|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
metka moderator

|
Wysłany: Sob 24 Kwi 2010, 21:48 Temat postu: |
|
|
wiecie co, Dziewczyny, ja jestem w stanie przyjąć wszystko, naprawdę. Natomiast pojąć nie potrafię, jak przy sformułowaniu "co łaska" wygląda kwota proponowana przez tego księdza?
Ja wiem, że msza to też są pewnego rodzaju koszta, z którymi trzeba się liczyć, ale powinna być chyba zachowana pewna granica zdrowego rozsądku, prawda?
Mam tylko nadzieję, że koszta będą równoznaczne z jakością usług tego księdza  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pablo&Aga gaduła

|
Wysłany: Nie 25 Kwi 2010, 5:53 Temat postu: |
|
|
1000 sporo. My raczej zatrzymamy się w okolicy 400 zł na Ślub,200 Organista, kasa/albo jakiś prezent dla naszej koleżanki flecistki, jakaś kwota dla siostry na udekorowanie kościoła.
Nie wiemy czy za zapowiedzi coś płacimy. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiki88 kandydat

|
Wysłany: Nie 25 Kwi 2010, 13:41 Temat postu: |
|
|
Fakt że kościół jest nowy i zadbany, tak jak i teren wokół niego, ale moim zdaniem to nie jest usprawiedliwienie dla wyciągania takiej kasy... Jednak najlepszy jest w nim organista, zaśpiewa dokładnie to co sobie wybierzemy, a poza tym to bardzo miły człowiek (w odróżnieniu od proboszcza  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dorotam guru

|
Wysłany: Nie 25 Kwi 2010, 18:58 Temat postu: |
|
|
szok normalnie....jak dla mnie,to też jest zdzierstwo tyle kasy..za co??
mój kochany dał księdzu za wybranie dokumentów ze chrztu,bierzmowania i jak powiedział o ślubie i zapowiedziach 50 zł.. ksiądz chciał 20 ale był tak miły, nawet specjalnie przyjechał otworzyć kancelarię w tym czasie co mój się zjawił,że to było rzeczywiście co łaska a nie nakazane.
ja za wybranie świadectwa chrztu i adnotacji o bierzmowaniu dałam 10 albo 20zł...nie pamiętam...ale tyle siostra poprosiła .
a u mnie w parafii... zapowiedzi chyba idą w przyszłą niedzielę,część protokołu spisana..a my jeszcze nic nie daliśmy. mieliśmy "akcję" z siostrą służbistką z kancelarii i po burzliwej interwencji teraz kontaktujemy się tylko z proboszczem bez widzenia się z tą małpą. a ksiądz jak narazie nic nie zawołał od nas. ( a ta siostra to pewnie już by ładnie pociągnła za kieszeń)
ale tak myślę że max z kwiatami do 500 zł mogę dać nie więcej(wliczając datek na kwiaty)...tym bardziej,że będziemy mieli swojego księdza do ślubu,nie z parafii mojej. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
violinist83 guru

|
Wysłany: Czw 29 Kwi 2010, 11:09 Temat postu: |
|
|
Ja za wyciągnięcie świadectwa chrztu św. i bierzmowania dałam 50 zł.
Ksiądz był tak miły, i tak pomocny (wytłumaczył mi w końcu jak wszystko załatwić),
otworzył specjalnie dla mnie kancelarię (bo przyjechałam prawie godzinę przed... ),
aż stwierdziłam, że takiemu księdzu to należy się 50 zeta
Trochę potraktowałam to sentymentalnie, bo od wielu lat nie byłam w mojej byłej,
ukochanej parafii.. miłe wspomnienia z dzieciństwa wróciły..
pierwsza komunia św., cała podstawówka... to były czasy
Za ślub chyba damy 300 zł.
Za przystrojenie kościoła tam się nie płaci.
Organistę mam swojego - znajomy będzie nam grał + kwartet smyczkowy i trąbka,
ale damy z 50zł. organiście z tego kościoła (tak jest przyjęte wśród muzyków ) _________________ Ślubowaliśmy 03.07.2010r
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Messy początkujący

|
Wysłany: Sro 5 Maj 2010, 20:50 Temat postu: |
|
|
phi ! a wiecie jak jest u mnie
cytuję:
"co łaska ale wszyscy dawają około 800" ździercy.. normalnie aha i jak dasz mniej to CI dywanu nie wyłożą zrobią po prostu wszystko od odpi..... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ruda87 guru

|
Wysłany: Czw 6 Maj 2010, 15:21 Temat postu: |
|
|
a ja się dowiedziałam z nie-pierwszej-ręki że u mnie na wiosce jest co łaska 500zł Plus organista, ubranie kościoła i te inne. Nie spodziewałam się W dużym, zabytkowym kościele to rozumiem, ale u mnie na wiosce to troche szok  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewqa04 guru

|
Wysłany: Czw 6 Maj 2010, 18:06 Temat postu: |
|
|
Ruda w moim Kościele też było 500zl Ile jest na dziś - dowiem się za miesiąc
Do tego trzeba doliczyć organistę, kościelnego i strojenie kościoła... Ręce opadają.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lady_S. guru

|
Wysłany: Czw 6 Maj 2010, 18:10 Temat postu: |
|
|
| ruda87 napisał: | a ja się dowiedziałam z nie-pierwszej-ręki że u mnie na wiosce jest co łaska 500zł Plus organista, ubranie kościoła i te inne. Nie spodziewałam się W dużym, zabytkowym kościele to rozumiem, ale u mnie na wiosce to troche szok  |
ruda skąd dokładnie jesteś?
ja jeszcze nie wiem czy ksiądz sobie życzy jakąś konkretną kwotę,ale z tego co wiem zawsze było tak,że każdy dawał tyle ile miał. My na pewno wysilać się nie będziemy. Księdzu jakieś 300zł, Organista 100zł/200zł i jeszcze kościelny ... hmm pewnie gdzieś 100 zł. Się wszystko okaże jak pójdziemy załatwiać termin i godzinę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
monika1 guru

|
Wysłany: Czw 6 Maj 2010, 18:48 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak jest gdzie indziej ale ja się nigdy nie spotkałam z tym aby ksiądz u nas powiedział konkretną kwotę za jakąś posługę. Cennik ustalają chyba sami parafianie Ja po prostu pytałam innych, którzy już brali ślub i wstrzeliłam się mniej więcej w przedział cenowy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|