Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

protokół przedślubny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 30, 31, 32  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nauki przedmałżeńskie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sadie
guru
guru

PostWysłany: Wto 2 Mar 2010, 13:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Liziii napisał:
Bo jednak niektorzy są głebokiej wiary i uwazają ze slub jedynie cywilny sprowadzi ich do zyciu w grzechu. Chcą slubowac przed Bogiem i takie ich prawo.
Inni zaś biorą slub koscielny bo "co powie rodzina" albo to wrecz rodzina naciska a ludzie nie mają odwagi sie przeciwstawic. Jeszcze inni biorą bo mieszkają w malej wsi i wszyscy sąsiedzi patrzyliby na nich krzywo.. Kazdy ma jakis powod oczko Lepszy czy gorszy..

Caly ten nacisk rodziny to do mnie nie przemawia.
Ja mysle o zdrowej sytuacji kiedy to mlodzi sami decyduja o swoim zyciu a nie ktos za nich. Mowisz "ludzie glebokiej wiary". To owszem ale ja mowie o ludziach majacych watpliwosci w sprawie aborcji/seksu przedslubnego/slubnego/antykoncepcji. Jak sa glebokiej wiary i zgadzaja sie z naukami kosciola to chwala im i wtedy w pelni rozumiem ich potrzebe slubu koscielnego. Ale jak ma sie tyle wapliwosci to nie do konca rozumiem. Nie mowie ze sie NIE ZGADZAM, mowie ze NIE ROZUMIEM.
maniak
maniak

PostWysłany: Wto 2 Mar 2010, 13:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz prawo nie rozumieć.
Tak jak ja nie rozumiem stanowiska KK. Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sadie
guru
guru

PostWysłany: Wto 2 Mar 2010, 14:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez nie Very Happy
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 2 Mar 2010, 15:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kazdy rozumuje kwestie slubu malzenskiego w swoj sposob i trudno, by wpasowywac kazdego z osobna i wszystkich razem do tych samych rubryczek.

jeszcze sie taki nie znalazl, ktory zna odpowiedzi na kazde pytanie/watpliwosc i wszystko i wszystkich potrafi zrozumiec.
guru
guru

PostWysłany: Wto 2 Mar 2010, 15:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dlatego mam silna nadzieje ze taka istota jest Bog. Ze kazdego z nas zrozumie i odpowie na wszystkie pytania
moderator
moderator

PostWysłany: Wto 2 Mar 2010, 15:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sadie napisał:
dlatego mam silna nadzieje ze taka istota jest Bog. Ze kazdego z nas zrozumie i odpowie na wszystkie pytania

i Amen.
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 3 Mar 2010, 18:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smużka napisał:
Sadie napisał:
Wiec skad takie parcie na koscielny slub?

W moim przypadku między innymi stąd, że ślub cywilny nie jest dla mnie w pełni ślubem.
Byłam tylko na jednym takim. Trwał 10 minut.
Byłam strasznie zniesmaczona całym jego wyglądem i za nic w świecie nie chcę mieć podobnego. Nie czuję, że to jest prawdziwy ślub.
O reszcie powodów (związanych z wiarą i religią) już pisałam.

wiesz, ślub to ślub. cywilny jest tak samo ważny jak kościelny, powinien być tak samo wiażący, bo ślubu (jakiegokolwiek) udzielacie sobie sami i tak naprawdę skutki powinny być takie same. co do parcia na ślub kościelny...pytajnik nie rozumiem czemu to miałoby być parcie. jak ktoś chce wziąć ślub kościelny, jest to dla niego ważne, ma do tego prawo. nie wiem czemu miałabym być usatysfakcjonowana ślubem cywilnym?? ja czułabym, ze czegoś mi brakuje. a dla Jacka ślub cywilny nie byłby żadnym ślubem. na ślubie cywilnym ślubuję w asyście zwykłego urzednika, niekoniecznie przed Bogiem, w zwykłym pokoju, nie zawsze ładnym, w atmosferze nie zawsze podniosłej. bó jest niby w każdym z nas, ale dla wielu ludzi ślub cywilny to formalność, a ślub kościelny to ceremonia i złożenie sobie przysięgi PRZED Bogiem. nie przed księdzem, nie przed KK... w sumie to, co mówi KK jest mimo wszystko mniej ważne od tego, co sami czujemy. wszystko sprowadza się do naszego sumienia. ale teraz jest taki bajzel w KK, że.... Rolling Eyes

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
natalia23
kandydat
kandydat

PostWysłany: Pon 20 Wrz 2010, 14:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pytania w tym protokole mogą trochę zdziwićuśmiech
Powrót do góry
Kasiek86
guru
guru

PostWysłany: Pon 20 Wrz 2010, 14:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

natalia a które z pytań cię zdziwiły? bo kurcze ja podpisywałam protokół nie dalej jak ok. 2,5 miesiąca temu ale żadnych pytań nie mogę sobie przypomnieć. No może poza podaniem naszych imion i nazwisk oczko ale to chyba z wrażenia nie pamiętam, bo ja wtedy czuła się tak jakbyśmy już byli zaślubieni Shocked

Powrót do góry
Carla
guru
guru

PostWysłany: Pią 26 Lis 2010, 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aa

Ostatnio zmieniony przez Carla dnia Pią 21 Lis 2014, 9:47, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nauki przedmałżeńskie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 30, 31, 32  Następny
Strona 15 z 32

Skocz do: