Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Pogaduchy ogólne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 111, 112, 113  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
leila
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Czw 19 Sty 2012, 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

slodycze rózne uśmiech
straszna_dama
guru
guru

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 7:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam kochane za tyle ciepłych słów. Rzeczywiście, decyzja bardzo odważna, zwłaszcza kiedy masz świadomość, że to bilet w jedną stronę, ale mój mąż pracuje tu już dłuższy czas, więc było nam łatwiej. Każde inne państwo nie musi być od razu ostoją pozytywnych zmian. Nie odwazylabym się na wyjazd w nieznane, bez perspektywy pracy, bez jakiejkolwiek wiedzy na temat funkcjonowania tam. Niby drobiazgi, ale musisz iść do jednego, drugiego urzędu, załatwić to i owo, a bez znajomosci jezyka troszkę cieżko. Co wiecej nigdy nie zdecydowałabym się na wyjazd z małym dzieckiem. Jest więc tez trochę dziur w tej całej różowosci uśmiech
Pracuję w restauracji, wrzucam naczynia do zmywarek, rozkladam szkło na barze, robię desery - takie tam. Do tego trzy dni w tygodniu, do przeżycia oczko
Wybaczcie moją słabą aktywność, ale pomiędzy szkołą a pracą mamy jeszcze remont (wczoraj całe popołudnie zdejmowalam tapety), do tego czekamy na "normalny" internet (bo póki co wersja mobilna, w telefonie). Nic to, jeszcze będzie okazja dłużej popisać z Wami uśmiech
moderator
moderator

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 9:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

leila napisał:
slodycze rózne uśmiech
A to fajnie miałaśuśmiech

Damo, to na początek fajna praca, dobrze że jest uśmiech
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
w_chmurach
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 9:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

straszna_dama ja chyba i tak bym się nie odważyła więc tym bardziej podziwiam.

Powrót do góry
straszna_dama
guru
guru

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 9:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żeby nie było - też miałam stracha uśmiech
guru
guru

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 9:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

straszna_dama napisał:

Świat do odważnych należy! uśmiech

Powrót do góry
Elmuszka
moderator
moderator

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 10:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

straszna_dama napisał:
wiesz, że to tak, że każdy by się bał, ale odważny jest ten co strach pokonuje uśmiech
Powrót do góry
w_chmurach
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 11:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie ja tez byłam odważna od mojego domu rodzinnego muszę jechać tramwajem do siebie aż 6 przystanków jak by nie było to już inne miasto:P

Powrót do góry
metka
moderator
moderator

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 11:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Damo, bilet w jedną stronę, czyli rozumiem, powrotu nie planujecie już? pytam, bo kiedyś pisałaś, że planowo na rok tam lecisz.

słuchajcie, w takich wyjazdach zawsze są plusy i minusy. Z własnego doświadczenia wiem, że łatwiej jest, gdy lecąc ma się świadomość, że jest gdzie się zatrzymać i tworzyć w miarę na spokojnie pierwsze podstawy bytowania w obcym miejscu, niż lecąc w kompletne nieznane.

Moja znajoma przyleciała tu, gdzie jestem "na gorąco". Bez nagranej pracy, bez załatwionego wcześniej noclegu. Po prostu chciała uciec i wybór padł akurat tutaj. Udało jej się, żyje spokojnie, ma dobra pracę i nowe życie, znajomych. Ale czy każda z nas by tak potrafiła? Smile
guru
guru

PostWysłany: Pią 20 Sty 2012, 12:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Meciu, przyleciałam z nastawieniem na rok, ale już w ciągu pierwszych kilku tygodni trzeba było podjąć wstępną decyzję, czy nie na dłużej. Żyjemy byle gdzie, byle taniej i oszczedzamy, czy staramy się o mieszkanie, a kontrakt podpisuje się na rok czasu. Uczymy się jezyka, czy odpuszczamy sobie. Szwecja jest krajem dużo bardziej rozwiniętym od Polski, jest praca, można żyć godziwie, na razie zdecydowaliśmy się spróbować swoich sił tutaj. Jeśli się nie uda zawsze możemy wrócić, mamy dokąd, a to tez jest ważne.
Znam ludzi, którzy przyjechali tu w ciemno, pracują na czarno, dziecko muszą odesłać do dziadków, masakra. Ale w końcu to indywidualny wybór.
Natomiast pisząc o bilecie w jedną stronę miałam na myśli fakt, że nie wiedziałam tak naprawdę kiedy wrócę do Polski, nie jak podczas wakacji, że wrócisz do domu.
Metko, a jak wasz pobyt w Szkocji? Wracacie zaraz czy tez chcecie spróbować swoich sił? I w ogóle co słychać? uśmiech
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 111, 112, 113  Następny
Strona 59 z 113

Skocz do: