Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pinesska guru

|
Wysłany: Czw 26 Maj 2011, 14:04 Temat postu: |
|
|
martita8503 napisał: | . Ja tez się kiedyś droczyłam z P że mógłby przyjąć moje, ale odrazu stwierdził, że jego ród nie może wyginąć hahahha |
Ja również to myslałam że na zawał umrze, ale ja argumentowałam że mój ród wyginie, bo nie ma żadnego młodego K....a , ale ani prośbą ani groźbą sie nie dało przekonać. Ależ ci faceci są uparci na te swoje, niekiedy nie ładne nazwiska! _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Czw 26 Maj 2011, 16:15 Temat postu: |
|
|
martita8503 napisał: | Gdyby mój P miał ładne nazwisko to czemu nie, ale w tym wypadku... lepiej będzie brzmieć 2 członowe. Ja tez się kiedyś droczyłam z P że mógłby przyjąć moje, ale odrazu stwierdził, że jego ród nie może wyginąć hahahha |
Też masz ten problem, że nazwisko narzeczonego jest.. niefajne? Kurcze bo ja już się pogodziłam z moim podwójnym. Ale boję się co będzie jak będziemy myśleć o dziecku. Na razie w USC podaliśmy jego, bo nawet tego nie przemyśleliśmy, ale troszkę mnie to przeraża.. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Blue_Bird uzależniony

|
Wysłany: Czw 26 Maj 2011, 18:26 Temat postu: |
|
|
Ja bardzo nie chciałam przyjąć nazwiska Piotra, bo po prostu jest nieciekawe, proste i nigdy mi się nie podobało, poza tym ludzie dziwnie je przekręcają- długo "walczyliśmy" o to, aż doszliśmy do konsensusu, że ja przyjmę Jego nazwisko, zostawiając moje- będzie więc dwuczłonowe.
Kiedyś też zaproponowałam Mu, by przyjął moje nazwisko, jest ładne, szlacheckie, nie da się go jakoś głupio zniekształcić, odmówił sugerując, że już jeden Piotr w mojej rodzinie jest  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
serduszkox guru

|
Wysłany: Pon 20 Cze 2011, 11:26 Temat postu: |
|
|
... _________________ Pewności nie ma, ale jest szansa.. 
Ostatnio zmieniony przez serduszkox dnia Sro 14 Sie 2013, 7:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Azadi guru

|
Wysłany: Pon 20 Cze 2011, 21:56 Temat postu: |
|
|
Ja nie mam szczególnych wątpliwości że przejmę nazwisko M., dwuczłonowe brzmiałoby wręcz wieśniacko krótkie imię, dłuższe nazwisko, niezbyt wyróżniające się ale po co mi wyróżniające się nazwisko, do przekręcania czy coś jeszcze ogólnie nie jestem szczególną zwolenniczką dwuczłonowych nazwisk, zbyt często połączenia są nieciekawe. Co innego jeśli to dwuczłonowe nazwisko to miałoby być Sapieha-Radziwiłł czy coś takiego, że rzeczywiście historia rodowa za tym idzie, ale w naszym przypadku tak nie ma  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kaja uzależniony

|
Wysłany: Pon 20 Cze 2011, 22:05 Temat postu: |
|
|
Ja chyba jednak będę miała podwójne, mój M mi tak również doradza. Jeszcze odrobinę się waham, ale już tylko trochę  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Wto 21 Cze 2011, 7:27 Temat postu: |
|
|
ja w ogóle nie brałam pod uwagę dwuczłonowego. Jakoś do mnie takie dwuczłonowe nie przemawiają. Później i tak jak mówią do Ciebie to używają tylko jednego, panieńskiego albo po mężu w zależności od tego czy dobrze Cię znali przed ślubem czy nie A pozatym mam długie imię długie panieński a po mężu też długie - za długo by było  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
tuśka gaduła

|
Wysłany: Wto 21 Cze 2011, 15:55 Temat postu: |
|
|
Ja najprawdopodobniej przyjmę nazwisko męża, czyli tradycyjnie Myślałam kiedyś nad dwuczłonowym, ale dość szybko mi przeszło. Co innego gdy kobieta odnosi naukowe sukcesy, publikuje i jej panieńskie nazwisko jest już dobrze znane. Mnie to jednak nie dotyczy więc pozostanę przy mężusiowym  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
gaja_85 guru

|
Wysłany: Czw 23 Cze 2011, 9:37 Temat postu: |
|
|
Podobnie było u mnie - też przez jakiś czas chciałam mieć dwuczłonowe, to chyba było spowodowane chwilową modą, aczkolwiek szybko mi przeszło. Obecnie jestem na tym etapie, że chcę przyjąć nazwisko męża. Ciekawe, czy jeszcze mi się odmieni  _________________
   |
|
Powrót do góry |
|
 |
Klodi87 maniak

|
Wysłany: Pią 24 Cze 2011, 10:19 Temat postu: |
|
|
A ja chciałam mieć też dwuczłonowe, ale jak tak pomyślałam to tak: moje imię jest dość długie nazwisko też no i narzeczony też ma dość długie nazwisko i gdzie ja bym się zmieściła przy podpisywaniu w jakichś rubryczkach, więc przeszło mi i będę mieć nazwisko narzeczonego  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|