Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

MY - ślub cywilny; ONI - ślub kościelny
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Archiwum postów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgośka21
początkujący
początkujący

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 14:37    Temat postu: MY - ślub cywilny; ONI - ślub kościelny Odpowiedz z cytatem

Witam, razem z narzeczonym podjęliśmy decyzję o zawarciu małżeństwa w USC, po czym przenieść uroczystość do restauracji. Dziś dowiedziałam się, że ojciec mojego lubego stwierdził, że jeśli weźmiemy ślub cywilny,to on na tą restauracyjną uroczystość nie przyjdzie, bo nie uważa, że jest to tak "podniosła" uroczystość, żeby ją świętować w restauracji czy robić cokolwiek innego Shocked ale jest mu kompletnie obojętne czy weźmiemy cywilny czy kościelny. Natomiast mama mojego lubego stwierdziła, że jeśli weźmiemy ślub cywilny, to ona na niego nie przyjdzie w ogóle a nam i naszym dzieciom będzie robić problemy z tego tytułu Shocked I tutaj odzywa się moja buntownicza natura - nie mam zamiaru robić tak, żeby ICH zadowolić i samej nie być szczęśliwą. Sama nie wiem, co mam robić. Bo jeśli mielibyśmy brać ślub kościelny, to podejrzewa, że nie weźmiemy go za rok- dwa z za pięć smutny
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nheledore
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie brzmi: dlaczego nie bierzecie teraz Kościelnego?
Jeśli dlatego, że nie wierzycie, to chyba za pięć lat Was nie olśni i nie stanie się nic, że uwierzycie, prawda? W takiej sytuacji i tak i tak weźmiecie cywilny. Co za różnica, kiedy, bo podejrzewam, że rodzice Krzysztofa nie zmienią co do tego ślubu zdania, tak?

Dwa.
Jeśli nie chcą być na ślubie syna, niech nie będą. Ich strata. Ale dziadkami też niech nie będą chcieli potem być, skoro przy zakładaniu rodziny ich nie będzie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ewelinka89
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 15:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli dla kogoś ślub dziecka jest mało 'podniosłą' uroczystością, to chyba nie ma sensu się prosić? Teraz rodzaj ślubu, potem miejsce zamieszkania, a minie odrobina czasu i nie będziecie mieli za wiele do powiedzenia w kwestii wychowania dzieci. W przypadku normalnych relacji z rodzicami coś takiego nie będzie mieć miejsca, więc raczej chyba nie będzie aż tak wielką stratą, żeby zmieniać przekonania, zmuszać się do czegoś.
początkujący
początkujący

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 18:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie znam dokładnie wszystkich szczegółów, bo rozmawiałam z narzeczonym przez telefon, ale w piątek do końca się dowiem, o co chodzi dokładnie, bo to mogą być takie wyrwane z kontekstu informacje. Niemniej jednak smutno mi, że moim przyszli teściowie mają takie a nie inne podejście.

Nie planowaliśmy ślubu kościelnego na razie, ponieważ wychodzę z założenia (narzeczony też się z tym zgadza), że jak się już bierze ślub kościelny, to się robi wesele, a nas na razie na nie nie stać. Trochę trudna sytuacja, ale zobaczymy, jak da się wybrnąć z tej całej sytuacji uśmiech
Powrót do góry
ewelajn
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 18:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

taaa ? musi być weselicho jak jest kościelny ?
ja już byłam na tylu ślubach gdzie było przyjęcie w restauracji / obiad dla rodziny uśmiech

sami mamy w planie kościelny i małe przyjęcie, a nie wesele

Powrót do góry
nheledore
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 18:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to skoro zamierzacie wziąć ślub kościelny, to po kiego Wam dwa przyjęcia weselne (obojętnie czy na 200 czy 20 osób)?
Skoro kiedyś planujecie i tak zrobić wesele, to teraz idźcie do USC, weźcie ślub, potem obiad WE WŁASNYM domu przy winie i cześć.
Powrót do góry
Małgośka21
początkujący
początkujący

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nheledore napisał:
No to skoro zamierzacie wziąć ślub kościelny, to po kiego Wam dwa przyjęcia weselne (obojętnie czy na 200 czy 20 osób)?
Skoro kiedyś planujecie i tak zrobić wesele, to teraz idźcie do USC, weźcie ślub, potem obiad WE WŁASNYM domu przy winie i cześć.

No mieliśmy taki zamiar, tj. teraz cywilny a później kościelny. A co do restauracji, to po prostu taką mamy "wizje" i tyle uśmiech
Powrót do góry
ewelajn
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 19:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to może kościelny i restauracja ?
czy sęk w tym,że zależy Wam na weselu ?

Powrót do góry
Małgośka21
początkujący
początkujący

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 19:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi osobiście zależy na weselu, ale jak już powiedziałam, po ślubie kościelnym. Zresztą, ja już wcześniej, zanim poznałam narzeczonego, miałam takie założenie, że teraz cywilny, a później kościelny, powiedzmy na 10-15 rocznicę. Kiedyś koleżanka mojej babci tak właśnie zrobiła i mi się to spodobało.

Tylko, że tu nie chodzi o to czy ma być wesele czy nie, a o to, jaki wziąć ślub i jakie są tego "konsekwencje".
Powrót do góry
ewelinka89
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 16 Maj 2012, 19:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Małgośka21 napisał:

Nie planowaliśmy ślubu kościelnego na razie, ponieważ wychodzę z założenia (narzeczony też się z tym zgadza), że jak się już bierze ślub kościelny, to się robi wesele, a nas na razie na nie nie stać. Trochę trudna sytuacja, ale zobaczymy, jak da się wybrnąć z tej całej sytuacji uśmiech

Jeżeli dla Ciebie głównym kryterium wyboru ślubu jest organizacja wesela, to może lepiej poczekać trochę, dojrzeć.. ?
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum ślubne :: strona główna -> Archiwum postów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

Skocz do: