|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
czera początkujący

|
Posted: Mon 8 Sep 2008, 7:19 Post subject: problem ze świadkami |
|
|
| Dopiero ze swoją ukochaną co prawda o śubie mówimy dopiero, ale jest już jeden problem, który chciałbym rozwiązać. Otóż u nas jest coś takiego jak świadkowie (starostowie). Do obowiązków ich oprócz świadkowania należy zabawianie gości oraz kupno wódki tzw. starostówki, którą częstują gości z własnej kieszeni. Rodzina mojej ukochanej będzie się upierać by starostą był wujek mojej dziewczyny bo jest bogaty. A ja nie chcę mieć za starostę i światka 60letniego pryka, którego nawet moja dziewczyna nie lubi choć jest jej chrzesntym. Pozatym facet lubi się chwalić ile razy był starostą i chrzestnym. Wolałbym kogoś młodego. A mój brat jest niewierzący. Nawet bym pokrył koszty tej wódki bo nie jestem pazerny. Doradźcie coś. |
|
| Back to top |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Posted: Tue 9 Sep 2008, 8:15 Post subject: |
|
|
radzę, żebyście (gdy już przyjdzie co do czego) bardzo jasno dali rodzinie Twojej dziewczyny, że to Wasz ślub i nie ustalajcie z nikim, kto będzie świadkiem na Waszym ślubie. nie musicie nikogo o tym informować i pytać o zdanie, ostatecznie to byłby Wasz slub i to Wy powinniście mieć najwięcej do powiedzenia. to, że Twój brat jest niewierzący nie jest przeszkodą, bynajmniej teoretycznie, bo tak naprawdę świadek jest od tego, zeby poświadczyć o legalności małżeństwa. do tego nie trzeba być wierzącym. ale wiem, że w wielu parafiach jest to przez księdza wymagane. i nie martwcie się na zapas. przecież jeszcze ślubu nie planujecie, a już się martwisz. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
japcio_80 uzależniony

|
Posted: Fri 20 Feb 2009, 17:05 Post subject: |
|
|
Pierwszy raz słyszę o tym zwyczaju. Trochę dziwne, ze starosta sam musi zapłacić za wódkę. Kosztowna rola na weselu  |
|
| Back to top |
|
 |
ladysunshine guru

|
Posted: Fri 20 Feb 2009, 21:16 Post subject: |
|
|
U nas też jest taki zwyczaj, ale starostowie kupują cukierki i wódkę, którą dają na bramach. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Aaardenka początkujący

|
Posted: Mon 23 Feb 2009, 12:45 Post subject: |
|
|
ja mam rpblem ze znalezieniem swiadkowej na koscielny. narzeczonemu zalezy, aby to byla kobieta. chce swoja siostre albo zone swiadka swojego. a ja nie chce! i jest wojna... a bliskie mi kobiety nie maja biezmowania ( _________________ |
|
| Back to top |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Posted: Mon 23 Feb 2009, 12:50 Post subject: |
|
|
strasznie mnie to dziwi... to co, on wybiera oboje świadków? jakby się nie uprzeć to świadkowie nie muszą mieć ani bierzmowania, ani być wierzący. ale jak zwykle co parafia to obyczaj '-_- _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
japcio_80 uzależniony

|
Posted: Mon 23 Feb 2009, 13:04 Post subject: |
|
|
| Świadek nie musi być nawet osobą wierzącą..... |
|
| Back to top |
|
 |
ladysunshine guru

|
Posted: Mon 23 Feb 2009, 18:46 Post subject: |
|
|
Aaardenka nie daj się Narzeczonemu, niech sobie nie myśli, że to on będzie decydował o wszystkim. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
magdaberbec maniak

|
Posted: Tue 24 Feb 2009, 22:27 Post subject: |
|
|
ej sorry... ja jestem w szoku. ale głupia sytuacja. nie zazdroszczę... _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Sony85 maniak

|
Posted: Tue 24 Feb 2009, 23:02 Post subject: |
|
|
..w sumie chyba niemusi byc wierzący bo podpisuje papiery..
ale jeśli chodzi o ślub koscielny to mozna na to tak spojżeć...w kościele świadczy przed Bogiem a nie w papierach wiec musiałby być wierzący...
..nie wiem jak to w róznych parafiach u nas swiadkowie muszą przynosić zaswiadczenia ze byli bierzmowani.... ..ale czy bez tego sie nieda to niewiem.. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce