|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Sro 9 Cze 2010, 20:16 Temat postu: |
|
|
Może koleżanka nie wiedziała? Ja dopiero jak zaczęłam przygotowywać się do ślubu pierwszy raz usłyszałam o poradni. Nie mówię, że księża się znają czy nie, albo małżeństwa, które je prowadzą. Kto powiedział, że te małżeństwa też są idealne? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabiczek kandydat

|
Wysłany: Sro 9 Cze 2010, 23:03 Temat postu: |
|
|
| Juliette napisał: | | Koleżanka się oburza, że osoby duchowne nie mają doświadczenia w seksie, więc nie powinni o nim uczyć, a to nie księża prowadzą te zajęcia, a małżeństwa, więc oburzenie jest nieuzasadnione. |
Aaaaa! Ja myślałam, że księża to prowadzą. W takim razie przepraszam. Mea culpa  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Pią 11 Cze 2010, 11:45 Temat postu: |
|
|
nie sądzę, by trzeba było mieć jakieś wielkie doświadczenie, by uczyć jak powinien wyglądać dobry związek wg KK. zresztą na naukach to często są takie oczywistosci, do których każdy normalny myślacy człowiek może dość. nikt nie uczy o pozycjach. a jak ktoś się zagalopowuje to jednym uchem słuchać, drugim wypuszczać. co komu da oburzenie a w poradni to nie do księdza. tylko do babki lub małżeństwa. ja pamiętam, że nauki z księdzem były super, a właśnie nauka z osoba świecką, babką z poradni, była niemal nie do wytrzymania. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cilusia000 kandydat

|
Wysłany: Nie 20 Cze 2010, 17:48 Temat postu: |
|
|
| MissIndependent napisał: | | ja pamiętam, że nauki z księdzem były super, a właśnie nauka z osoba świecką, babką z poradni, była niemal nie do wytrzymania. |
Wczoraj byliśmy na nauce prześlubnej (u nas trzeba zaliczyć tylko jedną nauke) i najpierw była babka z poradni, a potem ksiądz. Też mi sie bardziej podobało jak ksiądz opowiadał niz ta babka. Nic nie owijał w bawełne, otwarcie mówil ze teraz wiekszosc młodych współżyje przed slubem i nic sie na to nie poradzi. mądrze mówił i mi sie podobało. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Nie 20 Cze 2010, 19:15 Temat postu: |
|
|
uffff w końcu po ostatniej nauce. Zubożałam o 30zł przez 3 tygodnie z rzędu w niedziele wysłuchiwałam jakiś bredni (1 raz ksiądz, 2 razy jakaś babka - psycholog), odpowiadaliśmy na durne pytanie, ech...beznadzieja!
Nic mi to nie dało...w niczym nie pomogło...ale być trzeba było! _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ruda87 guru

|
Wysłany: Pią 23 Lip 2010, 11:01 Temat postu: |
|
|
troche odświeżę temat, bo akurat uczęszczam
Chodzimy z Andrzejem do Dominikanów w Krakowie - spotkania są w piątki o 18.30 i trwają ok. 2h - sztuk 4 do odrobienia, za całość opłata 30zł. Zaczęliśmy w lipcu, mysleliśmy że będą pustki a tu lekką ręką sala na 100 osób była pełna
Za nami 1 spotkanie. Jest tak jak się spodziewałam - najpierw robi wykład kobieta 'mężatka z długim stażem' a potem zakonnik dominikanin. Wykłady są do wysiedzenia, nic porywającego w nich nie ma, ale tez nie ma zbędnych bardzo ryjących mózg frazesów. Troche o całej psychologicznej stronie związków, troche od strony kościelnej. Jakby ktoś chciał to odklepać to polecam ogólnie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kasiula uzależniony

|
Wysłany: Sob 24 Lip 2010, 16:31 Temat postu: |
|
|
U nas spotkania są w niedzielę i trwają ok 1.5 godz. Cały cykl składa się z 4 spotkań + 1 spotkanie ok 10 min z panią z poradni aby pokazać wykres Za całość płacimy 50 zł od osoby
3 spotkania mamy zaliczone, pierwsze i drugie było całkiem fajne na trzecim się trochę nudziliśmy. Zostalo nam jedno a potem prosto przed ołtarz! _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stefcia uzależniony

Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 695 Skąd: Aleksandrów Kujawski/Toruń
|
Wysłany: Czw 9 Wrz 2010, 8:15 Temat postu: |
|
|
My dziś zaczynamy nauki. Ciekawa jestem jak tam będzie  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sony85 maniak

|
Wysłany: Czw 9 Wrz 2010, 10:38 Temat postu: |
|
|
ja sie już tyle nasłuchałam o tych naukach od znajomych że strach pomyśleć..ale jak by nie było to trzeba to odbębnić i tyle..mieliśmy iść teraz ale nam 1 spotkanie przepadło ni i musimy dopiero w następnej turze..a to w czasie postu dopiero _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stefcia uzależniony

Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 695 Skąd: Aleksandrów Kujawski/Toruń
|
Wysłany: Czw 9 Wrz 2010, 13:26 Temat postu: |
|
|
No właśnie my nie wiemy kiedy będą nastepne, pewnie też w poście, więc chcemy teraz _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|