Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

zdjecia tych ktorzy odeszli przy bukiecie slubnym
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lady_S.
guru
guru

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj rozmawiałam na ten temat z mamą i oczywiście z serii "a teraz słuchajcie starych zabobonów" dowiedziałam się,że nie jest to zbyt dobry pomysł,bo jak to mówią żywi niech się bawią z żywymi a umarli z umarłymi. Troszkę ziarnka prawdy może i w tym jest i może faktycznie zamiast medalionu przy bukiecie po ślubie wybierzemy się na cmentarz i na grobie taty K. damy śliczną wiązankę,zapalimy świeczkę i się pomodlimy w ciszy za niego.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
metka
moderator
moderator

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 12:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piccolo napisał:
Nie podoba mi się ten pomysł. Jakoś nie chciałabym sobie wprowadzać grobowej atmosfery w dniu ślubu. Też mam bliskich, którzy odeszli ale w życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby zdjęcie tych osób nosić przy bukiecie.

nie zgodzę się z Twoimi słowami,Piccolo. Nikt tu nie mówi o wprowadzaniu grobowej atmosfery na ślubie. O modlitwie na grobach czy, nie daj Boże, zdjęciach ślubnych w takim miejscu.

O tym medalionie, który swoją drogą może być mały i dobrze ukryty, może wiedzieć tylko Para Młoda, rodzina równie dobrze może tego medalionu nawet nie zauważyć. Jest to tylko i wyłącznie kwestia symboliki i uczczenia pewnej więzi Pary Młodej z osobą, której już przy nich nie ma, a za którą tęsknią i jest im niezwkle bliska. I nie mam tu na myśli wujka czy ciotki "z 10 wody po kisielu", ale dosłownie- najbliższą osobę/osoby, czyli rodziców, rodzeństwo, dziadków.

Dla innych to tylko tyle, a dla Pary Młodej AŻ tyle uśmiech
guru
guru

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 14:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja doloze tutaj swoje piec groszy, bo z tego co wiem bylam do tej pory pierwsza i jedyna osoba, ktora miala na swoim slubie medalion.
Tak wiec, medalion byl dla mnie bardzo wazny tego dnia, bo dzieki niemu mialam poczucie ze moi rodzice sa ze mna...
A wygladalo to tak:

Owego medalionu nie widzieli wszyscy goscie (bo byl wpleciony we wstazki miedzy kwiatami), nawet o nim pewnie tez nie slyszeli... Nie wprowadzil on ani grobowej atmosfery, nikt nie wspominal ze mamy sie bawic tylko z zywymi, bo ze zmarlymi pecha pszynosi czy inne glupoty.
Tym gosciom, ktorzy medalion widzieli - pomysl bardzo sie spodobal, ale najwidoczniej nasi goscie sa tolerancyjni i nie wierza w zabobony, uznali ze pieknie uszanowalismy pamiec o moich najblizszych.

Powrót do góry
Justii
maniak
maniak

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 14:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi się podoba ten pomysł jeśli chodzi o to, że ktoś robi to dl siebie tak jak Coni (że nie wszyscy muszą o tym wiedzieć). To dowodzi pamięci i oddania w stosunku do najbliższych. Równie dobrze można taki medalion powiesić na szyję ale jeśli nie pasuje do ubioru to warto pomyśleć o przypięciu go do kwiatkówuśmiech
Powrót do góry
Kaja
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 16:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo ciekawy pomysł. Nie spotkałam się z tym wcześniej.

Powrót do góry
agadka
kandydat
kandydat

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 16:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pod koniec dnia i tak jest to spawa osobista i kazdy zrobi jak zechce
ja napewno sie zdecyduje
pytalam o to gdyz wlasnie chcialam zobaczyc co negatywnego ktos powie...
nie wyobrazam sobie jakby ktos np przez przypadek mial zauwazyc zdjecie i mialby mi cos glupiego powiedziec...nie przestalabym plakac chyba
a chce miec go przy sobie nie tylko w sercu jakby nie bylo jest wazna czescia naszego wspolnego zycia i koniec kropka
Powrót do góry
Daria
gaduła
gaduła

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 17:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lady_S. napisał:
Wczoraj rozmawiałam na ten temat z mamą i oczywiście z serii "a teraz słuchajcie starych zabobonów" dowiedziałam się,że nie jest to zbyt dobry pomysł,bo jak to mówią żywi niech się bawią z żywymi a umarli z umarłymi. Troszkę ziarnka prawdy może i w tym jest i może faktycznie zamiast medalionu przy bukiecie po ślubie wybierzemy się na cmentarz i na grobie taty K. damy śliczną wiązankę,zapalimy świeczkę i się pomodlimy w ciszy za niego.

My po mszy bylismy na cmentarzu u mamy mojego męża, zapaliliśmy znicz i położyliśmy kwiaty. Ale i tak żałuję, że wcześniej nie zobaczyłam tego pomysłu. Kurcze napewno bym coś takiego zrobiła!

Powrót do góry
agadka
kandydat
kandydat

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 17:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez bym chciala isc na cmentarz niestety oscarek jest pochowany na szkocji a slub w polsce smutny
Powrót do góry
Coni
guru
guru

PostWysłany: Sro 11 Sie 2010, 18:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Daria, o medalionie pisalam przed slubem w swoim "sprawozdaniu" z przygotowan i ze slubu. Musialas przeoczyc. Ale nic sie nie stalo, najwazniejsze, ze pamietaliscie o mamie Twojego meza.
My, zapewne jesli slub odbywalby sie w Polsce to tez poszlibysmy na cmentarz. Niekoniecznie w dzien slubu (bo w ten dzien i praktycznie tak kazda godzina byla zaplanowana), ale dzien przed lub dzien po na pewno.

Powrót do góry
Ona =)
bywalec
bywalec

PostWysłany: Sro 25 Sty 2012, 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

"Dotąd dwoje, lecz jeszcze nie jedno.
Odtąd jedno, chociaż nadal dwoje..." Karol Wojtyła

Ostatnio zmieniony przez Ona =) dnia Wto 31 Lip 2012, 20:57, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 2 z 6

Skocz do: