Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

jak sie zwracac do tesciów poślubie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 98, 99, 100  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stefcia
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Czw 22 Lip 2010, 9:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też zawsze mam problem, by do osoby starszej ode mnie o pokolenie mówić na Ty, nawet jak zaproponuje, bo to jednak blokada jest. W pracy mówili wszyscy prawie do siebie po imieniu, z ludźmi blisko mnie wiekowo nie miałam problemu, ale z tymi juz trochę starszymi tak.
Ja na razie mówię Pan, Pani (kiedyś nawet mama M mowila do mnie sama - pani Asiu). Są staroświeccy i nie będzie im odpowiadać, bym mówiła im po imieniu, ale wiem, ze mamo, tato to będzie ciężko się przełamać, to taki protest trochę we wnętrzu będzie, bo przecież mam 1 mamę i takie wręcz niesprawiedliwe mówić do innej kobiety mamo,przecież ona nigdy nie "pełniła funkcji" mojej mamy.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MissIndependent
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 22 Lip 2010, 13:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

..::Nati::.. napisał:
metka napisał:
dorota, to muszę przyznać, że dla mnie to był problem uśmiech raz moją szefową była starsza babeczka, przesympatyczna osoba, i strasznie ciężko było mi się przełamać, by mówić do niej na Ty. To chyba mój wrodzony szacunek do osób starszych i czysta grzeczność blokowały mnie od środka. Po kilku miesiącach w końcu się nauczyłam, ale najpierw musiała mnie wziąć na kilka lunch'y i spotkań, żeby się bliżej poznać i przełamać uśmiech
Ja coprawda nie mieszkam za granicą,ale też mam problem przełamać się i do starszej osoby ode mnie mówić na Ty lub cześć zamiast dzień dobry.

wiecie, to zależy... ja do 40latka (jakby nie było to osoba starsza ode mnie) potrafię powiedzieć na Ty, jeśli jakoś to tak weszło w pracy, tym bardziej na gruncie prywatnym jeśli jesteśmy znajomymi. ale jak ktoś jest jeszcze starszy to marnie to widzę ze swojej strony.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
metka
moderator
moderator

PostWysłany: Czw 22 Lip 2010, 13:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miss, to też zależy, w jakich jesteś relacjach z daną osobą uśmiech moja szefowa to była starsza pani i nie byłam przyzwyczajona do osób w tym wieku mówić na Ty, tym bardziej do przełożonego. Później się przełamałam i do mojego Team Leader'a mówiłam po imieniu i był już luz.

Mam natomiast mnóstwo znajomych, bardzo często sporo starszych ode mnie, z którymi jesteśmy na Ty, bo się zwyczajnie przyjaźnimy i kumplujemy uśmiech
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Czw 22 Lip 2010, 16:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja do swych teściów będę mówić mamo, tato, tym bardziej że będę z nimi mieszkać. Nie wyobrażam sobie że mogłabym mówić inaczej.

"Kochać to znaczy dawać siebie całego drugiej osobie"
Powrót do góry
karolcia87
początkujący
początkujący

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 9:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wydaje się wam, że mówić do teściów "mamo, tato" to trochę trudne tak od razu. To jednak obcy nam ludzie. Niby mam spoko przyszłych teściów, ale nie wiem czy będę potrafiła się przełamać.
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 11:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi pewnie na początku będzie ciężko ale po jakimś czasie się przekonam do "mamo i tato". Zastanawia mnie tylko w jakiej formie będę mówiła-czy będzie to: Mamo, chcesz kawę? czy też Mamo, że chciałaby Mama kawę? Wydaje mi się że ta pierwsza wersja będzie stosowana bo ta druga niewiele się różni od "proszę pani" ale mam jeszcze troszkę czasu na zastanowienie-zobaczę co mój S. zrobi:)
Powrót do góry
Agnes22
uzależniony
uzależniony

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 18:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Justii Ja chyba będę używać drugiej wersji....jakoś bardziej mnie to pasuje.

"Kochać to znaczy dawać siebie całego drugiej osobie"
Powrót do góry
Liziii
guru
guru

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 19:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Justii napisał:
Mi pewnie na początku będzie ciężko ale po jakimś czasie się przekonam do "mamo i tato". Zastanawia mnie tylko w jakiej formie będę mówiła-czy będzie to: Mamo, chcesz kawę? czy też Mamo, że chciałaby Mama kawę? Wydaje mi się że ta pierwsza wersja będzie stosowana bo ta druga niewiele się różni od "proszę pani" ale mam jeszcze troszkę czasu na zastanowienie-zobaczę co mój S. zrobi:)

Zawsze mozna zapytac "Czy zrobi Mamie kawe?" Wink
maniak
maniak

PostWysłany: Pon 26 Lip 2010, 19:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Liziii- też racja Wink
Powrót do góry
Daria
gaduła
gaduła

PostWysłany: Wto 10 Sie 2010, 10:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja cholera mam z tym wielki problem! Nie potrafię się przemóc hehe Teść od razu mnie poprawił zaraz po weselu jak powiedziałam Pan więc z inicjatywą problemu nie ma,wręcz przeciwnie nawet w 2 dni po ślubie byliśmy razem u cioci A. na kawce i ciachu i coś tam opowiadam i z rozmachu mówię "pani" a on na mnie i mówi,że to teraz nie pani tylko ciocia. Więc poprawia cały czas:) Ale na szczęście żadko się widujemy, od ślubu może z 3/4 razy byliśmy u nich bo teraz tyle pracy, że nie ma kiedy.. A jak tam jesteśmy to zawsze mówię mojemu A. jak np.robię kawę, żeby poszedł spytać czy tata też chce.
Jeśli natomiast chodzi o A. to jest większy problem..My mieszkamy z moja mamą i on to juz wogóle nie może się przemóc. Moja mama też wyszła z inicjatywą, że teraz już nie jest Pani ale A. jest ciężko używać tego słowa,tymbardziej,że tyle lat mamy nie miał. Więc póki co trzeba go cały czas poprawiać..

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Przygotowania do ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 98, 99, 100  Następny
Strona 27 z 100

Skocz do: