|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Pią 25 Cze 2010, 11:08 Temat postu: |
|
|
Tak, udało mi się zapisać nas na sierpień całkiem zacnie, zalatwimy wszystko za jednym zamachem Pani przez telefon była bardzo sympatyczna, a udało mi się załatwić, żebyśmy mieli dwa spotkania zamiast trzech Opisze wszystkie wrażenia  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jungle Julia kandydat

|
Wysłany: Sob 26 Cze 2010, 11:46 Temat postu: |
|
|
To fajnie, koniecznie mi wszystko opowiesz  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Nie 27 Cze 2010, 17:26 Temat postu: |
|
|
Bądź spokojna  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marteczka1989 kandydat

|
Wysłany: Nie 1 Sie 2010, 5:49 Temat postu: |
|
|
Hej jaktam wrażenia po pierwszym dniu nauk?? Dzisiaj druga część-jak dla mnie do wytrzymania... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Nie 1 Sie 2010, 22:30 Temat postu: |
|
|
Jesteśmy po naukach Bardzo nam się podobało, choć przyznam szczerze maraton dość intensywny - dwa dni od 9:30 do 19:00 (wczoraj) i 19:30 dziś.
Wczorajszy dzień był bardziej teoretyczny, filozoficzny bym powiedziała, dziś więcej "praktyki". Opiszę więcej konkretów jutro, padam już dziś z nóg. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Smużka maniak

|
Wysłany: Pon 2 Sie 2010, 8:40 Temat postu: |
|
|
Czekamy na relację!  _________________ Ślub cywilny
Ślub kościelny
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Pon 2 Sie 2010, 12:36 Temat postu: |
|
|
Relacja to raczej za dużo powiedziane.
Koszt kursu to 80 zł od osoby, ale to koszt tylko kursu weekendowego, zajęcia stacjonarne są bezpłatne. Oczywiście, jeśli ktoś z jakiś względów nie może tyle zapłacić, to też nie ma z tym problemów.
Zajęcia w zdecydowanej większości prowadził o. Mirosław Pilśniak. Oprócz niego mieliśmy spotkanie z dwoma bardzo sympatycznymi małżeństwami (jedni opowiadali o sobie, drudzy poprowadzili warsztaty o oczekiwaniach i porozumiewaniu się) oraz z panią psycholog, która w bardzo przystępny i interesujący sposób opowiedziała o płodności i NPR.
Podobał nam się bardzo sposób przedstawiania omawianych tematów - bez narzucania czegokolwiek, bez nudzenia, opowiedziane w sposób skondensowany i bardzo ciekawy. W sobotę było bardziej teoretycznie, wręcz filozoficznie, w niedzielę zostało omówionych więcej spraw praktycznych. Zupełnie inaczej spojrzałam na nasz związek i samą istotę małżeństwa, przyznam szczerze, że to niesamowite uczucie.
Pośród tematów znalazły się między innymi:
O budowaniu wzajemnych relacji między małżonkami
Rozumienie rodziny i związku małżeńskiego
Antykoncepcja w życiu małżeńskim i naturalne planowanie rodziny
Sakramenty (w tym także spowiedź)
Informacje praktyczne dotyczące przygotowania do ślubu
Jeszcze na koniec kupiliśmy książkę o. Mirosława Pilśniaka
Ja, absolutnie zdecydowana, że ksiądz guzik wie na temat małżeństwa i życia rodzinnego, po tych dwóch dniach kulę uszy po sobie i biję się w pierś, ze dopiero teraz zmieniam zdanie. Będę gorąco polecać każdemu, nie tylko nauki, ale również same spotkania, na przykład podczas niedzielnych mszy.
Dziewczyny, czasem trudno tak wszystko opisać, w razie wątpliwości lub niejasności - pytajcie śmiało  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Smużka maniak

|
Wysłany: Pon 2 Sie 2010, 12:54 Temat postu: |
|
|
Ja dzięki o.Pilśniakowi biorę ślub kościelny. Inaczej pewnie poprzestalibyśmy na cywilnym.
Po tym, co mówisz, znów odradzają się we mnie wątpliwości, czy nie lepiej byłoby iść na ten dłuższy kurs nauk.  _________________ Ślub cywilny
Ślub kościelny
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
straszna_dama guru

|
Wysłany: Pon 2 Sie 2010, 13:43 Temat postu: |
|
|
Te dwa kursy są identyczne, tylko jedne skondensowane w dwóch dniach, a te drugie rozciągnięte Mnie się bardziej podobało to, że wszystko było na raz, pięknie ułożyło się to w zgrabną całość Gdybyś chciała jednak poprzeżywać te przygotowania to chyba lepszym pomysłem będą Wieczory dla zakochanych. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Smużka maniak

|
Wysłany: Pon 2 Sie 2010, 19:42 Temat postu: |
|
|
Wolałabym poprzeżywać dłużej te spotkania i mieć czas na przemyślenie tego etapami.
Ale mam chwilowo pracę, w której ciężko mi przewidzieć, czy znajdę czas na tyle spotkań. Wiem, co robię następnego dnia, ale co za tydzień już nie. _________________ Ślub cywilny
Ślub kościelny
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|