Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pinesska guru
Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 2039 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 17 Gru 2011, 14:48 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze polecam:
- pierogi z suszonymi śliwkami.
- ryż z bakaliami(jabłka smażone, rodzynki, żurawina, kawałki śliwek)
-kluski z makiem
-barszcz z uszkami
-barszcz z grochem
-karpik z ziemniakami i kapustą kiszoną
-pierogi z kapustą kiszoną
-kompot z suszek
I oczywiście ciasta:) u mnie w tym roku sernik z kokosem, orzechowiec, shreek, rodzynkowiec, i makowiec oczywiście:) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
arsandra moderator
Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 5223 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: Sob 17 Gru 2011, 14:53 Temat postu: |
|
|
Kutii też nigdy nie jadłam, ale to chyba wyższa szkoła jazdy., a chętnie bym spróbowała. I Agattt - jagody - mniam, ale u mnie też tego nikt nie robił nigdy:( _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
_cZaRnA_ uzależniony
Dołączył: 12 Wrz 2010 Posty: 660
|
Wysłany: Sob 17 Gru 2011, 15:14 Temat postu: |
|
|
Ja bym chętnie spróbowała kutię i te kluski z makiem.
U mnie tradycyjnie kuchnia po śląsku, bo stamtąd też jestem
- ryba, tym razem zamiast karpia Amur
- ziemniaczki
- kapustka z grzybami (uwielbiammmmmmm)
- barszcz z uszkami
ze słodkości:
- makówki ( warstwy bułki( czerstwe zwykłe lub bagietka) przesypane makiem, bakaliami, kokosem, zalane cieplym mlekiem z dodatkiem masła - ale tylko tak, aby całość była miękka jak ciasto - nie lejaca)
- moczka (Dla osób spoza śląska można powiedzieć, że wygląda to jak zupa piernikowo-czekoladowa, z tym, że nie jest lejąca tak mocno jak zupa, tylko gęstsza. W wodzie trzeba najpierw namoczyć piernik, później to gotujemy i doprawiamy: czekolada, bakalie, kompot u mnie truskawkowy, może być śliwkowy lub agrestowy, ciut soku z cytryny do smaku. To tak po krótce. Chociaż moczkę każdy robi niby w podobny, aczkolwiek inny sposób - dodając inne rzeczy).
- kruche ciasteczka
- kołacz śląski z makiem i serem
Dwie ostatnie pozycje zamówione, gdyż za mało czasu na takie pieczenie, a poza tym nie mam cierpliwości do pieczenia i dekorowania ciast. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
shadow's wife guru
Dołączył: 15 Maj 2011 Posty: 10413 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 17 Gru 2011, 15:50 Temat postu: |
|
|
U nas, w rodzinnym domu w Wigilię na stole zawsze stały:
-pierogi z kapustą i grzybami
-ryba po grecku
-ryba smażona (jakaś? jaka nie wiem ale raczej nie był to karp...)
-sałatki
-śledzie w oleju
-śledzie w śmietanie
-śledzie po kaszubsku
-barszczyk czerwony z uszkami
-grzybowa z makaronem
-kapusta z grzybami
-różne ciasta (makowiec, sernik itd.)
Kompotu z suszonych owoców nigdy mama nie robiła bo nie lubiliśmy z bratem-do tej pory nic w tej kwestii się nie zmieniło Za to z dzieciństwa pamiętam jeszcze wspomniany już wcześniej makaron z makiem, ale od ładnych kilku lat mamcia już nie robi.
Szczerze to się już nie mogę doczekać Wigilii w naszym mieszkaniu _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Juliette guru
Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 2929
|
Wysłany: Sob 17 Gru 2011, 15:54 Temat postu: |
|
|
Poza wigilijnymi standardami, ja bardzo lubię gołąbki postne (zamiast mięsa, w farszu są grzyby) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
nimfa moderator
Dołączył: 02 Lip 2009 Posty: 10588
|
Wysłany: Sob 17 Gru 2011, 15:57 Temat postu: |
|
|
dziewczynki a dacie przepis na kutię albo makówki _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolina1984 guru
Dołączył: 31 Lip 2011 Posty: 6034
|
Wysłany: Sob 17 Gru 2011, 16:37 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie, moim zadaniem jest zrobić na świeta sałatkę, kapustę z grochem i rybe po grecku na ciepło.
No i tego ostaniego nie umiem.
Dajcie jakiś fajny prosty przepis ! Tylko z naciskiem na PROSTY! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dzwoneczek maniak
Dołączył: 19 Sty 2011 Posty: 1470 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sob 17 Gru 2011, 17:01 Temat postu: |
|
|
Przepis na kutię
Kutię zalewamy wodę i gotujemy na ogniu aż spęcznieje ( podwoi objętość, powstanie taki kleik) przez 2 - 3 godziny
Następnie sparzamy mak i 2 - 3 mielimy w maszynce. Po wykonaniu tych czynności mieszamy kutię i mak razem dodając płynnego miodu, wodę żeby nie było zbyt gęste. Do słodkości dodajemy bakalie : migdały, rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
_cZaRnA_ uzależniony
Dołączył: 12 Wrz 2010 Posty: 660
|
Wysłany: Nie 18 Gru 2011, 13:48 Temat postu: |
|
|
nimfa napisał: | dziewczynki a dacie przepis na kutię albo makówki |
Makówki:
Kroisz bułkę na plastry ok 1-1,5cm. W moim przypadku to zwykła bułka lub po prostu bagietka. Może być czerstwa.
Dno naczynia, w którym robisz makówki wykładasz plastrami bułki, na to sypiesz mak (tak aby przykryć warstwę bułek), cukier (tak samo, jak mak), bakalie (orzechy, migdały,rodzynki, figi itp. co kto lubi), kokos. Na to druga warstwa plastrów bułki i tak samo mak, cukier, bakalie, kokos. Ja robię gdzies 3 warstwy. Następnie jak już wszystko masz ułożone, gotujesz mleko. Po ugotowaniu dajesz do niego łyżkę masła, rozmieszaj aż się masełko rozpuści i zalej tym ciepłym mlekiem makówki.
Czasem trzeba mleka dolać, gdyż makówki to wpiją. Konsystencja ma być taka, że makówki mają być miękkie jak hmmm... puszysty biszkopt. Nie mogą być za suche. Kiedy będą trochę suche, dolej ciepłego mleka z masłem. Dobrze zrobione makówki powinny się fajnie kroić i być miękkie.
* Niektórzy mają ciut inne sposoby. Np. nie dodają do mleka masła, ja jednak uważam, że nadaje to odrobinę lepszego smaku.
* Znam też osoby,które układają poszczegolne warstwy z namoczonych już w mleku bułek. Ja raz tak zrobiłam, jednak później musialam dolać więcej mleczka gdyż były ciut za suche.
* Ja dodaję kokos i nie dodaję rodzynek - chociaż to kwestia smaku. Co kto lubi.
* Mleka, którym polewam makówki jest tak hmm... ok pół litra. Lepiej zalać mniejszą ilością i później jak wpiją to dolać więcej- aniżeli zrobić makówki za mokre.
* Ilość bułek uzależniona od wielkości. Ja nie robię dużo makówek i kroję np. 2-3 zwykłe bułki. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sheryl maniak
Dołączył: 30 Gru 2010 Posty: 1221
|
Wysłany: Nie 18 Gru 2011, 15:42 Temat postu: |
|
|
...........
Ostatnio zmieniony przez Sheryl dnia Wto 17 Sty 2012, 20:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |