Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Dziewczyny, co z nazwiskiem?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 62, 63, 64  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Na nowej drodze życia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pinesska
guru
guru

PostWysłany: Czw 26 Maj 2011, 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

martita8503 napisał:
. Ja tez się kiedyś droczyłam z P że mógłby przyjąć moje, ale odrazu stwierdził, że jego ród nie może wyginąć hahahha

Ja również to myslałam że na zawał umrze, język ale ja argumentowałam że mój ród wyginie, bo nie ma żadnego młodego K....a , ale ani prośbą ani groźbą sie nie dało przekonać. Ależ ci faceci są uparci na te swoje, niekiedy nie ładne nazwiska!

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ewelinka89
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 26 Maj 2011, 16:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

martita8503 napisał:
Gdyby mój P miał ładne nazwisko to czemu nie, ale w tym wypadku... lepiej będzie brzmieć 2 członowe. Ja tez się kiedyś droczyłam z P że mógłby przyjąć moje, ale odrazu stwierdził, że jego ród nie może wyginąć hahahha

Też masz ten problem, że nazwisko narzeczonego jest.. niefajne? Kurcze bo ja już się pogodziłam z moim podwójnym. Ale boję się co będzie jak będziemy myśleć o dziecku. Na razie w USC podaliśmy jego, bo nawet tego nie przemyśleliśmy, ale troszkę mnie to przeraża..
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Czw 26 Maj 2011, 18:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bardzo nie chciałam przyjąć nazwiska Piotra, bo po prostu jest nieciekawe, proste i nigdy mi się nie podobało, poza tym ludzie dziwnie je przekręcają- długo "walczyliśmy" o to, aż doszliśmy do konsensusu, że ja przyjmę Jego nazwisko, zostawiając moje- będzie więc dwuczłonowe.

Kiedyś też zaproponowałam Mu, by przyjął moje nazwisko, jest ładne, szlacheckie, nie da się go jakoś głupio zniekształcić, odmówił sugerując, że już jeden Piotr w mojej rodzinie jest uśmiech

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM
serduszkox
guru
guru

PostWysłany: Pon 20 Cze 2011, 11:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez serduszkox dnia Sro 14 Sie 2013, 7:25, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Azadi
guru
guru

PostWysłany: Pon 20 Cze 2011, 21:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie mam szczególnych wątpliwości że przejmę nazwisko M., dwuczłonowe brzmiałoby wręcz wieśniacko język krótkie imię, dłuższe nazwisko, niezbyt wyróżniające się ale po co mi wyróżniające się nazwisko, do przekręcania czy coś jeszcze język ogólnie nie jestem szczególną zwolenniczką dwuczłonowych nazwisk, zbyt często połączenia są nieciekawe. Co innego jeśli to dwuczłonowe nazwisko to miałoby być Sapieha-Radziwiłł czy coś takiego, że rzeczywiście historia rodowa za tym idzie, ale w naszym przypadku tak nie ma oczko

Powrót do góry
Kaja
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pon 20 Cze 2011, 22:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja chyba jednak będę miała podwójne, mój M mi tak również doradza. Jeszcze odrobinę się waham, ale już tylko trochę oczko

Powrót do góry
nimfa
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 21 Cze 2011, 7:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja w ogóle nie brałam pod uwagę dwuczłonowego. Jakoś do mnie takie dwuczłonowe nie przemawiają. Później i tak jak mówią do Ciebie to używają tylko jednego, panieńskiego albo po mężu w zależności od tego czy dobrze Cię znali przed ślubem czy nie język A pozatym mam długie imię długie panieński a po mężu też długie - za długo by było język

Powrót do góry
tuśka
gaduła
gaduła

PostWysłany: Wto 21 Cze 2011, 15:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja najprawdopodobniej przyjmę nazwisko męża, czyli tradycyjnie uśmiech Myślałam kiedyś nad dwuczłonowym, ale dość szybko mi przeszło. Co innego gdy kobieta odnosi naukowe sukcesy, publikuje i jej panieńskie nazwisko jest już dobrze znane. Mnie to jednak nie dotyczy więc pozostanę przy mężusiowym uśmiech
guru
guru

PostWysłany: Czw 23 Cze 2011, 9:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobnie było u mnie - też przez jakiś czas chciałam mieć dwuczłonowe, to chyba było spowodowane chwilową modą, aczkolwiek szybko mi przeszło. Obecnie jestem na tym etapie, że chcę przyjąć nazwisko męża. Ciekawe, czy jeszcze mi się odmieni oczko
maniak
maniak

PostWysłany: Pią 24 Cze 2011, 10:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja chciałam mieć też dwuczłonowe, ale jak tak pomyślałam to tak: moje imię jest dość długie nazwisko też no i narzeczony też ma dość długie nazwisko i gdzie ja bym się zmieściła przy podpisywaniu w jakichś rubryczkach, więc przeszło mi i będę mieć nazwisko narzeczonego uśmiech

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Na nowej drodze życia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 62, 63, 64  Następny
Strona 38 z 64

Skocz do: