|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
say_yes guru

|
Wysłany: Czw 8 Lis 2012, 22:34 Temat postu: |
|
|
czy ktoś z Was ma może jakieś znajomości w Berlinie? Poszukuję pokoju dla 2 os. lub jakiegoś niedrogiego mieszkania  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
oli_a guru

|
Wysłany: Czw 8 Lis 2012, 22:49 Temat postu: |
|
|
ooo myszko dopiero zauwazylam nie... wynajmujemy mieszkanie.
To zalezy jakie kto ma nastawienie. Ja np jestem tu juz przyzwyczajona i np takie bzdury jak czekanie w PL u mnie w miescie 15-20 min na autobus juz mnie irytuje. Niektorzy wyjezdzaja za granice, zeby sie dorobic, do pracy. Zostawiaja rodziny i spedzaja pol zycia poza domem, przyjezdzajac tylko na weekend... jak dla mnie porazka totalna. Totez jest czesta przyczyna rozpadu rodzin.#
Niektorzy wyjezdzaja, bo po prostu maja dosyc... podam taki glupi przyklad. Nie jestem jakas fanka polityki, ale jak jestem w PL i ogladam wiadomosci czy to co w ogole polityce mowia na antenie, jak w oczach innych krajow osmieszaja Polske, to po prostu rece opadaja. Niestety ale ludzie ktorzy prezentuja nasz kraj to w wiekszosci blazny. Takie texty jak slysze w tv, jak sie wyzywaja itd... no serio az wstyd
Ja tam sie uwazam za patriotke, bo to ze nie mieszkam w kraju, czy otwarcie mowie, ze wole zyc na obczyznie, nie zmienia faktu, ze to Polske uwazam za swoja ojczyzne i z duma odpowiadam na pytanie skad pochodze. _________________ Patryk <3
Oliver <3
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
myszka426 moderator

|
Wysłany: Pią 9 Lis 2012, 8:26 Temat postu: |
|
|
Myślisz że tylko Polską rządzą błazny? W większości parlamentów zdarzają się takie sceny. Że politycy się wyzywają , a nawet biją _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
oli_a guru

|
Wysłany: Pią 9 Lis 2012, 13:42 Temat postu: |
|
|
nie mowie tu o jakis krajach muzulmanskich czy np Ameryki Poludniowej gdzie politycy celuja do siebie z broni na wizji :/ Jezeli juz to interesuje mnie kraj w ktorym zyje i ojczyzna. I tylko te dwa porownuje, bo po prostu o innych nie mam pojecia. Nie jest milo w zagranicznych wiadomosciach ogladac polskich politykow z ktorych sie smieja...
a jeszcze do tamtej wypowiedzi. Ja nie twierdze ze w Polsce nie da sie zyc, tylko dlaczego liczba emigrantow w ostatnich latach nie maleje tylko wzrasta ? Czy to oznacza, ze wszyscy co wyjezdzaja sa chciwi ? Wcale nie. Nie wiem jak sprawa wyglada u innych, u nas to tata utrzymywal nasza 5 osobowa rodzine, z zawodowym wyksztalceniem nie mogl sobie pozwolic na prace, ktora zapewnilaby nam wszystko, przy tym nie martwiac sie czy starczy kasy do 1go. I nikt mi nie powie, ze wyjechalismy bo zachcialo nam sie luksusow... _________________ Patryk <3
Oliver <3
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pralinka guru

|
Wysłany: Pią 9 Lis 2012, 13:55 Temat postu: |
|
|
Oli_a , kończyłaś szkołę w Wiedniu? Studiujesz tutaj? _________________ Ślub cywilny, to aż cywilny, a nie tylko cywilny.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tęczówka maniak

|
Wysłany: Sob 10 Lis 2012, 8:29 Temat postu: |
|
|
oli_a napisał: | Ja np jestem tu juz przyzwyczajona i np takie bzdury jak czekanie w PL u mnie w miescie 15-20 min na autobus juz mnie irytuje. . |
Też mi się zdarza tu, za granicą, czekać na autobus, tramwaj, po 15-20min;).
A z polityką masz rację, aczkolwiek ta polityka to wszędzie jest porąbana a politycy to w większości błazny i to na całym świecie, nie tylko w Polsce;), wszędzie się można pośmiać z polityka.
A emigracja no cóż, była i będzie... niestety wiele ludzi jest zmuszonych wyjechać, różnie to bywa w tym naszym kraju..
Dołączam się do pytania Pralinki. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Majkon27 bywalec

Dołączył: 28 Paź 2011 Posty: 195 Skąd: Wszedzie tam gdzie zlo i wystepek..
|
Wysłany: Sob 10 Lis 2012, 10:02 Temat postu: |
|
|
say_yes napisał: | czy ktoś z Was ma może jakieś znajomości w Berlinie? Poszukuję pokoju dla 2 os. lub jakiegoś niedrogiego mieszkania  |
Ja nie wiem kto by mogl wynajac pokuj, ale niech te osoby oglosza sie na www.poloniaberlin.de
Chyba ze te osoby mowia tez po niemiecku to moge podac niemieckie strony. _________________
ADMINISTRATOR
Tylko ten, kto ryzykuje, że posunie się w życiu za daleko, ma szansę przekonać się, jak daleko potrafi zajść |
|
Powrót do góry |
|
 |
oli_a guru

|
Wysłany: Sob 10 Lis 2012, 10:53 Temat postu: |
|
|
W tym roku zdalam tu mature (w wieku 22 lat ehh... :/). Co do studiow to sie tak miotam... Chcialabym, ale wiem ze nie pogodze studiow z praca na caly etat, a z czegos zyc musimy, P. utrzymalby nas ze swojej pensji, ale zeby jeszcze cos odlozyc na slub... ciezko by bylo. _________________ Patryk <3
Oliver <3
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
asik guru

|
Wysłany: Pon 12 Lis 2012, 12:58 Temat postu: |
|
|
A ja mam takie pytanie. Wyjeżdżamy do Anglii, czy potrzebuję mieć tłumaczenia aktów urodzenia i małżeństwa? Czy nie jest to wymagane jeśli posługuję się paszportem?
I pytanie z tych trudniejszych – jak załatwiacie sprawę związaną z bankami? Lepiej zamknąć konto tutaj i wieźć gotówkę tam czy jakoś inaczej? Co z płaceniem rachunków za abonament telefoniczny (nie będę tam korzystała z polskiej komórki bo się nie opłaca) czy jakieś składki, które muszę płacić jeszcze przez kilka lat? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
say_yes guru

|
Wysłany: Pon 12 Lis 2012, 13:10 Temat postu: |
|
|
Majkon27 napisał: | say_yes napisał: | czy ktoś z Was ma może jakieś znajomości w Berlinie? Poszukuję pokoju dla 2 os. lub jakiegoś niedrogiego mieszkania  |
Ja nie wiem kto by mogl wynajac pokuj, ale niech te osoby oglosza sie na www.poloniaberlin.de
Chyba ze te osoby mowia tez po niemiecku to moge podac niemieckie strony. |
Majkon szukałam dla siebie:) Na dzień dzisiejszy znalazłyśmy mieszkanie, ale uwierzę jak dostanę umowę i klucze  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|