Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Przetwory na zimę
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arsandra
moderator
moderator


Dołączył: 19 Sie 2010
Posty: 5223
Skąd: Mazowieckie

PostWysłany: Pią 9 Wrz 2011, 16:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Narobiłyście mi ochoty na taki bigos! W następnym tygodniu gotuję!język
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
deina
guru
guru


Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 2045
Skąd: Warszawa/Zatory

PostWysłany: Pią 9 Wrz 2011, 17:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w niedzielę mam dzień przetworów, zbiór winogron, jabłek i pigwy, szykuje się kupa roboty:)
_________________
And you who seek to know Me, know that the seeking and yearning will avail you not, unless you know the mystery: for if that which you seek, you find not within yourself, you will never find it without.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Fantazja
guru
guru


Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 4588
Skąd: lubelskie

PostWysłany: Pią 9 Wrz 2011, 18:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ewelinka89 napisał:
Fantazja napisał:
ewelinka89 napisał:
Fantazja napisał:
Ewelinko w ciemnym i chłodnym miejscu sosik w słoiczkach powinien bez problemu przetrwać zimę uśmiech


I wystarczy tylko wsadzić do słoiczka, nic z tym się nie robi?



Ja do tej pory nic nie robiłam, ale za rok jak będziemy mieć odrobinę więcej przestrzeni to czemu nie oczko


Gorące włożyć do słoiczka (musi być całkowicie suchy, nakrętka też), dobrze zakręcić i postawić na jakiś czas "do góry dnem" - wtedy się zawekuje i może postać dłuższy czas.



Dzięki oczko A długo tak mają stać do góry nogami?


Aż wystygną całkowicie. A potem do piwnicy lub jakiejś spiżarni z nimi i gotowe uśmiech
PS. wczoraj się nawcinałam placuszków z cukinii właśnie z sosikiem (hehe cukiniowa kolacja) - mniamuśne było uśmiech
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ewelinka89
moderator
moderator


Dołączył: 09 Mar 2011
Posty: 9831

PostWysłany: Pią 9 Wrz 2011, 19:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fantazja napisał:
ewelinka89 napisał:
Fantazja napisał:
ewelinka89 napisał:
Fantazja napisał:
Ewelinko w ciemnym i chłodnym miejscu sosik w słoiczkach powinien bez problemu przetrwać zimę uśmiech


I wystarczy tylko wsadzić do słoiczka, nic z tym się nie robi?



Ja do tej pory nic nie robiłam, ale za rok jak będziemy mieć odrobinę więcej przestrzeni to czemu nie oczko


Gorące włożyć do słoiczka (musi być całkowicie suchy, nakrętka też), dobrze zakręcić i postawić na jakiś czas "do góry dnem" - wtedy się zawekuje i może postać dłuższy czas.



Dzięki oczko A długo tak mają stać do góry nogami?


Aż wystygną całkowicie. A potem do piwnicy lub jakiejś spiżarni z nimi i gotowe uśmiech
PS. wczoraj się nawcinałam placuszków z cukinii właśnie z sosikiem (hehe cukiniowa kolacja) - mniamuśne było uśmiech



Placuszki cukiniowe też ostatnio robiłam, tyle że z pomidorowym to teraz będzie jakaś odmiana oczko Szykują się cukiniowe dni, bo już zakupy na jutrzejsze łódeczki mam, tylko trzeba męża do gotowania zagonić :d
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Karolina1984
guru
guru


Dołączył: 31 Lip 2011
Posty: 6034

PostWysłany: Pią 9 Wrz 2011, 21:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny, ja jestem w szoku uśmiech
że w ogóle tu ktoś przetwory umie robić język
Kurcze, to już nawet mojej mamie się nie chce Shocked
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
shadow's wife
guru
guru


Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 10413
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 9 Wrz 2011, 21:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Inko ile mogą stać takie słoiczki i czy tylko w lodówce? Też się je wekuje? Czy po prostu wkładasz do słoiczka i zamykasz i do lodówki?
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ewelinka89
moderator
moderator


Dołączył: 09 Mar 2011
Posty: 9831

PostWysłany: Pią 9 Wrz 2011, 22:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karolina1984 napisał:
dziewczyny, ja jestem w szoku uśmiech
że w ogóle tu ktoś przetwory umie robić język
Kurcze, to już nawet mojej mamie się nie chce Shocked



Że mama, to nie znaczy, że musi być mistrzynią w kuchni.. Moja nie potrafiła porządnie mrożonek przyrządzić.. A ja gotować umiem. Więc każda ma szanse poszaleć w kuchni;p
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Inka83
guru
guru


Dołączył: 25 Mar 2011
Posty: 2075
Skąd: z piekła rodem

PostWysłany: Sob 10 Wrz 2011, 14:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

shadow's wife napisał:
Inko ile mogą stać takie słoiczki i czy tylko w lodówce? Też się je wekuje? Czy po prostu wkładasz do słoiczka i zamykasz i do lodówki?

Słoiczki trzeba zawekować koniecznie, najwyżej jeden, dwa możesz zostawić bez wekowania, gdy wiesz, że na drugi dzień będziesz z nich jadła.
Po zawekowaniu trzymasz w lodówce, a trwałość mają taką, jak wszystkie przetwory na zimę - spokojnie mogą sobie stać i pół roku w lodówce. uśmiech
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Fantazja
guru
guru


Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 4588
Skąd: lubelskie

PostWysłany: Wto 13 Wrz 2011, 19:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś na długie zimowe wieczory uśmiech

Nalewka z aronii

1,2 kg aronii
400 liści z wiśni
3 litry wody
1,5 kg cukru
mały kwasek cytrynowy
1,5 litra spirytusu

- aronię zamrozić minimum na 24 godz.
- aronię + wodę + liście z wiśni - gotować 15 minut
- odstawić w chłodne miejsce na 24 godz.
- odcedzić, dodać cukier, kwasek cytrynowy i ponownie zagotować
- po ostudzeniu wlać spirytus i odstawić na cały dzień
- przelać do butelek i nalewka gotowa uśmiech

Nalewka z kwiatów czarnego bzu (maj / czerwiec)

40 szt. kwiatu czarnego bzu
1,5 kg cukru
2 pomarańcze
2 cytryny
2 kwaski cytrynowe

Owoce pokroić w plastry (ze skórkami) i razem z kwiatami i cukrem wrzucić do naczynia (najlepiej sporego garnka) - wymieszać.
Zostawić na 3 dni aż puści sok.
Dodać 2 litry przegotowanej wystudzonej wody i wstawić do lodówki na 2 dni.
Odcisnąć i przecedzić.
Dodać 0,75 litra spirytusu i zostawić na 1 dzień.
Przelać do butelek i gotowe uśmiech

Powodzenia w produkcji, a później pozostaje się już tylko delektować oczko
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
alex89
gaduła
gaduła


Dołączył: 25 Cze 2011
Posty: 357
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro 14 Wrz 2011, 6:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki Fantazjo oczko może spróbuję jak dorwę gdzieś aronię. oczko
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 4 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.



Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group