|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
nimfa moderator

|
Wysłany: Pią 27 Sie 2010, 12:54 Temat postu: |
|
|
a ja sie nie mogę przełamać i powiedzieć do nim mamo i tata, żeby jeszcze oni powiedzieli, żebym im tak mówiła to może by mi się udało, ale jak narazie to jest tak bezosobowo macie jakieś porady jak się przełamać Bo mi tak głupio  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agnes22 uzależniony

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 9:18 Temat postu: |
|
|
nimfa Ja po prostu zapytałabym się ich jak mogłabym się do nich inaczej zwracać, i powiedziałabym, że czuję się trochę niezręcznie nie wiedząc jak mogłabym do nich mówić. Trzeba jasno postawić sprawę. Powodzenia  _________________
"Kochać to znaczy dawać siebie całego drugiej osobie" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:09 Temat postu: |
|
|
tylko, że teraz się pytać, miesiąc po ślubie też głupio ;(
będę musiała sie zebrać w sobie i po prostu to powiedzieć  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aneczq kandydat

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 11:12 Temat postu: |
|
|
jesteśmy po ślubie tydzień mój M mówi do moich rodziców mamo, tato- bo tak mu moi rodzice zaproponowali. Z kolei ja do rodziców M. mówię nadal Pan/ Pani - nie dali mi propozycji możliwości zmiany . więc zostaje przy tym jak było - nic na siłę. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stefcia uzależniony

Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 695 Skąd: Aleksandrów Kujawski/Toruń
|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 11:34 Temat postu: |
|
|
W sumie rzeczywiście inicjatywa powinna wyjść raczej od nich , tak bardziej wypada. Choć sądzę, że np jego rodzice nie będą mieli nic przeciwko, bo mnie lubią, a nie są też jacyś oficjalni. Z moimi rodzicami od razu jak się zobaczyli, przeszli na "Ty" _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agnes22 uzależniony

|
Wysłany: Pon 30 Sie 2010, 12:39 Temat postu: |
|
|
Ja też myślę, ze nie będę mieć z tym problemu, tym bardziej, że będę u mojego M. mieszkać z jego rodzicami, ale oni są bardzo fajni, równi ludzie. Także o to się nie martwię. _________________
"Kochać to znaczy dawać siebie całego drugiej osobie" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wasz-dzien początkujący

|
Wysłany: Pon 30 Sie 2010, 18:33 Temat postu: |
|
|
Ja po ślubie zwracałem się do teściów "w trzeciej" osobie, grzecznościowo (np. Chce Mama/tata rosołu / Pomóc coś mamie/tacie).
To jest taka forma pośrednia między powiedzeniem bezpośrednio mamo/tato a mówieniem pan/pani :P Na okres przejściowy.
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ania123 uzależniony

|
Wysłany: Wto 31 Sie 2010, 7:16 Temat postu: |
|
|
| ja tez zle sie czulam z poczatku mowiac do moich tesciow mamo tato.ale mowilam.teraz nie mam z tym wiekszych problemow |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marylka gaduła

Dołączył: 09 Sie 2008 Posty: 334 Skąd: Derby, Wielka Brytania
|
Wysłany: Czw 9 Wrz 2010, 10:48 Temat postu: |
|
|
Ja wychodzę z założenia, że rodziców mam tylko jednych. Poza tym, podobnie jak u Miss, moi teściowie są w wieku moich dziadków więc "mamo" "tato" tym bardziej mi przez gardło nie przejdzie. Po imieniu znowu nie wypada. Zostanie chyba Pan/Pani, jak do tej pory. Albo "teściu" (co nawet mi się podoba) "teściowo"(co, z kolei, brzmi jakoś nieporęcznie). Co najciekawsze nie mam oporów żeby mówić do ciotek i wujów K. per "ciociu"/"wujku", a do jego sióstr ( w wieku moich rodziców) po imieniu. Tylko ci teściowie jacyś problemowi... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nimfa moderator

|
Wysłany: Czw 9 Wrz 2010, 11:06 Temat postu: |
|
|
bo z teściami to tylko same problemy  _________________
 |