|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
..::Nati::.. maniak

|
Wysłany: Pią 19 Mar 2010, 10:10 Temat postu: |
|
|
I my konkordatowy bierzemy oczywiście!!  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
violinist83 guru

|
Wysłany: Pią 19 Mar 2010, 10:15 Temat postu: |
|
|
Ja gram na ślubach od wielu wielu lat i wiem, że to raczej zależy od księdza i młodej pary, a nie od parafii.. W jednym kościele jeden ksiądz pozwalał na podpisywanie w trakcie, a drugi już nie
tak więc zależy to raczej od dobrej woli
Dziewczyny! My też bierzemy konkordatowy a że to już co raz bliżej,
potrzebuję małej pomocy...
Niedługo trzeba się zabrać za sprawy papierkowe (wiem, że są już tego typu tematy, ale nie mogłam znaleźć konkretnych wskazówek..)
Jakie są kolejne kroki załatwiania formalności
- trzeba wyjąć odpisy urodzenia i zaświadczenie z USC o braku okoliczności wykluczających zawarcie związku małżeńskiego
- licencja z mojej parafii, że by pobrać się w innym kościele (mój P. też jest w innej) przy okazji poprosić o zapowiedzi (czy na 2 miesiące przed wystarczy )
- metryki chrztu
- zaświadczenia o bierzmowaniu
- świadectwa nauki religii (ponoć zależy od parafii )
- potwierdzenie nauk przedmałżeńskich i odbycia spotkań w poradni rodzinnej.
- zaświadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi, jeżeli głoszone były w innej parafii
- zaświadczenia o spowiedzi
- potrzebny też jest oczywiście dowód osobisty
Chodzi mi o kolejność..co powinno się załatwić "na ile przed" ślubem ?
 _________________ Ślubowaliśmy 03.07.2010r
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Liziii guru

|
Wysłany: Pią 19 Mar 2010, 10:32 Temat postu: |
|
|
papiery w USC dot braku przeciwskazan zawarcia związku małzenskiego są wazne 3 miesiace wiec na tyle pred slubem nalezy je najwczesniej zalatwiac A robiąc to od razu odbiera sie odpisy aktów urodzenia (chyba ze w innych USC sa partnerzy, wtedy nie wiem do konca jak to jest).
Zaswiadczenie o spowiedzi dostaje sie niemal pred slubem bo i tę sie odbywa na krotko "przed", zwykle w papierach w parafii jest adnotacja o bierzowaniu wiec to i odpis chrztu zalatwi sie od razu  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agnusss uzależniony

|
Wysłany: Pią 19 Mar 2010, 12:23 Temat postu: |
|
|
Dokumenty do kancelarii zanosi się w dniu podpisania protokołu prześlubnego, nie wcześniej niż 3 miesiące przed. Potrzebne są odpisy aktu chrztu, urodzenia, zaświadczenie z USC, zaświadczenie z nauk i poradnii( można donieść po zakończeniu), świadectwo religii ze szkoły średniej, dowody osobiste, licencja lub zezwolenie jeśli ślub jest w innej parafii.
Papierki na zapowiedzi i do spowiedzi dostaje się po podpisaniu protokołu przedślubnego i zanosi do swoich parafii. Zapowiedzi muszą być wyglaszane przez 3 niedziele. Co do spowiedzi to są 2, pierwsza po daniu na zapowiedzi a druga dzień przed ślubem lub w dniu ślubu. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
florzak guru

|
Wysłany: Pią 19 Mar 2010, 23:35 Temat postu: |
|
|
Z całością Agusss się zgadzam. Nie wiem czy wszędzie, ale u nas praktykuje się dwie spowiedzi przedślubne (jedną po daniu na zapowiedzi a druga w dzień przed ślubem) tylko wtedy, gdy młodzi nie mieszkają razem. W innym wypadku jest tylko jedna, ta druga. _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
violinist83 guru

|
Wysłany: Sob 20 Mar 2010, 7:34 Temat postu: |
|
|
| Agnusss napisał: | Dokumenty do kancelarii zanosi się w dniu podpisania protokołu prześlubnego, nie wcześniej niż 3 miesiące przed. Potrzebne są odpisy aktu chrztu, urodzenia, zaświadczenie z USC, zaświadczenie z nauk i poradnii( można donieść po zakończeniu), świadectwo religii ze szkoły średniej, dowody osobiste, licencja lub zezwolenie jeśli ślub jest w innej parafii.
Papierki na zapowiedzi i do spowiedzi dostaje się po podpisaniu protokołu przedślubnego i zanosi do swoich parafii. Zapowiedzi muszą być wyglaszane przez 3 niedziele. Co do spowiedzi to są 2, pierwsza po daniu na zapowiedzi a druga dzień przed ślubem lub w dniu ślubu. |
Właśnie to mnie nurtowało
Dziękuje za pomoc  _________________ Ślubowaliśmy 03.07.2010r
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agnusss uzależniony

|
Wysłany: Sob 20 Mar 2010, 9:49 Temat postu: |
|
|
Bardzo proszę!
A co do 2 spowiedzi to chyba zawsze są dwie, przynajmniej ja nie spotkałam się z przypadkiem, żeby była jadna. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
florzak guru

|
Wysłany: Sob 20 Mar 2010, 13:33 Temat postu: |
|
|
Co kraj to obyczaj, u nas jest możliwość jednej spowiedzi - gdy młodzi już mieszkają razem i to się praktykuje. _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agnusss uzależniony

|
Wysłany: Sob 20 Mar 2010, 14:08 Temat postu: |
|
|
Takie rozwiązanie jest całkiem logiczne. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pablo&Aga gaduła

|
Wysłany: Sob 20 Mar 2010, 14:35 Temat postu: |
|
|
My też wybraliśmy konkordat. Mniej kłopotu z załatwianiem terminu w USC. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|