Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Forumki na obczyźnie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nasza codzienność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
say_yes
guru
guru

PostWysłany: Czw 8 Lis 2012, 22:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktoś z Was ma może jakieś znajomości w Berlinie? Poszukuję pokoju dla 2 os. lub jakiegoś niedrogiego mieszkania prosi

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
oli_a
guru
guru

PostWysłany: Czw 8 Lis 2012, 22:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ooo myszko dopiero zauwazylam uśmiech nie... wynajmujemy mieszkanie.

To zalezy jakie kto ma nastawienie. Ja np jestem tu juz przyzwyczajona i np takie bzdury jak czekanie w PL u mnie w miescie 15-20 min na autobus juz mnie irytuje. Niektorzy wyjezdzaja za granice, zeby sie dorobic, do pracy. Zostawiaja rodziny i spedzaja pol zycia poza domem, przyjezdzajac tylko na weekend... jak dla mnie porazka totalna. Totez jest czesta przyczyna rozpadu rodzin.#
Niektorzy wyjezdzaja, bo po prostu maja dosyc... podam taki glupi przyklad. Nie jestem jakas fanka polityki, ale jak jestem w PL i ogladam wiadomosci czy to co w ogole polityce mowia na antenie, jak w oczach innych krajow osmieszaja Polske, to po prostu rece opadaja. Niestety ale ludzie ktorzy prezentuja nasz kraj to w wiekszosci blazny. Takie texty jak slysze w tv, jak sie wyzywaja itd... no serio az wstyd Shocked
Ja tam sie uwazam za patriotke, bo to ze nie mieszkam w kraju, czy otwarcie mowie, ze wole zyc na obczyznie, nie zmienia faktu, ze to Polske uwazam za swoja ojczyzne i z duma odpowiadam na pytanie skad pochodze.

Oliver <3
Powrót do góry
myszka426
moderator
moderator

PostWysłany: Pią 9 Lis 2012, 8:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślisz że tylko Polską rządzą błazny? W większości parlamentów zdarzają się takie sceny. Że politycy się wyzywają , a nawet biją

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger
oli_a
guru
guru

PostWysłany: Pią 9 Lis 2012, 13:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie mowie tu o jakis krajach muzulmanskich czy np Ameryki Poludniowej gdzie politycy celuja do siebie z broni na wizji :/ Jezeli juz to interesuje mnie kraj w ktorym zyje i ojczyzna. I tylko te dwa porownuje, bo po prostu o innych nie mam pojecia. Nie jest milo w zagranicznych wiadomosciach ogladac polskich politykow z ktorych sie smieja...
a jeszcze do tamtej wypowiedzi. Ja nie twierdze ze w Polsce nie da sie zyc, tylko dlaczego liczba emigrantow w ostatnich latach nie maleje tylko wzrasta ? Czy to oznacza, ze wszyscy co wyjezdzaja sa chciwi ? Wcale nie. Nie wiem jak sprawa wyglada u innych, u nas to tata utrzymywal nasza 5 osobowa rodzine, z zawodowym wyksztalceniem nie mogl sobie pozwolic na prace, ktora zapewnilaby nam wszystko, przy tym nie martwiac sie czy starczy kasy do 1go. I nikt mi nie powie, ze wyjechalismy bo zachcialo nam sie luksusow...

Oliver <3
Powrót do góry
Pralinka
guru
guru

PostWysłany: Pią 9 Lis 2012, 13:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oli_a , kończyłaś szkołę w Wiedniu? Studiujesz tutaj?

Powrót do góry
Tęczówka
maniak
maniak

PostWysłany: Sob 10 Lis 2012, 8:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oli_a napisał:
Ja np jestem tu juz przyzwyczajona i np takie bzdury jak czekanie w PL u mnie w miescie 15-20 min na autobus juz mnie irytuje. .

Też mi się zdarza tu, za granicą, czekać na autobus, tramwaj, po 15-20min;).
A z polityką masz rację, aczkolwiek ta polityka to wszędzie jest porąbana a politycy to w większości błazny i to na całym świecie, nie tylko w Polsce;), wszędzie się można pośmiać z polityka.
A emigracja no cóż, była i będzie... niestety wiele ludzi jest zmuszonych wyjechać, różnie to bywa w tym naszym kraju..
Dołączam się do pytania Pralinki.

Powrót do góry
Majkon27
bywalec
bywalec

PostWysłany: Sob 10 Lis 2012, 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

say_yes napisał:
czy ktoś z Was ma może jakieś znajomości w Berlinie? Poszukuję pokoju dla 2 os. lub jakiegoś niedrogiego mieszkania prosi

Ja nie wiem kto by mogl wynajac pokuj, ale niech te osoby oglosza sie na www.poloniaberlin.de

Smile

Chyba ze te osoby mowia tez po niemiecku to moge podac niemieckie strony.

ADMINISTRATOR Wink

Tylko ten, kto ryzykuje, że posunie się w życiu za daleko, ma szansę przekonać się, jak daleko potrafi zajść
Powrót do góry
oli_a
guru
guru

PostWysłany: Sob 10 Lis 2012, 10:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tym roku zdalam tu mature (w wieku 22 lat ehh... :/). Co do studiow to sie tak miotam... Chcialabym, ale wiem ze nie pogodze studiow z praca na caly etat, a z czegos zyc musimy, P. utrzymalby nas ze swojej pensji, ale zeby jeszcze cos odlozyc na slub... ciezko by bylo.

Oliver <3
Powrót do góry
asik
guru
guru

PostWysłany: Pon 12 Lis 2012, 12:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mam takie pytanie. Wyjeżdżamy do Anglii, czy potrzebuję mieć tłumaczenia aktów urodzenia i małżeństwa? Czy nie jest to wymagane jeśli posługuję się paszportem?

I pytanie z tych trudniejszych – jak załatwiacie sprawę związaną z bankami? Lepiej zamknąć konto tutaj i wieźć gotówkę tam czy jakoś inaczej? Co z płaceniem rachunków za abonament telefoniczny (nie będę tam korzystała z polskiej komórki bo się nie opłaca) czy jakieś składki, które muszę płacić jeszcze przez kilka lat?

Powrót do góry
say_yes
guru
guru

PostWysłany: Pon 12 Lis 2012, 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Majkon27 napisał:
say_yes napisał:

Ja nie wiem kto by mogl wynajac pokuj, ale niech te osoby oglosza sie na www.poloniaberlin.de

Smile

Chyba ze te osoby mowia tez po niemiecku to moge podac niemieckie strony.

Majkon szukałam dla siebie:) Na dzień dzisiejszy znalazłyśmy mieszkanie, ale uwierzę jak dostanę umowę i klucze Very Happy

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nasza codzienność Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następny
Strona 9 z 12

Skocz do: