Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Przetwory na zimę
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewelajn
moderator
moderator


Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 13532
Skąd: za 7 górami, za 7 lasami...

PostWysłany: Wto 1 Lis 2011, 10:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nalewka kawowa lol lol

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - albo 500 ml mleka w kartoniku
1/2 szkl cukru
2 cukry waniliowe
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu ( albo wodki - wtedy bedzie slabsza , wg tych proporcji dla mnie jest mocna )

Sposób przygotowania:

1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy : cukier, cukier waniliowy i kawę ( z tym,że kawę dopiero jak się troche mleko "zagrzeje" , inaczej sie nie rozpusci od razu )
2. Zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Należy mieszać i uważać, aby nie wykipiało.
3. Mleko ostudzić, powoli wlać spirytus. Wymieszać. Wlać do butelki. W zasadzie można powiedzieć , że można pić od razu uśmiech
To przepis na 0k 0,6 litra, ja robie z podwójnej porcji

nalewka smakuje wszystkim uśmiech smak kawy jest subtelny, jak chcecie mocno kawową to więcej kawy uśmiech
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ewelajn
moderator
moderator


Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 13532
Skąd: za 7 górami, za 7 lasami...

PostWysłany: Wto 1 Lis 2011, 10:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pustynnaburza - ale te landrynki to sie rozpuszczą ?uśmiech czy jak ? bo próbuje to sobie wyobrazić wykrzyknik! dużo słoiczków wychodzi ?uśmiech

musze koniecznie Twój przepis wypróbować wykrzyknikwykrzyknik!
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Karolina1984
guru
guru


Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 6034

PostWysłany: Wto 1 Lis 2011, 10:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moja mama robiła- nie wyszło, ale cukierki się rozpuściły
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
serduszkox
guru
guru


Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 6453

PostWysłany: Sro 2 Lis 2011, 11:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To i ja dam coś od siebie
w zasadzie proste niesamowicie język

Spirytus rozrabiamy pół na pół (z gorącą wodą) przelewamy do butelek
i do każdej butelki wrzucamy ok.pół opakowania cukierków ICE-ów albo jak kto woli miętówek (ice lepiej smakują:p) czekamy aż się ostudzi,dajemy do zamrażarki na jakąś godzinke i pijemy mniam mniam Pyszotka, w ogóle nie trzeba popijać,smakuje jak drink uśmiech



PS> temat powinien nazywać się przetwory alkoholowe lol
_________________
Pewności nie ma, ale jest szansa.. uśmiech
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Karolina1984
guru
guru


Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 6034

PostWysłany: Sro 2 Lis 2011, 11:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ha wykrzyknik zrobię na wesele język
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
serduszkox
guru
guru


Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 6453

PostWysłany: Sro 2 Lis 2011, 12:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to smacznego język A gwarantuję że jest palce lizać Cool
_________________
Pewności nie ma, ale jest szansa.. uśmiech
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
natalia_w
moderator
moderator


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 4298
Skąd: Łódź

PostWysłany: Sro 2 Lis 2011, 13:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja swego czasu też robiłam różnego rodzaju alkohole słodkie.
Zawsze jak z jakiejś imprezy została mi wódka, to kupowałam różnych cukierków: krówek, toffi, ice'ów. Wódkę rozlewałam w mniejsze buteleczki i potem dodawałam do każdej cukierków.Po 2-3 dniach się rozpuszczały, a wódka, mmmmm, miodzio język
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kaja
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 887

PostWysłany: Sro 2 Lis 2011, 14:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fantazja napisał:
Coś na długie zimowe wieczory uśmiech

Nalewka z aronii

1,2 kg aronii
400 liści z wiśni
3 litry wody
1,5 kg cukru
mały kwasek cytrynowy
1,5 litra spirytusu

- aronię zamrozić minimum na 24 godz.
- aronię + wodę + liście z wiśni - gotować 15 minut
- odstawić w chłodne miejsce na 24 godz.
- odcedzić, dodać cukier, kwasek cytrynowy i ponownie zagotować
- po ostudzeniu wlać spirytus i odstawić na cały dzień
- przelać do butelek i nalewka gotowa uśmiech

oczko


Znam, polecam, ALE proponuję dać tylko szczyptę kwasku cytrynowego, bo jak na moje podniebienie i mężusiowe, wychodzi za kwaśna. Aronia obniża ciśnienie uśmiech

serduszkox, natalia_w, a takie cukierki rozpuszczą się bez problemu? Nie rozpuścić ich najpierw w gorącej wodzie?

ewelajn, czy to bez różnicy, czy mleko będzie skondensowane czy zwykle? Nie odbija się to np na gęstości?

PS. Jak tylko odpowiecie, to działam Very Happy Tylko już mi butelek brakłooczko

Ja w tym roku zrobiłam maaaasę przetworów, nalewek i pracuję nad winem Very Happy
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
serduszkox
guru
guru


Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 6453

PostWysłany: Sro 2 Lis 2011, 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodam jeszcze do swojego "przepisu" że jak ta wódka jest ciepła to cukierki przyklejają się do dna..Ja miałam taki długi patyk (jak do szaszłyków) i tym rozdzielam te cukierasy,spowrotem zamykam butelkę i wstrząsam.. I tak co jakieś 10min.. Cukierki wtedy rozpuszczają się w jakąś godzinkę język
_________________
Pewności nie ma, ale jest szansa.. uśmiech
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kaja
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 887

PostWysłany: Sro 2 Lis 2011, 14:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

serduszkox napisał:
Dodam jeszcze do swojego "przepisu" że jak ta wódka jest ciepła to cukierki przyklejają się do dna..Ja miałam taki długi patyk (jak do szaszłyków) i tym rozdzielam te cukierasy,spowrotem zamykam butelkę i wstrząsam.. I tak co jakieś 10min.. Cukierki wtedy rozpuszczają się w jakąś godzinkę język

A jakby rozpuścić cukierki w gorącej wodzie i dodać spirytusu? Wyszłoby?
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 5 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.



Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group