|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
leila uzależniony

|
Wysłany: Pią 27 Sie 2010, 11:23 Temat postu: |
|
|
ja mam orginalne imie i cały czas lubie uzywac zdrobnienia dopiero teraz jak jestem dorosla zaakceptowałam dla swojego dziecka szykuje niewyszukane nie odważyłabym sie na Pamele a koleżanka dała  _________________ szczęścia i miłości,fortuny  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Liziii guru

|
Wysłany: Pią 27 Sie 2010, 11:24 Temat postu: |
|
|
Natalia - my nie jestesmy dziecmi w podstawowce. My nie wysmiewamy osob ktore nam sie przedstawia a polaczenie imienia i nazwiska bedzie komiczne. Ale dzieci sa inne - uslysza ze kolega w klasie to Ivo Pietruszka i wpadna w smiech a potem beda docinki.. I to sa dzieci, nie wytlumaczysz im dlaczego tak nie wolno bo to zbyt trudne do pojecia kategorie (a jak powiesz "nie smiej sie, chlopcu bedzie przykro" to pewnie nie zadziala). Za to rodzice sa dorosli, inteligentni (w zalozeni) i powinni przewidziec ze spelnienie ich marzenia o imnieniu dla dziecka, moze byc troszke zgubne w skutkach..
I przyznam ze jakie by dziecko nie bylo - to dziecku nic nie powiem, rodzicom nic nie powiem ale zastanowie sie po cichu, co podkusilo rodzicow zeby stworzyc taki duet imienia i nazwiska, ze wszystkim sie smiac chce... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
deina guru

|
Wysłany: Pią 27 Sie 2010, 11:33 Temat postu: |
|
|
Wybacz Natalio, ale to żaden argument. Imiona Dżesika czy Brajan wyglądają pretensjonalnie z każdym polskim nazwiskiem, nieważne jakim, ponieważ są to spolszczone, na fali dziwnej nowej mody, imiona obcojęzyczne. Sama nazwałaś swoją córeczkę Diana, a nie Dajana, prawda?
Z kolei nadawanie dziecku na siłę niezwykle oryginalnego, rzadkiego i staroświeckiego imienia praktycznie z punktu naraża je na żarty i kpiny rówieśników. Zupełnie inaczej brzmi Michał Bąk, a zupełnie inaczej dajmy na to Eutanazy Bąk. Dodatkowo, mówimy tutaj o wyborze dokonanym celowo przez rodziców, a nie o przypadku, kiedy dorosła, świadoma, nie narażona już na okrucieństwo dzieci w wieku szkolnym osoba przejmuje nazwisko po mężu, nawet jeśli, jak mówisz, jej imię miałoby w zestawieniu z nowym nazwiskiem brzmieć "dziwnie". Rozmowa dotyczyła tylko i wyłącznie imion nadawanych dzieciom przez rodziców, i tyle. _________________ And you who seek to know Me, know that the seeking and yearning will avail you not, unless you know the mystery: for if that which you seek, you find not within yourself, you will never find it without. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Pią 27 Sie 2010, 14:13 Temat postu: |
|
|
| natalia_w napisał: | | Bo również moje nazwisko należy to tych "niepasujących" i irytuje mnie jak ktoś mówi jakie imię by pasowało do mojego nazwiska a jakie nie. Ja nazwisko przyjęłam po mężu i nie miałam wpływu na to czy moje imię będzie do tego nazwiska pasować czy nie. Jeżeli by mi tylko na tym zależało to bym faceta rzuciła i szukała kogoś z ładnym nazwiskiem. |
zawsze mogłabyś nazwiska po mężu nie przyjąć albo namówić, żeby to on przyjął Twoje albo dzieci mogłyby mieć Twoje nazwisko wszystko da się załatwić bez takich radykalnych środków jak rzucenie faceta, bo ma śmieszne/żałosne nazwisko. ja przyznam, że gdyby mi się nazwisko facetami e podobało to nie przyjęłabym go po ślubie, a jak facet robiłby z takiego szczegółu problem to wtedy dopiero zastanowiłabym się jaka przyszłość mnie z nim czeka.
to niestety prawda, że zagraniczne imiona najczęściej nie pasują do większości polskich nazwisk, a ich spolszczone wersje są zwyczajnie śmieszne. nie wiem skąd ta moda. nie ma Dżesiki, jest Jessica. nie ma Brajana, jest Brian. wiem, jesteśmy w Polsce i w ogóle, ale bez przesady. te imiona tak naprawdę nie mają polskich odpowiedników. nie wiem, po co to oburzenie.
a dzieci niestety są okrutne. ciekawe od kogo to przejęły, jak nie od dorosłych  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lenka1312 gaduła

|
Wysłany: Pią 27 Sie 2010, 14:30 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny mają absolutną rację: moja koleżanka będzie miała dziecko i będzie nazywało się Rachela Kwiatkowska. połączenia typu Vivienne Nowak albo inny Olivier Kowalski brzmią po prostu jak z jakiejś prześmiewczej komedii. Myślę, że gdyby ktoś chciał napisać komedię o współczesności [mówię o utworze literackim, nie o filmie] to tak mogłyby nazywać się postaci- niczym Cześnik Raptusiewicz, albo rejent Milczek;)
Do 'niepasujących' nazwisk, takich , które tutaj wymieniłaś na pewno będą pasowały piękne e polskie imiona [pod warunkiem, że nie będą się rymowały jak Malwina Słonina] . Czy Maria Sowizdrzał albo Piotr Wrzeszczyński nie brzmi ładnie? Jeżeli ktoś ma dziwne nazwisko, jak słonina, po co mu jeszcze bardziej utrudniać życie nadawaniem imienia typu Brian? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Pią 27 Sie 2010, 14:33 Temat postu: |
|
|
akurat Nowak to nazwisko, które można i do polskiego, i do zagranicznego imienia dopasować i też będzie ładnie brzmiało i nie mówię tak dlatego, ze sama mam tak na nazwisko. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juliette guru

|
Wysłany: Sob 4 Wrz 2010, 12:05 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj dywagowaliśmy do 5 nad rano co zaowocowało listą imion dla przyszłych dzieciaczków: Jagoda, Iga, Pola, Leon, Wit Szkoda żeby któreś imię się zmarnowało  _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Sob 4 Wrz 2010, 12:08 Temat postu: |
|
|
Juliette mam nadzieję, że nie tylko imiona zaowocowały  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Sob 4 Wrz 2010, 12:22 Temat postu: |
|
|
ja kibicuję za Jagodą !...cała reszta też bardzo ładnie...tylko ten Wit mi jakoś uwiera
|
 |
dorotam guru

|
Wysłany: Sob 4 Wrz 2010, 14:33 Temat postu: |
|
|
| Juliette napisał: | Dzisiaj dywagowaliśmy do 5 nad rano co zaowocowało listą imion dla przyszłych dzieciaczków: Jagoda, Iga, Pola, Leon, Wit Szkoda żeby któreś imię się zmarnowało  |
mi się też podoba pierwsza trójka.. leon mi się podoba. mały Leo
a ten Wit... wogóle mi się nie widzi taki skrót od witaminy :/ znajomy kiedyś miał brata wita ale to od witolda był skrót.. jako dzieci nabijaliśmy się z niego tak,że do tej pory to pamiętam... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|