|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
San maniak

|
Wysłany: Nie 7 Mar 2010, 11:59 Temat postu: |
|
|
No niestety najpierw musisz juz miec jakis dokument potwierdzający twoją nową tożsamość. Chociaż moim zdaniem akt małżeństwa sam w sobie wszytsko tlumaczy. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carla guru

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 13:27 Temat postu: |
|
|
Odświeżam wątek. Muszę sobie ładnie spisać i rozpisać, co już załatwiłam, a czego jeszcze nie (chyba to jakieś już uzależnienie po wątku o przygotowaniach). Już raz informowałam wszystkie instytucje o zmianie nazwiska, ale teraz dopiero się przemeldowałam i muszę wymienić dokumenty i poinformować raz jeszcze...
Sprawy do załatwienia:
-wymienić prawo jazdy (80zł?)
-wymienić paszport (140zł?)
-wymienić kartę miejską
-odebrać nowy dowód (wniosek już złożyłam) ale to za miesiąc mniej więcej
Jak odbiorę nowy dowód to muszę poinformować:
-pracodawcę
-Urząd Skarbowy (NIP3)
-OFE
-banki
Coś pominęłam? Dziś się zameldowałam i złożyłam wniosek o dowód  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 13:46 Temat postu: |
|
|
| Carla napisał: | Odświeżam wątek. Muszę sobie ładnie spisać i rozpisać, co już załatwiłam, a czego jeszcze nie (chyba to jakieś już uzależnienie po wątku o przygotowaniach). Już raz informowałam wszystkie instytucje o zmianie nazwiska, ale teraz dopiero się przemeldowałam i muszę wymienić dokumenty i poinformować raz jeszcze...
Sprawy do załatwienia:
-wymienić prawo jazdy (80zł?)
-wymienić paszport (140zł?)
-wymienić kartę miejską
-odebrać nowy dowód (wniosek już złożyłam) ale to za miesiąc mniej więcej
Jak odbiorę nowy dowód to muszę poinformować:
-pracodawcę
-Urząd Skarbowy (NIP3)
-OFE
-banki
Coś pominęłam? Dziś się zameldowałam i złożyłam wniosek o dowód  |
Chyba wszystko. Oby, bo lista jest przerażająco długa biorąc pod uwagę kolejki i biurokrację. U mnie jeszcze dochodzi legitymacja studencka, indeks (?).
A co do ślubów z powodu ciąży.. Dla mnie to totalna głupota. Znam dwie dziewczyny, które z tego powodu w wieku 20 lat były rozwódkami. Na wszystko jest czas - nawet jeżeli dziecko jest w drodze, to będąc pewnym swoich uczuć można wziąć ślub później. Niestety, często jeszcze rodzina naciska i zamiast szczęśliwego małżeństwa fundują koszmar swoim dzieciom. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carla guru

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 14:52 Temat postu: |
|
|
mmm
Ostatnio zmieniony przez Carla dnia Pią 21 Lis 2014, 11:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
martita8503 guru

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 15:07 Temat postu: |
|
|
Moj brat z moją bratową wzięli ślub jak Wojtuś miał 3 lata ( teraz ma 9 )
Madzia zaszła wcześnie w wieku 17 lat, o ślubie nie było mowy dopóki Madzia nie zda matury i sami nie dorosną do takiej decyzji.Sczerze to mój brat też był "mało dojrzały wtedy" ale macierzyństwo i ojcostwo szybko nauczyło ich zycia. MAdzia zdała maturę poszła dalej się uczyć. Ludzie gadali a potem zapomnieli. Dziecko wcale nie ma z tego powodu traumy wręcz do dzisiaj mówi że się żenili z tatusiem Decyzję o slubie podjęli wspolnie bez namowy nikogo i są jednym z najfajniejszych małżeńst jakie znam. Mają już 2kę Wojtusia 9 lat i Maciusia prawie 4 lata
Mieli na szczęście ogromne wsparcie ze strony rodziców moich jak i Madzi  _________________ "[...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało"
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sheryl maniak

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 15:24 Temat postu: |
|
|
............
Ostatnio zmieniony przez Sheryl dnia Pon 16 Sty 2012, 19:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lady_S. guru

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 17:35 Temat postu: |
|
|
No ja jak zakładałam wspólne konto razem z mężem to na nowe nazwisko na podstawie aktu ślubu ale na stare dane .. I powiedziała mi,że nie ma żadnego problemu, tylko jak wymienię dowód to mam zgłosić się i zaktualizować dane  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agattt moderator

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 17:52 Temat postu: |
|
|
Co do karty w banku to pytałam się ostatnio już tak na "zaś" i pani mnie poinformowała, żeby przyjść z nowym dowodem (chodzi o nazwisko i adres zameldowania) i oni wszystkie dokumenty wtedy sobie uaktualnią. I kartę wymienią wtedy (nawet jeżeli dopiero ją wydali). Tak mnie poinformowano w Pekao. _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sheryl maniak

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 20:06 Temat postu: |
|
|
.........
Ostatnio zmieniony przez Sheryl dnia Pon 16 Sty 2012, 19:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewelinka89 moderator

|
Wysłany: Pią 13 Maj 2011, 20:10 Temat postu: |
|
|
| Sheryl napisał: | To bez nowego dowodu nie będę mogła zmienić danych w banku? Akurat tak wypada, że we wrześniu kończy mi się ważność karty i chciałabym nową już mieć z nowym nazwiskiem... a nie będę wymieniać 2 razy karty, jak dostanę nową ze starymi danymi... w pierwszy roboczy dzień po ślubie pójdę z aktem do banku  |
Bez dowodu, to mi nawet adresu korespondencyjnego do rodzinki w carrefourze zmienić nie chcieli (zostawiłam portfel w aucie..), więc bardzo możliwe. Chociaż może wystarczy akt małżeństwa. Z drugiej strony dowód i tak jest ważny chyba tylko 2 miesiące, a miesiąc na wyrobienie, więc lepiej załatwiać najszybciej (szczególnie, że po lipcu pewnie będzie zamieszanie). Ja to mam pecha - jak miałam 18stkę, to ostatnia tura to wymiany była i były kolejki nieziemskie, a starsi ludzie byli gotowi zabić za miejsce w kolejce, teraz akurat przed ślubem rusza wydawanie nowych dowodów;/ Wr _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|