Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

formalności - POMOCY!!! pogubiłam się
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maud11
początkujący
początkujący

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 9:33    Temat postu: formalności - POMOCY!!! pogubiłam się Odpowiedz z cytatem

Witam!

Mam dużo pytań dotyczących formalności, pomóżcie...

Czytam i czytam i dalej nie rozumiem pewnych rzeczy...

Chcę wziąć ślub poza parafią swoją i narzeczonego. Wiem tyle, że w swojej załatwiam wszystko i moja parafia wystawia licencję na inny kościół. Tylko pogubiłam się z tym załatwianiem "wszystkiego". No bo tak:

Do parafii należy zgłosić się przynajmniej 3 miesiące przed ślubem z wymaganymi dokumentami - tak wszędzie pisze. No czyli np. 3,5 miesiąca wcześniej. Ale zaświadczenie z USC (w przyp. ślubu konkordatowego) ważne jest 3 miesiące, czyli w tym przypadku wygaśnie kilka dni przed ślubem... Czyli jak to należy zrobićpytajnik?

Następne pytanie - czy mogę za jednym zamachem załatwić w parafii. To znaczy czy mogę poprosić o wydanie metryki chrztu w tym samym dniu, kiedy będę to załatwiać? (tzn.: "Proszę księdza, przyniosłam wszystkie formalności do ślubu, tylko niech mi jeszcze ksiądz wykombinuje metrykę chrztu i załatwiamy." Tak można?pytajnik).

I rozumiem, że to wszytsko muszę załatwiać z narzeczonym? (wtedy gdy i tak ślub chcę brać w innym kościele)

I jeszcze czy wtedy trzeba już mieć za sobą pierwszą spowiedźpytajnikpytajnik?

I czy trzeba mieć zakończone nauki przedślubne?pytajnik (bo my mamy kurs za sobą, ale jeszcze poradnia)

Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi tu opisał czarno na białym, krok po kroku, całe postępowanie w takim przypadku...

Tzn. jakoś tak:

1) Mniej więcej tyle i tyle przed idziesz do USC odpowiedniego do miejsca urodzenia (tak?pytajnikpytajnik?), razem z narzeczonym / może być bez (niepotrzebne skreślić), załatwiacie zaświadczenia.

2) Tyle i tyle przed (ile?pytajnikpytajnik) idziecie do parafii swoich (razem czy ososbno?pytajnik?) i załatwiacie zapowiedzi (tak?pytajnik?).

3).....

4).....

Bo w ogóle jest lipiec. Czy jest szansa spiąć się tak i załatwić to jeszcze na październik?pytajnik

Jeżeli nie, to kiedy mamy zacząć załatwianie formalności jeżeli chcemy ślub w czerwcu?

Proszę pominąć wszytskie kwestie organizacyjne - nie organizujemy wesela, tylko uroczysty obiad w restauracji.

Plisssssssss..... Pomóżcie uśmiech

Będę bardzo wdzięczna!wykrzyknik!

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 10:55    Temat postu: Re: formalności - POMOCY!!! pogubiłam się Odpowiedz z cytatem

maud11 napisał:
Do parafii należy zgłosić się przynajmniej 3 miesiące przed ślubem z wymaganymi dokumentami - tak wszędzie pisze. No czyli np. 3,5 miesiąca wcześniej. Ale zaświadczenie z USC (w przyp. ślubu konkordatowego) ważne jest 3 miesiące, czyli w tym przypadku wygaśnie kilka dni przed ślubem... Czyli jak to należy zrobićpytajnik?

Trzy miesiące to jest podane tak mniej więcej. My byliśmy niecałe dwa miesiące przed ślubem i też było dobrze

Cytat:
Następne pytanie - czy mogę za jednym zamachem załatwić w parafii. To znaczy czy mogę poprosić o wydanie metryki chrztu w tym samym dniu, kiedy będę to załatwiać?

Jeżeli byłaś chrzczona w parafii, w której teraz będziesz załatwiać formalności to na pewno można tak zrobić, albo w ogóle metryka chrztu nie będzie potrzebna, ale jeżeli chrzest był gdzieś indziej to musi wybrać metrykę wcześniej.
Cytat:

I rozumiem, że to wszytsko muszę załatwiać z narzeczonym? (wtedy gdy i tak ślub chcę brać w innym kościele)

Metryki chrztu i akty urodzenia możecie wybrać oddzielnie, ale już protokół i zaświadczenie w USC musicie załatwić razem

Cytat:
I jeszcze czy wtedy trzeba już mieć za sobą pierwszą spowiedźpytajnikpytajnik?

Nie.

Cytat:
I czy trzeba mieć zakończone nauki przedślubne?pytajnik (bo my mamy kurs za sobą, ale jeszcze poradnia)

Nie.

Cytat:
Tyle i tyle przed (ile?pytajnikpytajnik) idziecie do parafii swoich (razem czy ososbno?pytajnik?) i załatwiacie zapowiedzi (tak?pytajnik?).

Zapowiedzi najlepiej zgłosić w swoich parafiach tak miesiąc przed ślubem i nie musicie iść razem.

Cytat:
Bo w ogóle jest lipiec. Czy jest szansa spiąć się tak i załatwić to jeszcze na październik?pytajnik

Jest.

Wiele informacji znajdziesz również w tym temacie:
http://forum.slub-wesele.pl/viewtopic.php?t=5059
guru
guru

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 11:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juliette, my Cie chyba ozłocimy za te porady formalno prawne uśmiech Zauwazylam ze wszedzie rozwiewasz wątpliwosci młodych panien i redukujesz (niepotrzebny) stres uśmiech
maud11 teraz juz chyba wszystko jasne? uśmiech
guru
guru

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 11:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lubię być pożyteczna język
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 11:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juliette krótko i na temat-podoba mi się:*
Powrót do góry
metka
moderator
moderator

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 12:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Liziii napisał:
Juliette, my Cie chyba ozłocimy za te porady formalno prawne uśmiech

to prawda.
dobrze mieć taką osobę na pokładzie uśmiech
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 18:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kobietki ja też proszę o radę, czy w ciągu tych trzech miesięcy przed ślubem, załatwimy, ta poradnie i te nauki? czy trzeba na to jakoś wczesniej już chodzić?

"Kochać to znaczy dawać siebie całego drugiej osobie"
Powrót do góry
ewqa04
guru
guru

PostWysłany: Wto 27 Lip 2010, 8:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko zależy od tego jak często takie nauki sa organizowane uśmiech
Np. w mojej parafii sa tylko raz w roku, więc musisz się dowiedzieć uśmiech Jesli masz je gdzie zrobic, to w 3 msc bez problemu je zrobisz uśmiech (nam to zajęło 6 niedziel)
Powrót do góry
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Wto 27 Lip 2010, 8:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agnes22 napisał:
Kobietki ja też proszę o radę, czy w ciągu tych trzech miesięcy przed ślubem, załatwimy, ta poradnie i te nauki? czy trzeba na to jakoś wczesniej już chodzić?

Myślę, że dla bezpieczeństwa lepiej zrobić to wcześniej, skoro i tak nie mają daty ważności. Kiedy w Lublinie szukaliśmy nauk i poradni to okazało się, że to trwa 13 tygodni, bo jest 10 nauk i 3 spotkania w poradni raz w tygodniu Shocked
początkujący
początkujący

PostWysłany: Wto 27 Lip 2010, 12:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję bardzo! przytul

Właśnie takich odpowiedzi mi było potrzeba!

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: