Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Intercyza przedmałżeńska
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 23, 24, 25  Next

Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Juliette
guru
guru

PostPosted: Sat 28 Jan 2012, 15:20    Post subject: Reply with quote

Micia wrote:
Intercyza , bardzo dobra sprawa . My będziemy spisywać intercyzę . W razie czego nie będziemy się kłócić o majątek .

Czysta teoria Wink W praktyce, to czy będziecie się kłócić o majątek zależy od Waszego charakteru, a nie umowy majątkowej. Oficjalnie macie oddzielną kasę, a zwykle w takiej sytuacji gospodarstwo domowe prowadzi się razem, kupuje sprzęty wspólnie itp. Więc w sądzie jak najbardziej mogą pojawić się kłótnie o to, kto na co dawał więcej, więc jemu się należy. Chyba że macie zamiar na wszystko mieć faktury imienne, jako dowód w sądzie. Przy wspólnocie też niby sprawa jest oczywista - wszystko jest wspólne, więc dzielimy się po połowie, a jak to wygląda, wszyscy wiemy Wink

Micia wrote:
A poza tym nad nami cały czas wisi ex mojego przyszłego . Wredna harpia . Mój J już dostał nauczkę i bardzo jest za intercyzą .
Niestety nasze sądy tak chore , że po ślubie będą zliczać nasze dochody razem a ja nie mam ochoty utrzymywać nie swojego dziecka .

Kolejna czysta teoria. Oficjalnie sąd przy sprawie o alimenty bierze pod uwagę dwie rzeczy: uzasadnione potrzeby dziecka i możliwości zarobkowe ojca. Więc zarobki nowej żony nie mają znaczenia, nieważne czy mają rozdzielność czy nie. Ale w praktyce wysokość alimentów może zależeć również o sytuacji finansowej drugiej żony, bo jeżeli pozwany ma ją na utrzymaniu, bo jest bezrobotna i jeszcze ich wspólne dziecko, to może mieć zasądzone niższe alimenty, niż mąż pracującej i samodzielnej żony. I tu również rozdzielność nie ma większego znaczenia.

Last edited by Juliette on Sat 28 Jan 2012, 22:52; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Kraki
kandydat
kandydat

PostPosted: Sat 28 Jan 2012, 20:50    Post subject: Reply with quote

A ja uważam, że Micia bardzo trzeźwo patrzy na życie. Dzisiaj się kochamy i wszystko jest super, ale nigdy nie wiadomo co przyniesie jutro. Jeśli któraś ze stron dysponuje sporym majątkiem, na który pracowały poprzednie pokolenia, to tym bardziej.

Micia, ja tam uważam, że masz słuszny tok rozumowania. Pozdrawiam ciepło!

Back to top
ewelinka89
moderator
moderator

PostPosted: Sat 28 Jan 2012, 20:57    Post subject: Reply with quote

Kraki wrote:
A ja uważam, że Micia bardzo trzeźwo patrzy na życie. Dzisiaj się kochamy i wszystko jest super, ale nigdy nie wiadomo co przyniesie jutro. Jeśli któraś ze stron dysponuje sporym majątkiem, na który pracowały poprzednie pokolenia, to tym bardziej.

Micia, ja tam uważam, że masz słuszny tok rozumowania. Pozdrawiam ciepło!

Ale nikt nie mówi, że intercyza jest zła - jest wiele sytuacji, w których może pomóc. Tylko, że nie są to sytuacje, które wymienia Micia, raczej złudna pomoc..
guru
guru

PostPosted: Sat 28 Jan 2012, 20:58    Post subject: Reply with quote

Ech, zaczynać małżeństwo z tyloma niedobrymi emocjami odnośnie przeszłości męża.... Współczuję Micia, dobrze Wam to nie wróży na przyszłość.

Back to top
nheledore
moderator
moderator

PostPosted: Sat 28 Jan 2012, 21:15    Post subject: Reply with quote

Kraki wrote:
Dzisiaj się kochamy i wszystko jest super, ale nigdy nie wiadomo co przyniesie jutro.

Jeśli miałabym tak myśleć o moim związku z Ł. to nie wyszłabym za niego za mąż lol
Back to top
Natalia_2013
uzależniony
uzależniony

PostPosted: Sat 28 Jan 2012, 22:13    Post subject: Reply with quote

nheledore wrote:
Kraki wrote:
Dzisiaj się kochamy i wszystko jest super, ale nigdy nie wiadomo co przyniesie jutro.

