Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

PREZENTY ŚLUBNE
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 43, 44, 45  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karolina1984
guru
guru

PostWysłany: Sob 28 Sty 2012, 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

N o my robimy za naszą kasę, głównie pożyczoną. I nie ukrywam, chciałabym,żeby chociaż to, co pożyczymy się zwróciło/ Nie widzę w takim myśleniu nic nienormalnego czy nagannego.

Musiałabym być wyjątkowo durna, wydając ponad 20tys "bezzwrotnie",żeby wszyscy się "pobawili"......... to trochę za poważna kwota,żeby to tak lekko traktować
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Sob 28 Sty 2012, 20:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karolina1984 napisał:
N o my robimy za naszą kasę, głównie pożyczoną. I nie ukrywam, chciałabym,żeby chociaż to, co pożyczymy się zwróciło/ Nie widzę w takim myśleniu nic nienormalnego czy nagannego.

Musiałabym być wyjątkowo durna, wydając ponad 20tys "bezzwrotnie",żeby wszyscy się "pobawili"......... to trochę za poważna kwota,żeby to tak lekko traktować

Dokładnie.
"o, mam 25 tyś... to rozdam ludziom, niech się cieszą moim szczęściem" Very Happy
Ha, zaraz będzie jakie to wredne, egoistyczne i nieczułe kobiety z nas Twisted Evil

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
nheledore
moderator
moderator

PostWysłany: Sob 28 Sty 2012, 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karolina1984 napisał:

Jasne, ale znam Twoje podejście do tego tematu i wiem, że wszystko to kończy się w Twojej głowie: tzn. nie wpłyniesz (choćby i wierszykiem) na to, żeby Ci się zwróciło uśmiech

Poza tym, nie popadajmy w skrajności. Jeszcze nie słyszałam o weselu, na którym Młodzi nie dostaliby absolutnie nic Wink
Powrót do góry
Tęczówka
maniak
maniak

PostWysłany: Sob 28 Sty 2012, 23:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hahhaha no właśnie dziewczyny! :

nheledore napisał:

Poza tym, nie popadajmy w skrajności. Jeszcze nie słyszałam o weselu, na którym Młodzi nie dostaliby absolutnie nic Wink

Wiadomo, że nikt nie przyjdzie z pustymi rękami! I wiadomo, że tak jak na innych uroczystościach typu chrzest etc. obdarowuje się tego kogoś, bo to jest piękne i taka nasza ludzka natura, jest się też wdzięcznym i i i .... Tylko skrajne przypadki pokazują co innego, a tak to, po prostu, "każdy orze jak może" i tyle. Jeden przyniesie w prezencie kasę, tyle ile może/chce, inny zaś jakiś prezencik wedle swojego uznania. I jest git! Po co dalej tak to rozdrabniać lol i dywagować ile musi się "zwrócić" bo...

Wreszcie, co mogą zaproszeni goście na to, że Młodzi musieli wziąć kredyt itp. na wesele? To jest "problem" Młodych i ich decyzja, kiedy i za co język

Powrót do góry
Kasztanowa
guru
guru

PostWysłany: Nie 29 Sty 2012, 19:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Natalia_2013 napisał:
nheledore widocznie nie każdy ma taką dobrą sytuację finansową, żeby mieć gdzieś, ile dostanie ;p

Nie chodzi o to, żeby miec "gdzieś", tylko o to, żeby to nie przesłoniło sensu tej uroczystości oczko A jak ktoś ma kiepską sytuację finansową, to niech nie robi przyjęcia na zasadzie staropolskiego "zastaw się, a postaw się"...

(Nie "uderzam" do nikogo konkretnie, to takie luźne refleksje oczko )
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Nie 29 Sty 2012, 19:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztanowa napisał:
Natalia_2013 napisał:
nheledore widocznie nie każdy ma taką dobrą sytuację finansową, żeby mieć gdzieś, ile dostanie ;p

Nie chodzi o to, żeby miec "gdzieś", tylko o to, żeby to nie przesłoniło sensu tej uroczystości oczko A jak ktoś ma kiepską sytuację finansową, to niech nie robi przyjęcia na zasadzie staropolskiego "zastaw się, a postaw się"...

(Nie "uderzam" do nikogo konkretnie, to takie luźne refleksje oczko )

Ale ja w każdej wypowiedzi zaznaczam, że nie chodzi o to, żeby rzucać się na kasę ;p

Powrót do góry
Kasztanowa
guru
guru

PostWysłany: Nie 29 Sty 2012, 19:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Natalia_2013 napisał:
Ale ja w każdej wypowiedzi zaznaczam, że nie chodzi o to, żeby rzucać się na kasę ;p

A ja napisałam, że nie uderzam do nikogo uśmiech Ciebie zacytowałam, bo do tej wypowiedzi się odnosiłam po prostu, tylko troszkę szerzej oczko
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Nie 29 Sty 2012, 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasztanowa napisał:
Natalia_2013 napisał:

A ja napisałam, że nie uderzam do nikogo uśmiech Ciebie zacytowałam, bo do tej wypowiedzi się odnosiłam po prostu, tylko troszkę szerzej oczko

No ja wiem, ale to takie powielanie tematu
- niech kasa nie przysłoni najważniejszego wydarzenia
- ale nikt nie mówi, żeby rzucać się a kasę
- ślub jest najważniejszy, a nie pieniądze
- pewnie, pieniądze są ważne, ale nie najważniejsze

;d

a tak w ogóle, to ja w sumie żadnych prezentów nie chcę, tzn my nie chcemy, tylko w zamian pieniądze, bo sytuacja jest taka...

Najpierw mieliśmy od razu po ślubie szykować dom i wtedy przydałyby nam się żelazka, drobne sprzęty itd i byśmy na spokojnie załatwili sprawę kto i co ma kupić itp, to już nie problem, jeśli chodzi o naszą rodzinę/przyjaciół. Ale aktualne plany wyglądają tak, że zaraz po ślubie polecimy do mojej mamy do Londynu i nie tylko na okres wakacji, jak zawsze, tylko na rok, dwa albo i dłużej i bez sensu targać prezenty stąd tam - gdzie tam są tańsze, fajniejsze no i w ogóle tam mamy tak naprawdę życie ustawione i bez sensu, żeby leżały tutaj szmat czasu. Jak ktoś się pyta, czy wolimy kasę, czy coś dostać, to odpowiadamy, że pieniążki uśmiech Ale bez ciśnienia na pieniądze Very Happy

Powrót do góry
Freya
gaduła
gaduła

PostWysłany: Nie 29 Sty 2012, 21:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My nie chcemy prezentów tylko pieniądze z racji tego, że od jakiegoś czasu robimy remont i część rzeczy jak garnki, żelazko, deska do prasowania i wiele innych już mam odłożone w swoim pokoju. Więc jak tylko się wyprowadzę to już możemy normalnie razem funkcjonować. Na wesele planujemy wydać około 11 tysięcy i mam nadzieję, że chociaż część się zwróci.
guru
guru

PostWysłany: Sro 1 Lut 2012, 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nheledore napisał:
atina napisał:
Rodzina duzo wczesniej, najczęściej wie, kiedy jest slub i może troszke odłożyc pieniążków. Moim zdaniem to jest takie podziekowanie, za zaproszenie i za dobra zabawę. Mało kiedy zwracaja się wszystkie pieniądze, ale chociaż za sale byłoby fajnie. Szkoda zaczynać "nowe życie" na debecie.
Każda osoba, która liczy się z każdym groszem, w głębi serca chciałaby dostac tyle pieniążków, żeby faktycznie pozwracało się co nie co. uśmiech
\\

Mam alergię na słowa: "zwróciło się" jeśli są odniesione do wesele.
Kurczę no. To albo robię wesele, żeby fajnie się bawić i mieć wspomnienia na całe życie, albo, żeby się zwróciło.
Ja byłam raz na takim. Wszystko minimalnym kosztem, po linii najmniejszego oporu, nawet jeśli chodzi o uśmiechy Młodych. O tak, wiem skądinąd, że im się "zwróciło", z tym że większość gości wyszła bardzo wcześnie, nie pojawiając się na drugi dzień wcale, a spora część miała wiele obiekcji co do całej organizacji (co też swoją drogą jest przegięciem, bo na wesele się idzie weselić, nie obserwować...).

Generalnie w tym dniu najważniejsze dla mnie jest po pierwsze to, że BIORĘ ŚLUB (wykrzyknik!), a zatem ślubuję mojemu ukochanemu, że będę jego żoną po grób, w dodatku przed Bogiem oraz mnóstwem świadków. Po drugie, chciałabym w tym dniu wiele bliskich obok siebie, bo to będzie bardzo szczęśliwy i ważny dzień w całym życiu moim i Jego- oraz naszym WSPÓLNYM, po trzecie chciałabym dobrze, elegancko i ładnie ugościć tych bliskich mi ludzi.

W ten dzień i inne go poprzedzające będę myślała o tym, że decyduję się na założenie rodziny, że biorę wszystkie konsekwencje tego na siebie, że decydujemy się przyjąć nowe życie, że zakładamy dom, że, że, że.
Naprawdę, to ile znajdę w kopertach nie spędza mi snu z powiek.

Owszem, zawsze staramy się dać w kopercie tyle, żeby pokryć nasze talerzyki plus coś ekstra. Ale nie zawsze tak było, bo nie mieliśmy możliwości i teraz też nie tego wymagamy.
Na ogół wychodzę z założenia, że jak ktoś nie ma miedzi to w domu siedzi, ale jeśli tyczy się to przyjścia na wesele, a już zwłaszcza moje, to olewam to, bo serio nie jest to dla mnie tak ważne.

Przykro mi, że masz alergie. Ja czuję się świetnie uśmiech
To, że uzyłam takiego słowa nie czyni mnie osoba skąpą, liczącą na dużą ilość gotówki. Nie będę po weselu zachłannie liczyła ile tych pieniążków jest i kto dał więcej. Nie pisze konkretnie o moim ślubie, tylko ogólnie o każdego. Miło dac komuś pieniążki, żeby chodź troche mu się zwróciło, a nie iśc na tzw krzywy ryj. Owszem przyjęcia robi się dla gości, ale użyjmy troszkę wyobraźni i przeliczmy sobie jakie to są koszty. Piszesz, żeby nie zapraszać dużo gości, no to powiedz mi kogo np ja mam nie zapraszać, niecałe 50 gości jest ode mnie i tyle samo od mojego Ł. W tym 4 osoby to znajomi reszta rodzina. Trzeba również wliczyć w talerzyk zespół, fotografa i kamerzystę.

Chyba dla każdej Pary Młodej najważniejszy powinien być sam ślub i ta otoczka weselna, a nie koperty. Nie napisałam nigdzie, że tak nie jest.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 16 z 45

Skocz do: