Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Jaka kwota co łaska?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 41, 42, 43 ... 108, 109, 110  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Ślub konkordatowy czy cywilny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pablo&Aga
gaduła
gaduła

PostWysłany: Czw 6 Maj 2010, 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W czasie rozmowy z siostrą zakrystianką wyszło, że przybranie kościoła w kwiaty 100zł. Za ślub zamierzamy dać 300- 400. Organista to mój kolega więc zobaczymy.Zastanawiamy się nad skrzypcami, na których gra koleżanka organisty Very Happy

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Pią 4 Cze 2010, 11:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedy właściwie płaci się księdzu? Podczas wręczania wszystkich dokumentów i spisywania protokołu czy później?
guru
guru

PostWysłany: Pią 4 Cze 2010, 12:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U nas płaci sie księdzu przed ślubem uśmiech Wtedy tez opłaca sie organistę i kościelnego. Ale pewnie w każdej parafii jest inaczej uśmiech
Powrót do góry
..::Nati::..
maniak
maniak

PostWysłany: Pią 4 Cze 2010, 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juliette napisał:
Kiedy właściwie płaci się księdzu? Podczas wręczania wszystkich dokumentów i spisywania protokołu czy później?

My byliśmy niedawno pogadać z księdzem i w w poniedziałek idziemy załatwić dokumenty z USC a w środę do Księżulka spisać ten cały protokół i Ksiądz zasugerował nam,że wtedy też dają"ofiarę" lol
Tylko teraz pytanie ile daćpytajnik?To będzie kwota za wszystko,czyli mszę Razz bo organistę trzeba samemu jeszcze opłacić,a na wielkie strojenie kościoła też nie mamy co liczyć,tylko musimy wziąść chyba jakąs firme.

Powrót do góry
katarzyna
gaduła
gaduła

PostWysłany: Pią 4 Cze 2010, 16:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My za ślub płacilsmy we wtorek albo poniedziałak po ślubie nie pamiętam dokładnie.

Powrót do góry
madzia85
maniak
maniak

PostWysłany: Pią 4 Cze 2010, 20:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W mojej parafii także płaci się przed ślubem, po spisaniu protokołu przedmałżeńskiego. Wówczas daje się pieniądze za ślub, jak również opłaca się organistę i kościelnego. My dajemy 500zł za ślub, bo tyle zazwyczaj dają w mojej parafii.
bywalec
bywalec

PostWysłany: Pią 4 Cze 2010, 20:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie w parafii przy zapisywaniu na konkretny termin płaci się zaliczkę!
Resztę opłaca się przy okazji załatwiania reszty formalności, około 500 zł.
Powrót do góry
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Pią 4 Cze 2010, 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My też za sam ślub damy ok. 500-600 zł, a ofiarę u nas składa się w tygodniu przed ślubem kiedy przyjdziemy obgadać ostatnie szczegóły.
guru
guru

PostWysłany: Czw 25 Lis 2010, 7:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dla mnie to jest bez sensu (choć i tak pewnie będę musiała się podporządkować, z uwagi na fakt, że nasz proboszcz to dobry znajomy rodziny, mój katecheta, który już od podstawówki przy każdym spotkaniu pytał mnie "kiedy ślub w rodzinie X". Ale do rzeczy) płacić księdzu 300, 400, 500, czy nawet 600zł za coś, co jest jego obowiązkiem. Teraz to nawet już zmarłemu pogrzebu nie odprawią jeśli nie miał rodziny i był biedny...
Ta nasza Polska X-ciu Przykazań Evil or Very Mad
maniak
maniak

PostWysłany: Czw 25 Lis 2010, 8:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gaju, bez przesady. Wciąż mimo wszystko wielu księży, jeśli wiedzą, jak wygląda sytuacja, nie robi problemu i albo biorą minimalne kwoty, albo w przypadku pogrzebów, nie biorą nic.

Ja sama mam mieszane uczucia w tym temacie. Bo z jednej strony faktycznie pazerność niektórych księży mnie przeraża, z drugiej jednak strony czasem mamy równie pazerne... pary młode. Moim zdaniem w sytuacji, kiedy wydajemy po 10-20 tys za samą salę, kilka tysięcy za samą wódkę, czasem kilka tysięcy za suknię, fotografa, kamerzystę i zespół, a także dość spore (jeśli się je podliczy) sumy na zaproszenia, winietki, naklejki na butelki, kwiaty etc - to 500 zł za mszę - a więc NAJWAŻNIEJSZY moment tego dnia - nie powinno nikogo przyprawiać o palpitację serca.
Niby to obowiązek księdza, ALE on również na tę okazję jakieś kazanie wygłosić musi i 45 minut przed ołtarzem postać. I przyłożyć się choć trochę, żeby młodzi nie powiedzieli, że odklepał. W wielu parafiach w chodliwych miesiącach ze względu na małą ilość księży, każdy z nich musi odprawić kilka mszy dziennie. Może pomyślmy o tym w ten sposób?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Ślub konkordatowy czy cywilny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 41, 42, 43 ... 108, 109, 110  Następny
Strona 42 z 110

Skocz do: