|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
lunafly początkujący

Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 9 Skąd: Szczawno Zdr/Southampton U.K
|
Wysłany: Pon 10 Maj 2010, 11:49 Temat postu: |
|
|
Z poznaniem sie rodzicow bylo przezabawnie, jak juz wspomnialam mieszkamy i pracujemy w UK- tu sie poznalismy ponad 2 lata temu, ale o tej romantycznej historii jeszcze uslyszycie pewnie w innym dziale
Wlasnie fakt mieszkania poza granicami kraju powoduje niemale trudnosci w kontaktach naszych rodzicow, do tego jestesmy z dwoch odleglych stron Polski- ja Szczawno Zdroj/k Walbrzycha a moj nazeczony- Andrychow k/Wadowic/tego miasta chyba nie musze nikomu przedstawiac
Na szczescie z opresji wybawila mnie moja cudowna mama, ktora jest mistrzynia kontaktow interpersonalnych- sama zadzwonila do Andrychowa i tak sobie teraz dzwonia co jakis czas, cieszy mnie najbardziej to,ze mam kochana przyszla tesciowa i moi rodzice tez sa normalni jakkolwiek to brzmi , kontakt jest bardzo fajny i najwyrazniej obie mamy sie polubily.
Mala proba ogniowa kontaktow face to face i pierwsze powazniejsze rozmowy o slubie itp beda juz w sierpniu, wybiaramy sie do Polski na urlop, z racji,ze u mnie sa fajne tereny, dobre warunki mieszkaniowe, Kris zabiara rodzinke na maly odpoczynek do mojego rodzinnego 'kurortu'
Tak wiec oj, bedzie sie dzialo, a co napisze Wam jak wroce z urlopu hehe, ale jestem dobrej mysli
p.s wydaje mi sie,ze letnia, wypoczynkowa atmosfera, przy grillu, na luzie zrobi duzo dobrego - to bym radzila tym,co maja obawy, wlasnie pojscie do resteuracji czasem moze bardziej ludzi zestresowac i usztywnic, ale wiadomo kazdy jest inny i wszystko zalezy od charakteru ludzi itp... _________________ ... Jeśli życie potraktuje cie cytryna, zrób z niego lemoniadę
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
the bride uzależniony

|
Wysłany: Czw 9 Wrz 2010, 20:18 Temat postu: |
|
|
U nas będą tzw.zmówiny....taki zwyczaj w stronach Pana Młodego.Jego rodzice przyjeżdżają do moich,poznają się,omawiają szczegóły ślubu....Powinno być ok;-)Odbęddzie się na dniach,więc opowiem jak było i jaki poziom stresu przeżyłam.tak od 1 do 10 to sama rezerwacja sali kosztowała mnie jakieś 7....z suknią było łatwiej jedynie 5 _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MagdalenkaS guru

|
Wysłany: Czw 9 Wrz 2010, 21:19 Temat postu: |
|
|
U mnie zmówiny to już były, stresa miałam jak nie wiem co, ale poszło elegancko  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
the bride uzależniony

|
Wysłany: Pią 10 Wrz 2010, 8:49 Temat postu: |
|
|
Magdalenka widzę,że to ogólnie przyjęty zwyczaj;-)Jak pierwszy raz o nim usłyszałam byłam w szoku i myślałam,że tylko w tamtych rejonach coś takiego funkcjonuje;-)Znaczy-spotkanie rodziców funkcjonuje wszędzie-chodzi mi o samą nazwę "zmówiny" i zasady kto do kogo jedzie;-) _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
deina guru

|
Wysłany: Pią 10 Wrz 2010, 8:55 Temat postu: |
|
|
U nas też tak było, ale nie wiedziałam, że to się "zmówiny" nazywa:) Potem była rewizyta. _________________ And you who seek to know Me, know that the seeking and yearning will avail you not, unless you know the mystery: for if that which you seek, you find not within yourself, you will never find it without. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
the bride uzależniony

|
Wysłany: Pią 10 Wrz 2010, 8:58 Temat postu: |
|
|
Deina bardzo to stresujące? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
deina guru

|
Wysłany: Pią 10 Wrz 2010, 9:16 Temat postu: |
|
|
Stresowałam się duuużo bardziej niż to było warte. Denerwowałam się, czy moi teściowie i rodzina znajdą wspólny język (to zupełnie różni ludzie, o różnych przyzwyczajeniach, upodobaniach), czy nie będzie jakiejś wpadki, nietaktu, poślizgu, zwłaszcza że to nie taka ot wizytka, tylko z noclegiem, dwudniowa, bo teściowie z Częstochowy... strasznie to przeżywałam! Marek zresztą też. Ale obyło się bez żadnych rewolucji, chociaż faktycznie atmosfera była lekko jakby sztuczna, takie przełamywanie lodów, obwąchiwanie się. Za to podczas rewizyty zupełnie inaczej, przyszły małżonek, jego tata i mój tata popili się wspólnie, na luzie i na wesoło, od tej pory świetna komitywa:) _________________ And you who seek to know Me, know that the seeking and yearning will avail you not, unless you know the mystery: for if that which you seek, you find not within yourself, you will never find it without. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
the bride uzależniony

|
Wysłany: Pią 10 Wrz 2010, 9:25 Temat postu: |
|
|
W takim razie wolałabym zacząć od "rewizyty";-)hahaa
Ja bardzo się denerwuje - nasi rodzice są zupełnie różni-i u nas również będzie z noclegiem. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MagdalenkaS guru

|
Wysłany: Pią 10 Wrz 2010, 21:45 Temat postu: |
|
|
Chyba w większości przypadków są to zupełnie różni ludzie. Też miałam wielkiego stresa żeby się nie ścięli o jakąś głupotę, bo akurat mają inne zdanie, ale obyło się bez tego A rewizyta obiecana jak będzie czas  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
arsandra moderator

|
Wysłany: Sob 11 Wrz 2010, 19:43 Temat postu: |
|
|
U nas póki co nie było zmówin ( też jest taka tradycja), bo jeszcze jest dużo czasu:) Naszych rodziców w ciągu naszych 8 lat już dawno temu poznaliśmy ze sobą, nawet w lipcu byliśmy wszyscy razem nad morzem, też są całkiem inni i w sumie nadal zawsze się stresuję, gdy się spotykają, chyba tak już do końca życia będę mieć Mamy o tyle mniej "roboty", bo będziemy mieć wesele na sali, której właścicielami są przyszli teściowie, także termin już zaklepany, zespół też. A inne rzeczy itd. zdążymy jeszcze omówić i wtedy będą to oficjalne tzw. zmówiny:)Myślę, że gdzieś za pół roku, akurat 1,5 roku przed ślubem. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|