowego" kroju w tym wypadku biel sprawdza się lepiej. W moim odczuciu oczywiście. |
Ja widziałam kilka pięknych panien młodych w zdobnych sukniach ecru, także wydaje mi się, że nie ma reguły
Przeczytałam teraz drugi artykuł. W ogóle mi się nie podoba i nie traktowałabym go jako wyznacznika tego co wypada założyć na ślub. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cinnamonnek maniak

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 12:57 Temat postu: |
|
|
Jakby nie patrzeć, także w modzie ślubnej najważniejszy jest zdrowy rozsądek - jak i w życiu ogółem.
Mnie podobał się artykuł ( w książce, która kupiłam groo czasu temu) w którym dobierano ubranie męskie według savoir - vivre'u do sukni ślubnej
My kierowaliśmy się tymi wskazówkami i z tego co widzę, nie wygląda to źle bądź ordynarnie  _________________ Ciekawość zabiła kota, satysfakcja przywiodła go z powrotem.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 13:20 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Rzeczywiście w takim wypadku będzie kontrast. Choć, jeśli Pan młody będzie wiecznie zakryty żakietami/marynarkami/kamizelkami i będzie mu widać jedynie kołnierzyk to może JAKOŚ , cudem to przejdzie |
Tylko chyba nie o to chodzi.. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cinnamonnek maniak

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 13:22 Temat postu: |
|
|
Nie chodzi.
Dlatego wybierając suknię ślubną warto pomyśleć o partnerze
My wybieraliśmy zarówno sukienkę jak i surdut w tym samym dniu, z próbnikami materiałów i jednego i drugiego - tak, że nie tylko pasują nam kolory to także i faktury  _________________ Ciekawość zabiła kota, satysfakcja przywiodła go z powrotem.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kat kandydat

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 13:26 Temat postu: |
|
|
| Cinnamonnek napisał: | | Kasztanowa napisał: | Zaintrygował mnie fragment:
| Cytat: | | Biała bawełniana koszula z klasycznym kołnierzykiem, z mankietami francuskimi. Odradzam dobieranie koszuli pod kolor sukni ślubnej panny młodej (np. ecru). Po pierwsze, mężczyzna nie powinien być dodatkiem do sukni ślubnej, a po drugie inny kolor niż biały nie przystoi takiej uroczystości. |
Jak będzie wyglądała biała koszula przy sukni w kolorze ecru? |
Kasztanowa - widzę, po tych artykułach, że autorzy zakładają klasyczną suknię ślubną - czyli białą. Wiele podręczników savoir - vivre w ogóle nie dopuszcza dla młodych kobiet ecru jako wyjścia ślubnego.
Gdzieś czytałam, że młode Panny powinny na ślub ubierać jedynie biel, która w tym dniu podkreśla młodość, świeżość i czystość. Biel w tym dniu zarezerwowana jest jedynie dla Pary młodej.
Starsze kobiety (35+) biorące ślub powinny wybrać jasne odcienie brzoskwini, bądź jasne odcienie pasteli.
Z doświadczenia - mierzyłam kilka sukienek ecru i jeśli mam być szczera, nie wyglądają za dobrze - jak po prostu biała, upaprana bądź stara suknia a szkoda, bo to kolor wdzięczny.
Wiadomo, że savoir vivre ślubny jest po to aby go albo sztywno przestrzegać, albo zwyczajnie - olać Co kto woli. |
W 100% się zgadzam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelajn moderator

Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 13532 Skąd: za 7 górami, za 7 lasami...
|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 16:53 Temat postu: |
|
|
kolor sukni jak i garnituru młodego zależy od typu urody i słynnego typu kolorystycznego , Są różne odcienie bieli i różne wersje ecru ciemne, jasne
nie każdemu facetowi będzie pasował grant ani każdemu czarny
Sama mierzyłam suknię ecru dość zdobną i wyglądała nieźle.
Biały jest przyjęty jako klasyczny dlatego większość wybiera biały czy się podoba czy nie, biały ma być. ja uważam ,że każemu pasuje co innego
Jeden PM będzie wyglądał smutno ubierając czarny garnitur, inny będzie super pociągający i kolor go nie przytłoczy _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 17:24 Temat postu: |
|
|
| ewelajn napisał: | kolor sukni jak i garnituru młodego zależy od typu urody i słynnego typu kolorystycznego , Są różne odcienie bieli i różne wersje ecru ciemne, jasne
nie każdemu facetowi będzie pasował grant ani każdemu czarny
Sama mierzyłam suknię ecru dość zdobną i wyglądała nieźle.
Biały jest przyjęty jako klasyczny dlatego większość wybiera biały czy się podoba czy nie, biały ma być. ja uważam ,że każemu pasuje co innego
Jeden PM będzie wyglądał smutno ubierając czarny garnitur, inny będzie super pociągający i kolor go nie przytłoczy |
A oprócz tego identycznie jest z sukniami. Dlatego wydaje mi się, że ważniejsze jest dobranie sukni do urody panny młodej, a u pana młodego skupienie się na garniturze (np. mój o jasnej karnacji wyglądał tragicznie w czerni), a koszula dopasowana do sukni. Dopasowywanie sukni (niekoniecznie pasującej do urody panny młodej) do koszuli jest.. dziwne? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kat kandydat

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 18:26 Temat postu: |
|
|
Kasztanowa
W takim razie, co według ciebie mężczyzna powinien założyć na ślub?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mimi guru

|
Wysłany: Sob 19 Maj 2012, 19:06 Temat postu: |
|
|
| Kasztanowa napisał: | | Cinnamonnek napisał: | Z doświadczenia - mierzyłam kilka sukienek ecru i jeśli mam być szczera, nie wyglądają za dobrze - jak po prostu biała, upaprana bądź stara suknia a szkoda, bo to kolor wdzięczny. |
Są dziewczyny, którym lepiej w ecru niż w bieli  |
Ze mną tak było. W białych sukniach wyglądałam bardzo źle (mam bladą, nieco różową cerę). W sukniach ecru wyglądałam dużo lepiej. Mój mąż miał koszulę w tym samym odcieniu. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|