Jeśli miałabym tak myśleć o moim związku z Ł. to nie wyszłabym za niego za mąż lol

Haha, ani ja za mojego A Very Happy

Back to top
Karolina1984
guru
guru

PostPosted: Sat 28 Jan 2012, 22:28    Post subject: Reply with quote

Marga wrote:
Ech, zaczynać małżeństwo z tyloma niedobrymi emocjami odnośnie przeszłości męża.... Współczuję Micia, dobrze Wam to nie wróży na przyszłość.

Bo prawda jest taka- np przenigdy nie zdecydowałabvym się wyjść czy nawet być z facetem, który ma dziecko z inną. Dla mnie to już jest chora sytuacja- i zapewne też bym się zżymała,że pracujemy, staramy się coś odłożyć, a potem częśc z tego ląduje w kieszeni byłej.....sytuacja niezdrowa
uzależniony
uzależniony

PostPosted: Sun 29 Jan 2012, 11:33    Post subject: Reply with quote

Karolina1984 wrote:
Marga wrote:

Bo prawda jest taka- np przenigdy nie zdecydowałabvym się wyjść czy nawet być z facetem, który ma dziecko z inną. Dla mnie to już jest chora sytuacja- i zapewne też bym się zżymała,że pracujemy, staramy się coś odłożyć, a potem częśc z tego ląduje w kieszeni byłej.....sytuacja niezdrowa

Hej, Dziewczyny, czemu tak ostro? Jeśli dobrze rozumiem, narzeczony Mici ma dziecko z poprzedniego związku i dziecko z Micią. W tej sytuacji też wolałabym uregulować kwestie finansowe - co idzie na moje dziecko a co na dziecko z poprzedniego związku. Właśnie dzięki temu sytuacja się rozjaśni i złych emocji będzie mniej. A poza tym facet z dzieckiem nie jest trędowaty! Różnie się w życiu układa, czasem trochę alkoholu i jedna noc mogą sprawić, że dziecko się pocznie, a facet może odpowiedzialny był to i się ożenił. Nie jego wina, że trafił n "złą kobietę" oczko Nie można go tak od razu skreślać (to oczywiście tylko hipotetyczne wyjaśnienie sytuacji Mici oczko ).

Back to top
Marga
guru
guru

PostPosted: Sun 29 Jan 2012, 11:41    Post subject: Reply with quote

Ależ ja go absolutnie nie skreślam, chodzi mi bardziej o stosunek Mici do jego problemów z poprzednim związkiem - tak jak napisałam, widać tu mnóstwo negatywnych emocji i rozgoryczenia - czy są one uzasadnione, tego nie wiem i nie wie żadna z nas. Nie stygmatyzuję rozwodników ani mężczyzn z dzieckiem.

Back to top
Juliette
guru
guru

PostPosted: Sun 29 Jan 2012, 11:58    Post subject: Reply with quote

kasiulek215 wrote:
Hej, Dziewczyny, czemu tak ostro? (...) A poza tym facet z dzieckiem nie jest trędowaty! Różnie się w życiu układa, czasem trochę alkoholu i jedna noc mogą sprawić, że dziecko się pocznie, a facet może odpowiedzialny był to i się ożenił. Nie jego wina, że trafił n "złą kobietę" oczko Nie można go tak od razu skreślać (to oczywiście tylko hipotetyczne wyjaśnienie sytuacji Mici oczko ).

Oczywiście, że nie jest trędowaty, ale życie z mężczyzną z dzieckiem jest skomplikowane, co widać na przykładzie Mici. Nie każda kobieta może tych komplikacji chcieć. Dobieramy sobie partnerów biorąc pod uwagę różne kryteria, bezdzietność nie jest gorszym kryterium od innych.

Ps. W 99% przypadków według rozwodników poprzednia partnerka była "złą kobietą" Wink To bardzo wygodna wymówka, ale trzeba sceptycznie na to patrzeć. Tu jest zła, bo chce pieniędzy dla swojego dziecka. Straszna zbrodnia Rolling Eyes Warto wziąć pod uwagę, że drugie dziecko tego faceta ma tatę przy sobie, więc jest w pewnym sensie uprzywilejowane nad tym pierwszym.
Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 23, 24, 25  Next
Page 15 of 25

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce