|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Juleeeczka gaduła

|
Wysłany: Pią 25 Cze 2010, 21:03 Temat postu: |
|
|
mapia ale u nas tez jest u jeszcze PANNY mlodej Chyba ze mialas na mysli aneczqe ale podejrzewam ze u niej tez tak jest tylko z potrzeby bryczkowej tak wymyslili
A wywozka jest fajna bo panowie porywaja panne mloda na rekach mlody moze sie nie kapnac dlatego najbezpieczniej upowaznic kogos, np. swiadkowa albo ktoregos z rodzicow zeby jesli sam tego nie zauwazy podpowiedzieli mu ze panna mloda zniknela w tajemniczych okolicznosciach Potem wszyscy ida w jej poszukiwaniu, wykupuja i wracaja przyspiewujac rozne przyspiewki.Z mlodym ida oczywiscie jeszcze kamerzysta, fotograf i zespol a goscie najczesciej dostaja wtedy posilek zeby sie czyms zajeli
Nie tylko co kraj ale i co region Polski to obyczaj a naszym forum rzeczywiscie mozna dowiedziec sie wielu fajnych i pozytecznych rzeczy.Jedyny minus- uzależnia - ale da sie z tym zyc  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juleeeczka gaduła

|
Wysłany: Pią 25 Cze 2010, 21:08 Temat postu: |
|
|
| KiSe napisał: | U nas okazało się - już po ślubie , żę 17 km to duża różnica w zwyczajach. A mianowicie, panna młoda powinna wyjść przed dom i przywitać gości i pana młodego i potem razem wchodzą do domu na błogosławieństwo . Hmmmm pierwsze słysze  |
KiSe u nas tez jest ten zwyczaj.Ale w mojej rodzinie juz od dawna sie tak nie robi.Za to rodzina mojego P to tradycjonalisci i pieczolowicie ten zwyczaj pielegnuja, wiec najprawdopodobniej i u nas tak bedzie.Ale czemuz by nie.Zwyczaje sa fajne  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kasiula uzależniony

|
Wysłany: Sob 26 Cze 2010, 18:52 Temat postu: |
|
|
U mnie jest podobnie tzn witanie gości i PM przed domem, błogosławieństwo i wyjazd do kościoła. Bramy na których "płaci" się wódką i cukierkami. W trakcie wesela zdaza się porwanie Pani Młodej na takiej samej zasadzie jak wywózka tylko nazwa inna u mnie to po prostu porwanie  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juleeeczka gaduła

|
Wysłany: Sob 26 Cze 2010, 19:41 Temat postu: |
|
|
kasiula widocznie mieszkamy w pobliskich rejonach Polski u nas tez to nazywa sie porwaniem a nazwa zastepcza wywozka wywodzi sie z czasow jeszcze moich babc kiedy to (mieszkam na wsi )mloda porywało sie w wozie (wywozilo ) a do niej wsadzalo sie jeszcze kilka "gadzetow" jak cielaczka, zboze, jajka..itd co mialo wrozyc dostatek w domu i gospodarstwie, duza rodzine, zgode,milosc itd. czyli wszystko czego mlodym potrzeba bylo na nowej drodze zycia teraz na szczescie zostalo juz tylko porwanie  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Sob 26 Cze 2010, 22:04 Temat postu: |
|
|
ciekawa ta wywózka, a można wiedzieć z której częsci naszej pięknej Polski piękne panie pochodzą...bo ciekawa jestem gdzież to takie zwyczaje są.
U nas też po Panne Młodą wchodzi starszy drużba, potem wychodzą razem, Młoda wita się z gośćmi i Mlodym (najpierw z teściami) a później wchodzą do domu na błogosławieństwo. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stefcia uzależniony

Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 695 Skąd: Aleksandrów Kujawski/Toruń
|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 6:26 Temat postu: |
|
|
W moim rejonie nie ma jakichśniezwykłych zwyczajów innych niz w pozostałych częsciach Polski, nawet porwania nie ma. Choć juz np 20 km takie porwania się robi
Byłam na Podkarpaciu na weselu i dla mnie tam były dość oryginalne zwyczaje _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juleeeczka gaduła

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 6:57 Temat postu: |
|
|
| nimfa napisał: | | ciekawa ta wywózka, a można wiedzieć z której częsci naszej pięknej Polski piękne panie pochodzą...bo ciekawa jestem gdzież to takie zwyczaje są |
Ja z mazowsza nimfo  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 8:37 Temat postu: |
|
|
uuuu to całe hektary odemnie...więc pewnie zwyczaj szybko do mnie nie dotrze a uważam, że jesy zajebisty  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juleeeczka gaduła

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 10:52 Temat postu: |
|
|
no u nas juz tak sie robi cale wieki i juz powoli zanika wiec bedzie ciezko z dotarciem do Ciebie ale kazdy rejon ma swoje piekne obyczaje i to jest fajne  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kasiula uzależniony

|
Wysłany: Pon 28 Cze 2010, 12:36 Temat postu: |
|
|
Ja też mazowsze więc zwyczaje podobne Choć mój ukochany mieszka ode mnie 45km to bardzo się zdziwił jak na weselu mojej siostry porawanie zobaczył  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|