Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

nauki przedślubne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 22, 23, 24  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nauki przedmałżeńskie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yagna
kandydat
kandydat

PostWysłany: Pon 5 Kwi 2010, 15:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy żeby mieć zaliczone nauki trzeba być na wszystkich czy można jakieś zajęcia opuścić, ktoś wie?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MissIndependent
moderator
moderator

PostWysłany: Pon 5 Kwi 2010, 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na wszystkich. zbierasz podpisy/pieczątki, dopóki nie zbierzesz wszystkich - nie będziesz miała nauk zaliczonych.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ania123
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Wto 6 Kwi 2010, 16:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niby musisz być a wszystkich,ale ja miałam taka sytuację,że nie mogłam iśc bo byłam na uczelni(miałam zajęcia do 20. których nie mogłam opuścić) i mój D. poszedł na 1 spotkanie z moja siostrą język .na szczęście każde zajęcia prowadzi inny ksiądz,więc nikt sie nie zorientował Surprised Very Happy
Powrót do góry
MissIndependent
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 6 Kwi 2010, 16:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to już inna sprawa Cool tak czy owak, musisz mieć wszystko podbite. a że księża i tak nie kojarzą.... język

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
NutkaMisio
maniak
maniak

PostWysłany: Wto 7 Lut 2012, 13:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wczoraj zaczęliśmy nauki u siebie. źle się czuję że muszę kłamać że muszę kłamać że nie mieszkamy razem. Ogólnie źle nie było. Oczywiście mam prowadzić kalendarzyk, mierzyć temp i obserwować śluz.

Powrót do góry
Karolina1984
guru
guru

PostWysłany: Wto 7 Lut 2012, 13:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MissIndependent napisał:
na wszystkich. zbierasz podpisy/pieczątki, dopóki nie zbierzesz wszystkich - nie będziesz miała nauk zaliczonych.

zależy- siostra miała z 11 nauk zaliczone 6 spotkań i nic ksiądz nie skomentował- a u mnie na 8 czy 9 spotkań żeby zaliczyć można nie być tylko na jednym Shocked Shocked
bywalec
bywalec

PostWysłany: Wto 7 Lut 2012, 14:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NutkaMisio napisał:
wczoraj zaczęliśmy nauki u siebie. źle się czuję że muszę kłamać że muszę kłamać że nie mieszkamy razem. Ogólnie źle nie było. Oczywiście mam prowadzić kalendarzyk, mierzyć temp i obserwować śluz.

My też długo się gryźliśmy czy powiedzieć prawdę czy skłamać i sprawę rozwiązał nam sam proboszcz. Na pierwszych naukach podeszła do niego para żeby powiedzieć że w tym roku w tej samej parafii będzie przyjmowała komunię ich córka że oni chcą księdza uprzedzić żeby nie wyszła dla małej jakaś przykra sytuacja na co proboszcz odpowiedział że bardzo się cieszy że będzie mógł świętować z nimi dwie tak ważne uroczystości i że on sobie naprawdę zdaje sprawę ze teraz większość młodych od dawna mieszka razem. A wczoraj jeszcze powiedział że takie pary jak dadzą już na zapowiedzi to mają się do niego zgłosić i on im wykreśli pierwszą spowiedź przedślubną żeby mogli żyć zgodnie ze swoim sumieniem bez kłamstw że nie współżyją albo do czasu ślubu nie będą. Tak więc może warto iść do księdza i pogadać z nim?
Powrót do góry
NutkaMisio
maniak
maniak

PostWysłany: Wto 7 Lut 2012, 15:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Katorii może i warto porozmawiać, spróbuję. A Wasz proboszcz widzę że jest super, stara się zrozumieć. Wiecie co mnie dziwi jeszcze, dziewczyną z brzuchem pozwalają do ślubu przystąpić i idą w białej sukni z welonem a jak się mieszka ze sobą to różnie to bywa

Powrót do góry
Marga
guru
guru

PostWysłany: Wto 7 Lut 2012, 15:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko zależy od księdza. Jeśli wiecie, że jest spoko, nie warto kłamać, bo to tak, jak byście się tego wstydzili... My niestety skłamaliśmy, bo z doświadczenia znajomych wiemy, że gdybyśmy tego nie zrobili, rozmowa z naszym księdzem nie byłaby miła Rolling Eyes .

Powrót do góry
NutkaMisio
maniak
maniak

PostWysłany: Wto 7 Lut 2012, 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dla mnie może być nie miły, ważne żeby na ślub się zgodził

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nauki przedmałżeńskie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 22, 23, 24  Następny
Strona 7 z 24

Skocz do: