Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Kazanie w kosciele
Goto page 1, 2, 3  Next

Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Zwyczaje weselne
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Kors
początkujący
początkujący

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 18:38    Post subject: Kazanie w kosciele Reply with quote

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum, wiec proszę o wyrozumiałość. Mam tylko kilka pytań i sądzę że pomożecie mi je rozwiązać ewentualnie podzielicie się wasza opinia.

W październiku tego roku mam zamiar zawrzeć związek małżeński i chciałbym właśnie tego dnia w kościele wygłosić mowę, która jest kazaniem.
Nie wiem czemu ale czuje taka potrzebę. Pytanie jest tylko czy wypada i czy ksiądz wogole by sie zgodzil.

Rowniez mam w planach po calym weselu rano kolo 5 wyleciec w podroz poslubna na kilka dni. Zalezy mi na tym by panna mloda byla caly czas w sukni slubnej. Wiem ze na lotnisku wszyscy beda sie patrzec ale nie to mi bedzie w glowie. Pytanie jest czy rowniez wypada? Wiem ze poczekamy az wszyscy goscie sie rozjada.

Liczę na Waszą pomoc
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Pablo&Aga
gaduła
gaduła

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 18:45    Post subject: Reply with quote

O ile dobrze pamiętam są 2 rodzaje kazań.
Kazanie - o sprawach ogólnych, religijnych
Homilia - na podstawie czytań z Pisma Świętego.

Back to top
View user's profile Send private message
Kors
początkujący
początkujący

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 19:02    Post subject: Reply with quote

To moze lepiej zeby ksiadz wyglosil swoje kazanie religijne a potem dal by mi na chwile zabrac glos. Moze tak by wypadalo?
Juliette
guru
guru

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 19:38    Post subject: Reply with quote

Nie sądzę żeby ksiądz się na to zgodził. Liturgia mszy świętej w Kościele Katolickim nie przewiduje takich wydarzeń. Nie możesz zabrać głosu na sali weselnej?
kandydat
kandydat

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 20:05    Post subject: Reply with quote

Z tego co zrozumiałam księdza, to para młoda udziela sobie sama sakrementu małżeństwa a ksiądź jest świadkiem. Wiec kazanie można sobie samemu strzelić uśmiech

W ogóle fajny pomysł z ta podróżą, ale ja jestem zbyt praktyczna. Zbyt wiele naraz, ślub i jeszcze przygotowywanie sie do podróży.......jak dla mnie to za dużo uśmiech
No ale mega bajecznie i romantycznie uśmiech
Back to top
Pablo&Aga
gaduła
gaduła

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 20:43    Post subject: Reply with quote

Ja spotkałem się z czymś takim, ze Młodzi dziękowali za przeprowadzenie liturgii poszczególnym osobom: ojcom, świadkom, przyjaciołom itd. . Było to po komunii a przed błogosławieństwem (coś jakby ogłoszenia parafialne Twisted Evil )

Back to top
Kors
początkujący
początkujący

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 21:01    Post subject: Reply with quote

Nie ukrywam ze najbardziej podobala mi sie wypowiedz stokrotkaa82

Szczerze mowiac, tak bardzo to nie mam ochoty sluchac co ksiadz mowi na kazaniu, pewnie mowiac to samo na kazdym slubie. Dlatego chce cos powiedziec prosto z serca i mysle ze bylo by to idelane miejsce. Jeszcze porozmawiam o tym szczegolowo z Moim sercem.

A wycieczka i tak sie odbedzie, ma byc wyjatkowo uśmiech
Liziii
guru
guru

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 22:46    Post subject: Reply with quote

moze omow z ksiedzem co chcialbys uslyszec na kazaniu? skoro to Twoj slub, poza tym placisz tzw "co łaska" za udzielenie tego slubu ale i obrzadek mszy swietej ktory sprawi ten ksiadz, to mysle ze prosba o powiedzenie kilki konkretnych rzeczy zamiast standardowego, typowo slubnego kazania, jest ok.
guru
guru

PostPosted: Sat 23 Jan 2010, 0:29    Post subject: Reply with quote

kto pyta nie błądzi - możesz spróbować podpytać księdza jak pójdziecie dać na zapowiedzi. Nie mam zielonego pojęcia czy oni się na to ogolnie godzą, czy nie lol

Widze, że wszystko sobie ślicznie zaplanowałeś - zaręczyny w marcu, ślub w październiku i tą podróż od razu Wink Jak już się oświadczysz to ja na Twoim miejscu bym zapytała najpierw Narzeczonej, czy ma ochotę od razu o 5. rano lecieć w sukni na lotnisko, jak sobie to wymarzyłeś oczko Faktycznie romantyczne ale Ona może jednak być z tych kobiet, które wolą się chociaż prowizorycznie umyć, przebrać i kilka godzin przespać język

Co do gości, to jasne że wypada uciec w podróż - nad tym się nie zastanawiaj - Wasze wesele to uciekacie, kiedy chcecie język
Back to top
Kors
początkujący
początkujący

PostPosted: Sat 23 Jan 2010, 17:13    Post subject: Reply with quote

Jestem takim szczęściarzem ze sie zgodzila na ta podroż. Dlatego suknia ślubna będzie kupiona a nie wypożyczona. Jako ciekawostke powiem ze nie byla droga bo byla na pokazie mody i dostalismy specjalny upust uśmiech
Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Zwyczaje weselne All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce