|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pearl.jamka guru

|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 10:45 Temat postu: |
|
|
Mani_ani napisał: | Więc skoro zawsze miałaś z rodzicami tak lekko, to zapewne nawet gdybyś wychodziła za mąż w młodszym wieku i rodzice by pokrywali część kosztów, to też byś nas nie rozumiała, bo u Ciebie by się też zgadzali na to, co Ty chcesz. Szczerze, nie zazdroszczę tego, ale przynajmniej miałaś lżej  |
Nigdy nie chciałam wesela, więc pewnie postawiłabym na swoim (romantyczny ślub w Bieszczadach - tylko kaplan, świadkowie i my), bo jak się ma 20 lat to się jest bardziej buntowniczym. W tej chwili odpuściłam sobie i skoro narzeczony chciał tradycyjne weselicho to spoko - skoro to dla niego ważne, żeby ten dzień dzielić z rodziną, to muszę to uszanować. _________________ Wiadro cierpliwości przyjmę! Pilnie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mani_ani guru

|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 10:46 Temat postu: |
|
|
Czyli w wieku 20 lat byś miała w nosie marzenia narzeczonego? Dobrze, że dopiero teraz wychodzisz za mąż, bo skoro nawet rodziców by miało nie być, to mało przyjemna perspektywa Znajomi mojej siostry zadzwonili do rodziców, że dziś czy tam jutro biorą ślub i jeśli chcą to mogą przyjechać (byli na wakacjach) - to dla mnie zupełnie niemądre, rodzice oczywiście się nie pojawili.
Swoją drogą nasza wymiana zdań już teraz podchodzi pod OT  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
pearl.jamka guru

|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 10:57 Temat postu: |
|
|
Mani_ani napisał: | Czyli w wieku 20 lat byś miała w nosie marzenia narzeczonego? Dobrze, że dopiero teraz wychodzisz za mąż, bo skoro nawet rodziców by miało nie być, to mało przyjemna perspektywa Znajomi mojej siostry zadzwonili do rodziców, że dziś czy tam jutro biorą ślub i jeśli chcą to mogą przyjechać (byli na wakacjach) - to dla mnie zupełnie niemądre, rodzice oczywiście się nie pojawili.
Swoją drogą nasza wymiana zdań już teraz podchodzi pod OT  |
Mój narzeczony z tamtego okresu miał zdanie takie jak ja. Obecny narzeczony ma odmienne zdanie od mojego. Moi rodzice uważają, że to jest moje życie i za mnie go nie przeżyją i powinnam robić wszystko w zgodzie z własnym sumieniem a teraz - kiedy już mam własną rodzinę trzeba iść na kompromisy. Proste.
Jedni lubią wielkie weseliska, a inni nie - należy to szanować. _________________ Wiadro cierpliwości przyjmę! Pilnie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mani_ani guru

|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 10:59 Temat postu: |
|
|
I tym akcentem zakończmy naszą konwersację i OT  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia_90 guru

|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 15:03 Temat postu: |
|
|
Ale się tu burza rozpętała moim zdaniem pomóc to wcale nie znaczy że ma o wszystkim decydować bo tak jej się chyba póki co wydaje. Moja mam np, chciała pomóc finansowo i wiem że by wcale nie miała jakiś wytycznych. Niestety sytuacja się rozwinęła tak że mama nie jest w stanie mi pomóc i tyle. Jeśli dobrze zrozumiałam to wychodzi na to że jak nie mam pieniędzy to nie mogą sobie zrobić wymarzonego ślubu tak? Wydaje mi się że teraz bardzo wielu młodych ludzi ma ciężką sytuację finansową i nie każdy ma niesamowicie płatną pracę i nie jest to powód by zapominać o wymarzonym wielkim ślubie. Chociaż faktycznie, teraz jakbym miała wybierać byłby to skromny ślub. Bo pomagać bezinteresownie to jedno a pomagać i później to wypominać czy to wykorzystywać to drugie _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ruda_wiewiórka moderator

Dołączył: 01 Gru 2011 Posty: 12149 Skąd: Ze Stumilowego lasu :)
|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 15:28 Temat postu: |
|
|
kasia przede wszystkim - postaw się teściowej!! Jeśli teraz siedzisz cicho, akceptujesz jej wtrącanie się, bo nie chcesz się kłócić - ZARĘCZAM Ci, ze po ślubie się to nie zmieni. Nie ma szans.
I mówię Ci to z własnego doświadczenia.
A jak się pojawi dziecko to jeszcze gorzej będzie.
A dodatkowo u mnie jeszcze było tak, ze się na prawie wszystko zgadzałam przed ślubem, aż w piątek chciałam inaczej ułożyć stoły jak niż ona - efekt był taki, że z fochem wyszła z sali i dopiero po ślubie jej przeszło. Im wcześniej wyznaczysz granice tym lepiej.
Co do wypowiedzi o finansowaniu wesela czy życia.
Rodzice czy sie dokładają czy nie, mogą nam co najwyżej DORADZIĆ w danej kwestii a nie wybierać za nas. Tego się trzeba trzymać. Oni swój ślub i wesele już mieli, niech dadzą nam, Wam przeżyć je tak jak chcecie.  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia_90 guru

|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 15:31 Temat postu: |
|
|
To jest wszystko chore..czemu niektórzy ludzie mają taki władczy charakter  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lauraire guru

|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 15:42 Temat postu: |
|
|
ruda_wiewiórka napisał: |
Co do wypowiedzi o finansowaniu wesela czy życia.
Rodzice czy sie dokładają czy nie, mogą nam co najwyżej DORADZIĆ w danej kwestii a nie wybierać za nas. Tego się trzeba trzymać. Oni swój ślub i wesele już mieli, niech dadzą nam, Wam przeżyć je tak jak chcecie.  |
Zgadzam się w 100%
Ale temat sam w sobie ciekawy, może załóżcie wątek o pomocy finansowej, a decydowaniu rodziców w sprawach około-ślubnych.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia_90 guru

|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 15:44 Temat postu: |
|
|
Można by ale ja się na tym nie znam to niech ktoś to zrobi  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ruda_wiewiórka moderator

Dołączył: 01 Gru 2011 Posty: 12149 Skąd: Ze Stumilowego lasu :)
|
Wysłany: Czw 20 Lut 2014, 16:08 Temat postu: |
|
|
Zrobione _________________

Ostatnio zmieniony przez ruda_wiewiórka dnia Czw 20 Lut 2014, 16:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|