|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Azadi guru
Dołączył: 21 Sty 2011 Posty: 2992 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pon 28 Lis 2011, 22:04 Temat postu: Kuchenna sytuacja podbramkowa |
|
|
Dziewczyny, ratujcie.
W sobotę będę miała na 'własnym' terenie (w mieszkaniu narzeczonego) obiad. Obiad zapoznawczy moich i jego rodziców to absolutnie przerażająca sytuacja, wiec poszukuję inspiracji co mogę zrobić. Pomóżcie! Do zapchania 6 żołądków, do dyspozycji piekarnik, średniej wielkości naczynie żaroodporne, 2 średnie garnki i jeden mniejszy, 2 patelnie.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
martita8503 guru
Dołączył: 29 Gru 2010 Posty: 2092 Skąd: okolice Krakowa
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 10:30 Temat postu: |
|
|
Azadi, przepis zaczerpnięty z wizazu- podobno załatwił przyszłego teścia na amen
"1. prostu i szybki ale ladnie wygladajacy schab po hawajsku
plastry schabu grubosci 1cm (w miare "okraglego") solimy, pieprzymi i obsypujemy ziolami prowansalskimi, odkladamy na min. godzine zeby przeszly aromatem ziol.
blache smarujemy olejem. ukladamy kawalki schabu i wrzucamy do piekarnika (180-200st) na jakies 25min. przewracamy i na nastepne 10. wyciagamy ukladamy na kazdym kawalku plaster ananasa na tym dosc gruby plaster sera i na ser kladziemy suszona sliwke. wkladamy do piekarnika na 15min. ser pieknie sie roztopi, oklejajac ananasa i miesko, sliwka wpadnie do srodka i uzyskamy bardzo ladna kompozycje.
"
2
Roladki z sosem grzybowym
s k ł a d n i k i :
4 porcje
• 4 płaty szynki wieprzowej
(200 g każdy)
• 4 łyżki oliwy
• 120 g wątróbek drobiowych
• ząbek czosnku (rozgnieciony)
• mąka
• sól
• pieprz
• łyżka posiekanej natki pietruszki
sos:
• 1 cebula
• 120 g boczku
• 175 g różnych leśnych grzybów
• 120 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• kieliszek białego wina
• 120 ml kwaśnej śmietany
• 250 ml śmietany kremówki
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Płaty wieprzowiny rozbić na cienkie plastry wielkości ok. 15x10 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmazyć wątróbki drobiowe z czosnkiem. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu i zostawić do wystygnięcia. Następnie poukładać na kotletach wątróbki w równych porcjach i ciasno zwinąć w roladki, spinając je wykałaczkami lub związując sznurkiem. Gotowe obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oliwy i smażyć roladki ok. 8 minut z kazdej strony. Powinny się dobrze zrumienić.
W czasie smażenia mięsa możemy zająć się sosem. Podsmażyć cebulkę posiekaną w dorbne plasterki, razem z boczkiem (też w plasterkach) i grzybami. Dodać musztardę i wino. Wymieszać i dodać kwaśną śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i dodać lekko osoloną kremówkę. Na końcu doprawić sos pieprzem i solą.
Roladki podawać polane sosem i posypane świeżą pietruszką. Resztę sosu podajemy osobno. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie kieliszek wytrawnego czerwonego wina.
3.Schabowe z pieczarkami
s k ł a d n i k i :
• Kotlety schabowe,
• pół litra mleka,
• 50 dag pieczarek,
• pół szklanki oliwy z oliwek,
• 2 ząbki czosnku,
• skórka otarta z połowy cytryny,
• sól,
• pieprz,
• posiekana natka pietruszki.
Grzyby smażyć krótko, na gorącym tłuszczu, z dwoma ząbkami czosnku. Posolić i oprószyć pieprzem. Pod koniec smażenia wyjąć czosnek i dodać posiekaną natkę pietruszki. Grzyby zostawić na małym ogniu. Oddzielnie, na bardzo małej ilości tłuszczu, usmażyć kotlety (z każdej strony na rumiano). Następnie smażyć dalej, dolewając stopniowo mleko. Kiedy kotlety będą już miękkie, doprawić je solą i pieprzem. Dodać skórkę z cytryny oraz przygotowane wcześniej grzyby i smażyć jeszcze chwilę. Podawać prosto z patelni.
5. Klopsiki z niespodzianką
s k ł a d n i k i :
• 1/2 kg mięsa mielonego
• 5 jajek
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• garść kaparów
• majeranek
• sól, pieprz, olej, rzeżucha (niekoniecznie)
Do mięsa wbić 1 jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, opłukane z zalewy kapary. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić na gładką masę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
4 jajka ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić pod bieżącą wodą. Obrać.
Każde jajko oblepić masą mięsną, posmarować olejem. Ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika. W połowie pieczenia klopsiki odwrócić. Podawać udekorowane rzeżuchą.
6. Coś na potem lub jako danie obiadowe
Schab sztygarski
s k ł a d n i k i :
• 1 kg schabu bez kości
• 30 dag niezbyt grubej kiełbasy śląskiej
• 2 ząbki czosnku
• 2 cebule
• sól, pieprz, papryka
• olej
• szklanka bulionu
• kminek
• po łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
Schab tak nakroić, aby powstał szeroki płat. Posypać solą, pieprzem, papryką i natrzeć roztartymi z solą 2 ząbkami czosnku. W utworzone nacięcie włożyć obraną ze skórki kiełbasę. Zawinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką i dobrze zrumienić ze wszystkich stron na oleju. Podlać rosołem, przykryć i dusić 30 minut. Zdjąć pokrywkę, ułożyć z boku mięsa ćwiartki cebuli i upiec mięso w piekarniku, skrapiając, gdy trzeba wodą. Pod koniec posypać kminkiem.
Z upieczonego schabu zdjąć nitkę, pokroić mięso w plastry.
Pozostały po pieczeniu sos podprawić zawiesiną z wody (szklanka) i mąki (pszennej i ziemniaczanej). Polać mięso.
Mam nadzieję że pomoże _________________ "[...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało"
Ostatnio zmieniony przez martita8503 dnia Wto 29 Lis 2011, 10:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Sheryl maniak
Dołączył: 30 Gru 2010 Posty: 1221
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 10:40 Temat postu: |
|
|
.........
Ostatnio zmieniony przez Sheryl dnia Wto 17 Sty 2012, 22:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
mimi guru
Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 3656 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 10:53 Temat postu: |
|
|
Myślę, że warto zastanowić się, jakie dania lubią Wasi rodzice. U nas na zapoznawczym obiedzie były... schabowe . Rodzice M. lubią bardzo tradycyjną kuchnię, a moja mama była przerażona więc zdecydowaliśmy się na coś najprostszego _________________ |
|
Powrót do góry |
|
|
metka moderator
Dołączył: 25 Sie 2009 Posty: 3676
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 10:57 Temat postu: |
|
|
Azadi kochana, ja na spotkaniu zapoznawczym postanowiłam zaskoczyć moją teściową i zrobić ciacho z przepisu mojej kumpeli. Pech chciał, że nigdy wcześniej go nie robiłam i w pewnym momencie a dokładnie po wyciągnięciu go z formy okazało się, że to co miało być na górze było na dole i nie trzyma się stabilnie za nic w świecie teściowej powiedziałam, że to najnowszy modny przepis i tak właśnie miało być. No cóż...
Powiedz mi, co byś chciała ugotować. Czy masz coś na myśli albo w czym czujesz się dobra i poszukam czegoś u siebie _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marga guru
Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 11483
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 11:25 Temat postu: |
|
|
Ja też myślę, że taka okazja nie sprzyja eksperymentom, na pewno masz jakieś dyżurne danie - chyba każdy ma. A jesli chcesz rzeczywiście zrobić coś nowego - wypróbuj to kilka dni wcześniej, zaoszczędzisz sobie stresu, którego pewnie i tak będzie sporo. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karolina1984 guru
Dołączył: 31 Lip 2011 Posty: 6034
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 11:30 Temat postu: |
|
|
ja bym zrobiła jedyną rzecz, jaką umiem i mi wychodzi- spaghetti.
Dorzuciła jeszcze np sałatkę grecką albo warstwową, żeby nie było łyso
I po prostu poszłabym do cukierni, kupiła eklerki albo kawałek ciasta, bo po co mam się kompromitować _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
magda87 maniak
Dołączył: 04 Sie 2011 Posty: 1388 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 11:31 Temat postu: |
|
|
Już gdzieś podawałam przepis na zapiekankę z ryżem i z kurczakiem. Robi się ją w naczyniu żaroodpornym. Tylko nie wiem jakie masz naczynie, ja robię w takim prostokątnym, mam dwa, jedno niskie, drugie wyższe i w jednym i drugim da się zrobić No i pod przykryciem, ale ja do tego niższego nie miałam, więc przykryłam dwiema warstwami folii aluminiowej:)
Każdemu ta zapiekanka wychodzi, bo nie ma w niej nic skomplikowanego:)
I robi wszędzie furorę i przepis wędruję dalej:)
Podam go jeszcze raz:)
Filet w sosie pomidorowym
Składniki:
• filet z kurczaka (ponad pół kilo)
• 2 torebki ryżu
• 2 cebule
• 0,5 litra wody
• 0,5 margaryny
• 1,5 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 6-8 łyżek keczupu
• 2 kostki rosołowe
• 2 ząbki czosnku
• przyprawa do kurczaka
Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wsypać ryż, na to ułożyć krążki cebuli, na to wyłożyć filet.
Wodę wstawić na gaz i dodawać kolejno: czosnek, margarynę, kostki rosołowe, cukier, pieprz, paprykę, keczup – zagotować i zalać kurczaka.
Przykryć i wstawić do nagrzanego (180 stopni) piekarnika, piec około 1 godziny.
Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
w_chmurach uzależniony
Dołączył: 04 Paź 2011 Posty: 800 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 13:03 Temat postu: |
|
|
ja oglądam często ugotowani , tam mają fajne pomysły na stronie ugotowani.pl tez są niektóre przepisy naprawdę fajne. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Azadi guru
Dołączył: 21 Sty 2011 Posty: 2992 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 29 Lis 2011, 13:13 Temat postu: |
|
|
Też byłabym raczej za czymś co umiem zrobić, pech w tym że jestem mistrzem makaronu na 1001 sposobów. A już tyle razy usłyszalam od różnych ludzi że 'makaron na gęsto je się na bolący żołądek i w przedszkolu' że nie chciałabym wtopić.
Może zrobię po prostu udka z rękawa? To mi przynajmniej wychodzi. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|