|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
myszka426 moderator

|
Wysłany: Wto 9 Mar 2010, 13:10 Temat postu: |
|
|
| natalia_w napisał: | Myszko, jeżeli to nie będzie zbyt osobiste pytanie, to ile masz lat skoro miałaś robione te badania genetyczne?
U mnie w rodzinie (brat mojego taty) też jest dziecko z ZD, poinformowałam o tym lekarza, ale powiedział mi że nie ma potrzeby wykonywania badań genetycznych, bo jestem młoda i ryzyko jest minimalne. Chociaż napewno była bym spokojniejsza i mniej zaskoczona przy porodzie gdybym wiedziała o tym juz wcześniej. Wiadomo, wiecej czasu żeby sie nastawić i przygotować psychicznie. |
Wczoraj skończyłam 35 lat i mam ryzyko ZD 1:248 _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Liziii guru

|
Wysłany: Wto 9 Mar 2010, 13:45 Temat postu: |
|
|
myszko no niby mowia ze po 35 roku zycia kobiety powinny przemyslec kwestie macierzynstwa ale teraz zyje sie dluzej, wszystko dzieje sie pozniej.. wiele kobiet rodzi dzieci po 40-tce i maja zdrowe piekne maluchy. Moja mama urodzila moja siostre w wieku 35 lat i choc pyskate z niej dziewcze to genetycznie ma sie swietnie Trzeba byc dobrej mysli
To zwykle sa kwestie wieku jajeczek. Kobiety rodzą sie z komorkami jajowymi ktre od momentu dojrzewania zaczynają wraz z nani dojrzewac - co miesiac kolejna. ale to pewnie wiesz Znaczenie maja tez wczesniejsze przypadki w rodzinie, czy u przodkow zdazaly sie wady genetyczne i mutacje typu ZD czy ZTurnera.. No i sporo zalezy od srodowiska zycia kobiety - jesli pracowalo sie w niesprzyjajacych warunkach, jadlo kancerogenne pokarmy itp to tez wplywa na organizm wiec ciezko powiedziec na ile Twoje komoreczki "zmutowaly". A i tak wszystko zalezy od tylu czynnikow ze nie sposob wyliczyc. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lusilla moderator

|
Wysłany: Wto 9 Mar 2010, 15:30 Temat postu: |
|
|
Niby ryzyko wzrasta, ale np. w 45 roku życia mniej kobiet rodzi, tak więc i odsetek urodzonych dzieci z ZD jest większy. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KiSe guru

|
Wysłany: Wto 9 Mar 2010, 15:44 Temat postu: |
|
|
mojej mamy koleżanka zaszła w ciążę jak miała 53 lata i na szczeście wszystko było ok Do głowy by jej nie przyszło, że może być w ciąży, mąż jej gadał , że przytyła i brzuch jej rośnie i, smiała się czy czasem nie jest w ciąży i jaki był zdziwiony jak sie potem okazało  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
myszka426 moderator

|
Wysłany: Sro 10 Mar 2010, 18:03 Temat postu: |
|
|
wszystko zdażyć się możę hi hi jak się okazuje.  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
myszka426 moderator

|
Wysłany: Czw 11 Mar 2010, 16:34 Temat postu: |
|
|
Byłam dziś na tych badaniach To co czytałam na forum o tych badaniach bylo straszne, 30 minut wiercenia iglą w brzuchu. Szok.
Bzdura totalna badanie trwa góra 15 minut i jest jak ukłucie przy pobraniu krwi tylko igła dłuższa. Pani doktor okazała się wspaniałym lekarzem. Nie ma czego się bać  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lusilla moderator

|
Wysłany: Czw 11 Mar 2010, 19:22 Temat postu: |
|
|
Po raz kolejny można się przekonać, że nie warto za bardzo grzebać w necie i się nakręcać. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
katarzyna gaduła

|
Wysłany: Czw 11 Mar 2010, 19:35 Temat postu: |
|
|
Byliśmy dzis u lekarza z dzidzia wszystko super serduszko ślicznie bije
Nastepna wizyta 1 kwietnia. I USG prenatalne. Mówiła że może zrobi też 3D ale zobaczy jeszcze podczas wizyty czy zrobi na tej czy jeszcze na następnej _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
katarzyna gaduła

|
Wysłany: Wto 23 Mar 2010, 9:25 Temat postu: |
|
|
Zaczeliśmy 13 tydzięń
A za tydzień 4 miesiąć  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
natalia_w moderator

|
Wysłany: Wto 23 Mar 2010, 9:42 Temat postu: |
|
|
| A jak się czujesz? Jakies dolegliwości? Jak z wagą? Bo ja w I-szym trymestrze zgubiłam 1kg. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|