Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

jak sie zwracac do tesciów poślubie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 98, 99, 100  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blondyna142
guru
guru

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 9:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez sie tego boje.... głupio mowic do tesciów na Pan/Pani ;/ to tak strasznie nierodzinnie mojemu przyszłemu mężowi byłoby głupio, ale wiem, że tez ciężko mu to sobie wyobrazic... jeszcze nie wiem jak bede mowic

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
monixs
kandydat
kandydat

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 9:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z drugiej strony nawet nie próbuję sobie wyobrażać jak mój J. mówi do moich rodziców mamo , tato Shocked
Moja mama i J. tak się nie cierpią , ciągle się kłócą . W gruncie rzeczy są charakterami podobni do siebie obydwoje chcieliby wszystkich ustawiać i wszystkim organizować życie Wink i na tym polu się ścierają .

Powrót do góry
Pinesska
guru
guru

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 9:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

monixs to tak samo mój tata i M . Ale jednak myślę że będzie do nich mówiła mamo, tato, czasemisę mu już wyrywa. język

Za to ja postanowiłam ze będę mówić na Pani, a jak przyjdzie dziecko to babciu. język I tak wybrne z tej niezręcznej sytuacji żeby mi ktoś mówił jak mma mówić do teściowej!

Powrót do góry
Nomika
bywalec
bywalec

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 15:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja będę mówić do teściów "teściu, teściowo" bo wychodzę z założenia że rodziców ma sie jednych i póki żyją (oby jak najdłużej) oni będą moją mamą i tatą. Wiem że teściowa ma żal o to że nie będę jej mówić mamo, może z czasem samo przyjdzie i będę mówić tak jak do rodziców. Nic na siłe ; -)
guru
guru

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 15:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno nie przyszłoby mi do głowy mówić od teściowej: babciu, tak jak nie podoba mi się, jak mężowie mówią do żon: mamuśka uśmiech. Będzie to babcia, owszem, ale moich przyszłych dzieci. I niech tak zostanie. Poza tym, właśnie tak jak wspominacie, opcja: "mamo, tato" może być niewygodna nie tylko dla nas, ale i dla teściowych/teściów. Cały czas utrzymuję, że warto spytać i ewentualnie przedyskutować. Przecież chyba same też możemy wybrać formę zwracania się do rodziców męża. A jak wybieramy bezosobową, to prędzej czy później będzie to niezręczne. Na razie zwracam się na Pan/Pani, a po ślubie podpytamy rodziców. I tyle. Kto pyta, nie błądzi uśmiech.

Powrót do góry
żaba
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(=KaLinka=) napisał:
byłam ostatnio na weselu świadkową i stałam za parą młodą. Przy składaniu życzeń mama panny młodej powiedziała na koniec młodemu -" i od teraz mów mi mamo". Uważam, że było to bardzo miłe z jej strony, takie oficjalne przyjęcie do rodziny uśmiech znając rodziców N. niczego takiego mi nie powiedzą.. ja nie zamierzam się wychylać i będę mówić do nich tak jak dotychczas na Pan i Pani. Chyba, że spotka mnie taka niespodzianka i mi takie cos zaproponują. Wtedy napewno skorzystam i będę próbowała się przestawić uśmiech

Faktycznie bardzo miło z jej strony. Też bym tak chciała, ale chyba też nie mam na co liczyć.
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 17:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja przyszła szwagierka, po ceremonii ślubnej powiedziała, do teściowej mamo. A ona jej odpowiedziała, że "matkę ma się tylko jedną". Z tego co piszecie to nie powinno was to zdziwić jakbyście coś takiego usłyszały od teściowej, ale uważam, że to nie było miłe. Dziewczynie było bardzo przykro.
guru
guru

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 19:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, fakt, teściowej brakowało taktu. Każdy wie, że matkę się ma jedną, ale dziewczyna postąpiła zgodnie ze zwyczajem i wydawało się jej pewnie, że przyjemność zrobi mamie męża. Ale my mamy nauczkę - lepiej spytać i nie wychodzić przed szereg uśmiech.

Powrót do góry
(=KaLinka=)
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 19:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chciała zrobić przyjemność ale mamusia też się bardzo taktownie zachowała uśmiech nie ma co widać, że jej nie lubiła ..
guru
guru

PostWysłany: Czw 7 Kwi 2011, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja po ślubie będę zwracać się do moich teściów mamo tato. Kiedyś jak rozmawiałam z moim K to zawsze mówiłam twoja mama twój tata albo mama K tata K a od jakiegoś czasu zaczęłam mówić mama tata nie zwracam się jeszcze do nich bezpośrednio ale po ślubie chyba nie będę miała z tym większego problemu.
Liczę na to ze teściowie powiedzą mi żebym do nich tak mówiła w sumie teściowa kiedyś już powiedziała ze po ślubie będę mówić mamo.

A jeśli chodzi o to czy mój K będzie mówić do moich rodziców mamo tato to chyba nie może do mojej mamy będzie mówić mamo ale do taty tato raczej nie stwierdził że mu to przez gardło nie przejdzie i powiał ze po ślubie pogada z moim tata i zaproponuje mu przejście na ty albo będzie mu mówić teściu
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 98, 99, 100  Następny
Strona 38 z 100

Skocz do: