Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Kuchenna sytuacja podbramkowa
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Azadi
guru
guru


Dołączył: 21 Sty 2011
Posty: 2992
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pon 28 Lis 2011, 22:04    Temat postu: Kuchenna sytuacja podbramkowa Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny, ratujcie.
W sobotę będę miała na 'własnym' terenie (w mieszkaniu narzeczonego) obiad. Obiad zapoznawczy moich i jego rodziców Shocked to absolutnie przerażająca sytuacja, wiec poszukuję inspiracji co mogę zrobić. Pomóżcie! Do zapchania 6 żołądków, do dyspozycji piekarnik, średniej wielkości naczynie żaroodporne, 2 średnie garnki i jeden mniejszy, 2 patelnie.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź uśmiech
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
martita8503
guru
guru


Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 2092
Skąd: okolice Krakowa

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 10:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Azadi, przepis zaczerpnięty z wizazu- podobno załatwił przyszłego teścia na amen uśmiech
"1. prostu i szybki ale ladnie wygladajacy schab po hawajsku

plastry schabu grubosci 1cm (w miare "okraglego") solimy, pieprzymi i obsypujemy ziolami prowansalskimi, odkladamy na min. godzine zeby przeszly aromatem ziol.

blache smarujemy olejem. ukladamy kawalki schabu i wrzucamy do piekarnika (180-200st) na jakies 25min. przewracamy i na nastepne 10. wyciagamy ukladamy na kazdym kawalku plaster ananasa na tym dosc gruby plaster sera i na ser kladziemy suszona sliwke. wkladamy do piekarnika na 15min. ser pieknie sie roztopi, oklejajac ananasa i miesko, sliwka wpadnie do srodka i uzyskamy bardzo ladna kompozycje.
"

2
Roladki z sosem grzybowym
s k ł a d n i k i :
4 porcje

• 4 płaty szynki wieprzowej
(200 g każdy)
• 4 łyżki oliwy
• 120 g wątróbek drobiowych
• ząbek czosnku (rozgnieciony)
• mąka
• sól
• pieprz
• łyżka posiekanej natki pietruszki

sos:
• 1 cebula
• 120 g boczku
• 175 g różnych leśnych grzybów
• 120 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• kieliszek białego wina
• 120 ml kwaśnej śmietany
• 250 ml śmietany kremówki
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Płaty wieprzowiny rozbić na cienkie plastry wielkości ok. 15x10 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmazyć wątróbki drobiowe z czosnkiem. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu i zostawić do wystygnięcia. Następnie poukładać na kotletach wątróbki w równych porcjach i ciasno zwinąć w roladki, spinając je wykałaczkami lub związując sznurkiem. Gotowe obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oliwy i smażyć roladki ok. 8 minut z kazdej strony. Powinny się dobrze zrumienić.


W czasie smażenia mięsa możemy zająć się sosem. Podsmażyć cebulkę posiekaną w dorbne plasterki, razem z boczkiem (też w plasterkach) i grzybami. Dodać musztardę i wino. Wymieszać i dodać kwaśną śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i dodać lekko osoloną kremówkę. Na końcu doprawić sos pieprzem i solą.


Roladki podawać polane sosem i posypane świeżą pietruszką. Resztę sosu podajemy osobno. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie kieliszek wytrawnego czerwonego wina.

3.Schabowe z pieczarkami



s k ł a d n i k i :


• Kotlety schabowe,
• pół litra mleka,
• 50 dag pieczarek,
• pół szklanki oliwy z oliwek,
• 2 ząbki czosnku,
• skórka otarta z połowy cytryny,
• sól,
• pieprz,
• posiekana natka pietruszki.

Grzyby smażyć krótko, na gorącym tłuszczu, z dwoma ząbkami czosnku. Posolić i oprószyć pieprzem. Pod koniec smażenia wyjąć czosnek i dodać posiekaną natkę pietruszki. Grzyby zostawić na małym ogniu. Oddzielnie, na bardzo małej ilości tłuszczu, usmażyć kotlety (z każdej strony na rumiano). Następnie smażyć dalej, dolewając stopniowo mleko. Kiedy kotlety będą już miękkie, doprawić je solą i pieprzem. Dodać skórkę z cytryny oraz przygotowane wcześniej grzyby i smażyć jeszcze chwilę. Podawać prosto z patelni.

5. Klopsiki z niespodzianką

s k ł a d n i k i :

• 1/2 kg mięsa mielonego
• 5 jajek
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• garść kaparów
• majeranek
• sól, pieprz, olej, rzeżucha (niekoniecznie)

Do mięsa wbić 1 jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, opłukane z zalewy kapary. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić na gładką masę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
4 jajka ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić pod bieżącą wodą. Obrać.
Każde jajko oblepić masą mięsną, posmarować olejem. Ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika. W połowie pieczenia klopsiki odwrócić. Podawać udekorowane rzeżuchą.


6. Coś na potem uśmiech lub jako danie obiadowe uśmiech
Schab sztygarski

s k ł a d n i k i :

• 1 kg schabu bez kości
• 30 dag niezbyt grubej kiełbasy śląskiej
• 2 ząbki czosnku
• 2 cebule
• sól, pieprz, papryka
• olej
• szklanka bulionu
• kminek
• po łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej

Schab tak nakroić, aby powstał szeroki płat. Posypać solą, pieprzem, papryką i natrzeć roztartymi z solą 2 ząbkami czosnku. W utworzone nacięcie włożyć obraną ze skórki kiełbasę. Zawinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką i dobrze zrumienić ze wszystkich stron na oleju. Podlać rosołem, przykryć i dusić 30 minut. Zdjąć pokrywkę, ułożyć z boku mięsa ćwiartki cebuli i upiec mięso w piekarniku, skrapiając, gdy trzeba wodą. Pod koniec posypać kminkiem.

Z upieczonego schabu zdjąć nitkę, pokroić mięso w plastry.

Pozostały po pieczeniu sos podprawić zawiesiną z wody (szklanka) i mąki (pszennej i ziemniaczanej). Polać mięso.









Mam nadzieję że pomoże uśmiech
_________________
"[...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało"





Ostatnio zmieniony przez martita8503 dnia Wto 29 Lis 2011, 10:41, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sheryl
maniak
maniak


Dołączył: 30 Gru 2010
Posty: 1221

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 10:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

.........

Ostatnio zmieniony przez Sheryl dnia Wto 17 Sty 2012, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mimi
guru
guru


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 3656
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 10:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że warto zastanowić się, jakie dania lubią Wasi rodzice. U nas na zapoznawczym obiedzie były... schabowe język . Rodzice M. lubią bardzo tradycyjną kuchnię, a moja mama była przerażona więc zdecydowaliśmy się na coś najprostszego język
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
metka
moderator
moderator


Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 3676

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 10:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Azadi kochana, ja na spotkaniu zapoznawczym postanowiłam zaskoczyć moją teściową i zrobić ciacho z przepisu mojej kumpeli. Pech chciał, że nigdy wcześniej go nie robiłam i w pewnym momencie a dokładnie po wyciągnięciu go z formy okazało się, że to co miało być na górze było na dole i nie trzyma się stabilnie za nic w świecie Wink teściowej powiedziałam, że to najnowszy modny przepis i tak właśnie miało być. No cóż... Wink

Powiedz mi, co byś chciała ugotować. Czy masz coś na myśli albo w czym czujesz się dobra i poszukam czegoś u siebie Smile
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marga
guru
guru


Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 11483

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 11:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też myślę, że taka okazja nie sprzyja eksperymentom, na pewno masz jakieś dyżurne danie - chyba każdy ma. A jesli chcesz rzeczywiście zrobić coś nowego - wypróbuj to kilka dni wcześniej, zaoszczędzisz sobie stresu, którego pewnie i tak będzie sporo.
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Karolina1984
guru
guru


Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 6034

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 11:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym zrobiła jedyną rzecz, jaką umiem i mi wychodzi- spaghetti.
Dorzuciła jeszcze np sałatkę grecką albo warstwową, żeby nie było łyso język

I po prostu poszłabym do cukierni, kupiła eklerki albo kawałek ciasta, bo po co mam się kompromitować język
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
magda87
maniak
maniak


Dołączył: 04 Sie 2011
Posty: 1388
Skąd: Podlaskie

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 11:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już gdzieś podawałam przepis na zapiekankę z ryżem i z kurczakiem. Robi się ją w naczyniu żaroodpornym. Tylko nie wiem jakie masz naczynie, ja robię w takim prostokątnym, mam dwa, jedno niskie, drugie wyższe i w jednym i drugim da się zrobićuśmiech No i pod przykryciem, ale ja do tego niższego nie miałam, więc przykryłam dwiema warstwami folii aluminiowej:)

Każdemu ta zapiekanka wychodzi, bo nie ma w niej nic skomplikowanego:)
I robi wszędzie furorę i przepis wędruję dalej:)

Podam go jeszcze raz:)

Filet w sosie pomidorowym

Składniki:
• filet z kurczaka (ponad pół kilo)
• 2 torebki ryżu
• 2 cebule
• 0,5 litra wody
• 0,5 margaryny
• 1,5 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 6-8 łyżek keczupu
• 2 kostki rosołowe
• 2 ząbki czosnku
• przyprawa do kurczaka


Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wsypać ryż, na to ułożyć krążki cebuli, na to wyłożyć filet.
Wodę wstawić na gaz i dodawać kolejno: czosnek, margarynę, kostki rosołowe, cukier, pieprz, paprykę, keczup – zagotować i zalać kurczaka.
Przykryć i wstawić do nagrzanego (180 stopni) piekarnika, piec około 1 godziny.


Smacznego uśmiech
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
w_chmurach
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 04 Paź 2011
Posty: 800
Skąd: Katowice

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 13:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja oglądam często ugotowani , tam mają fajne pomysły na stronie ugotowani.pl tez są niektóre przepisy naprawdę fajne.
_________________



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Azadi
guru
guru


Dołączył: 21 Sty 2011
Posty: 2992
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Wto 29 Lis 2011, 13:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też byłabym raczej za czymś co umiem zrobić, pech w tym że jestem mistrzem makaronu na 1001 sposobów. A już tyle razy usłyszalam od różnych ludzi że 'makaron na gęsto je się na bolący żołądek i w przedszkolu' że nie chciałabym wtopić.

Może zrobię po prostu udka z rękawa? To mi przynajmniej wychodzi.
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.



Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group