Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

APEL CYWILNYCH MŁODYCH PAR
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Ślub konkordatowy czy cywilny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Czw 24 Cze 2010, 19:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie kochana, to śluby cywilne zostały wprowadzone pod koniec XVIII wieku przez wrogów religii, czyli twórców rewolucji francuskiej. Wcześniej nie było takiego wymysłu.
guru
guru

PostWysłany: Czw 24 Cze 2010, 19:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze urząd urzędowi nie równy, może nie we wszystkich jest podobnie? Po drugie, cywilne panny młode mimo wszystko rzadko (może teraz częściej) zakładały długie, białe suknie do USC i stąd brak zainteresowania tematem? Po trzecie - krzyczeć nie będę, ale pytam się grzecznie, chcesz wziąć ślub kościelny dla samej otoczki, bo sprawy duchowe mogą okazać się bzdurą? Przepraszam, że niegrzecznie spytam, ale po huk Ci w takim układzie chrzest dziecka i ewentualny ślub w kościele, jeśli nie wierzysz w to wszystko?
kandydat
kandydat

PostWysłany: Czw 24 Cze 2010, 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak w ogóle to nikt z nas nie ma pewności i dowodów na to wszystko. Chrzest dziecka dlatego, żeby inne zabobonne dzieci nie wytykały go palcami, że nie chodzi na religię, ot co - w naszym kraju póki co brakuje tolerancji co tu zresztą teraz widać, bo oburzacie się w mojej sprawie. To wątek o cywilnym, więc nie poruszajmy kościelnego. Fajnie by było gdyby ktoś napisał o swoich wrażeniach z cywilnego. ps. obrączkę będę mieć - do ogólny dowód że jest się w związku małżeńskim i nie rozumiem po co ten przytyk.
Po drugie też nie powiedziałam w co wierze a w co nie. Prawda jest taka, że jak jest kościelny to przy różnych sprawach, które załatwiają malżonkowie jest się nadal wolnym. Po trzecie proszę mnie nie rozliczać z wiary bo to indywidualna sprawa a jeżeli ktoś ma z tym problem wobec innych to nie jest tolerancyjny.
guru
guru

PostWysłany: Czw 24 Cze 2010, 20:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wierzę - jest to dla mnie najważniejszy i niepodważalny dowód. Sama napisałaś, że nie wykluczasz kościelnego, to nie jest przytyk, ale odpowiedź na Twój post. Nie zgadzam się, że dzieci ludzi wierzących są zabobonne, bo na religię nie chodzą również dzieci wierzące, więc to akurat niewłaściwy przykład. Tak samo jak obrączka nie jest dowodem na małżeństwo. Temat do długiej polemiki uśmiech

Dodaję, bo widzę, że koleżanka zaktualizowała post - czy ktoś Cię rozlicza tutaj z wiary?
kandydat
kandydat

PostWysłany: Czw 24 Cze 2010, 20:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No uśmiech Zakładałam, że ślub cywilny mi wystarczy, ale nie mogę się założyć, że nigdy nie wezmę kościelnego. Jestem młoda i mam prawo szukać swojej drogi a nie jestem na tyle obłudna żeby sobie dać rękę uciąć że nie zmienię zdania. Raczej jestem bardzo otwarta i wiem że różnie w życiu bywa a i człowiek się zmienia. Nie mówię, że jestem nie wierząca, ale mam odwagę pytać i wątpić, ale to na pewno się wyklaruje w końcu. Nie powiedziałam też że nie wezmę kościelnego, bo nie wierze. Mam obawy innego rzędu i nie wiem czy chcecie o tym słuchać bo to smutna historia i to ona zadecydowała o tym, że nie biorę teraz kościelnego.. smutny właściwie, gdyby nie to co się wydarzyło, dziś bez wątpienia byłby to kościelny.

No, ale wątek jest o cywilnych... żeby też były piękne uśmiech

No tak się poczułam kiedy od razu padły zarzuty, że nie wierzę to po co ślub kościelny, chrzest ... za łatwo czasem wyciąga się wnioski i są one często za proste.
guru
guru

PostWysłany: Czw 24 Cze 2010, 20:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kotka0 napisał:
Wszak tak naprawdę to cywilny jest najważniejszy! Podlegamy wszyscy pod prawo świeckie i z tego nas rozliczają - ślub kościelny - nie obrażając to wymysł księży z 16 wieku! Sprawy duchowe mogą się okazać zwykłą bzdura- dowiemy się jak umrzemy - a żyjemy wg prawa świeckiego więc nie rozumiem jak można to traktować po macoszemu.

Nie zakładam że nigdy nie będę brała kościelnego - dla drugiej sukni i dla tej pięknej otoczki jestem w stanie się skusić nawet i dziś - choć chyba już za późno.

Koleżanka się nie denerwuje, ale po takich wpisach raczej nikt jej nie uzna za galopującą katoliczkę.

Co do smutnej opowieści - napisz koniecznie, każdy wpis jest tu mile widziany.
kandydat
kandydat

PostWysłany: Czw 24 Cze 2010, 20:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kotka0 napisał:

Nie zakładam że nigdy nie będę brała kościelnego - dla drugiej sukni i dla tej pięknej otoczki jestem w stanie się skusić nawet i dziś

Z całym szacunkiem, ale troche to zabrzmiało jakbyś była dziecinnie do tego nastawiona. To tak jakby powiedzieć: a zrobię sobie dziecko nawet i dziś bo są takie słodkie.
A wychować trzeba...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
MissIndependent
moderator
moderator

PostWysłany: Pią 25 Cze 2010, 8:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wszak długa suknia to podobno marzenie kazdej kobiety lol no ale nasza droga Liziii, najlepszy przykład, wzięła cywilny w usc w długiej sukni śłubnej i wyglądała pieknie.

ślub kościelny to nie jakiś wymysł. nie rozumiem trochę osób, które biorągo dla brania ślubu. przecież to jest sakrament. chrzest dziecka też jest sakramentem. nie chrzci się dziecka, bo co sobie inni pomyślą. dziwi mnie takie zachowanie, choć w sumie nie powinno, bo to przecież jest teraz na porządku dziennym. niemniej uważam, że z sakramentów korzysta się tylko wtedy, gdy mają dla nas wartość, a nie są pustymi uroczystościami, z których nic nie wynika.

Cytat:
Wszak tak naprawdę to cywilny jest najważniejszy!

tylko pod względem prawnym, bo sam kościelny niema skutkwó prawnych. niemniej po koscielnym, nawet samym, jest się już małżeństwem. najważniejsze, czy się nim czujemy.

Cytat:
Sprawy duchowe mogą się okazać zwykłą bzdura- dowiemy się jak umrzemy

moga a niemuszą. podlegamy pod prawo świeckie i z nim musimy sięliczyć, natomiast powinnismy siękierowac również wiarą, jeśli jesteśmy wierzący. na łądny uśmiech do nieba nie pójdziesz. pod rugiej stronie cośmoże być albo i nie. tylko dla niektórych ludzi gorzej jeśli tam jednak coś jest i wiara nie okaże się zwykłym zabobonem.

ja naprawdę nie umniejszam śłubu cywilnego. uważam, że zasługuje na taki sam szacunek i taką samą oprawę jak i kościelny. wsak nie wszyscy jesteśmy katolikami. a jakby oprawa zawsze była taka uroczysta, jak przy kościelnym, to może mniej byłoby osób biorących ślub w kościele tylko dla białej kiecki.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Kotka0
kandydat
kandydat

PostWysłany: Pią 25 Cze 2010, 9:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nio nie jestem galopującą katoliczką ;p świetnie napisane! a mój narzeczony jest raczej galopujacy wstecz.
nie mam ochoty więcej się tłumaczyć - bo tak to wyszło - jest to moja sprawa, a czy katoliczki wiedzą jak kościół nasz cudowny nimi manipuluje - chyba nie zdają sobie z tego sprawy, ale dajmy już temu spokój. Nie pisze tu o wszystkim a takie wyrywanie tekstu z kontekstu nie ma sensu i nie chce sie co chwile tłumaczyć że czegoś nie dopowiedziałam.

A co do sukni i tego, że to dziecinne - niejedna z Was marzyła, żeby mieć dwie - są tak piękne! i to przemawiała przeze mnie kobieca próżność, a nie nic innego i nie dodałam śmiesznej buźki, więc faktycznie zabrzmiało to nie najlepiej ;/ mój błąduśmiech

Czy ktoś dopowie coś na temat cywilnego czy będziemy wałkować moją osobę ;p wiem że jestem barwna i nie standardowa ;D A moja przekora wynika z tego, że nie lubię ram gdy mnie w nie ktoś zamyka. Nic nie jest tylko czarne lub białe.. uśmiech
moderator
moderator

PostWysłany: Pią 25 Cze 2010, 9:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kotka0 napisał:
A co do sukni i tego, że to dziecinne - niejedna z Was marzyła, żeby mieć dwie - są tak piękne! i to przemawiała przeze mnie kobieca próżność,

mnie sie marzą dwie kiecki. krótka i długa. krótką mam już wybraną, długąjeszcze nie. krótką wzięłabym na cywilny, a co, długą na kościelny Cool i przyznam, ze choć raz dałabym się ponieść kobiecej próżnosci Twisted Evil

Kotko, nie chodzi o wałkowanie Twojej osoby. Ty jesteś po prostu jedna z wielu osób, które ślub kościelny wzięłyby dla oprawy, bo jest dostojniejsza i bardziej uroczysta od ceremonii cywilnej. taki niestety mamy kraj. ale nie będę ukrywać, że kościelny to sakrament, a nie jakaś tam uroczystość i dla wielu ludzi jest o wiele ważniejszy niż ślub cywilny. dla mnie cywilny to papierek, ale już po nim jest się małżeństwem i tyle, a przecież tylko o to chodzi. nie warto się wygłupiać i zabiegać o kościelny, jeśli żadnej ze stron na nim nie zależy, bo to jak robienie sobie jaj z tego. co do chrztu to musimy zdawać sobie sprawę, że w ten sposób przyłączamy swoje dziecko do kościoła i zobowiązujemy się wychować je w wierze katolickiej. takie rzeczy powinno się traktować bardziej poważnie niż "ochrzczę dziecko, żeby inne dzieci się nie czepiały, że nie chodzi na religię". gadanie. mam koleżankę, która została ochrzczona, ale już do pierwszej komunii nie przystąpiła i na religie nie chodziła i nikt jej złego słowa z tego powodu nie powiedział. mam znajomych ateistów, nawet Świadków Jehowy, i też tak źle nie było. ale to nie o tym temat w sumie Cool

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Ślub konkordatowy czy cywilny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następny
Strona 10 z 13

Skocz do: