Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pustynnaburza kandydat
Dołączył: 07 Kwi 2011 Posty: 98
|
Wysłany: Sro 6 Lip 2011, 23:05 Temat postu: |
|
|
A ja się zabieram za robienie dżemu jablkowo - miętowego Oczywiście to już jutro
Składniki
* 3 kg jabłek (antonówek)
* 100 gr landrynek miętowych (nie nadziewanych)
* 2 łyżeczki mięty cytrynowej (suszonej)
* 1 kg cukru
Przygotowanie:
Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Od razu do gotowania dodać landrynki i miętę. Gotować mieszając od czasu do czasu, po ok 40 minutach dodać cukier i gotować jeszcze ok 1 godziny do odparowania nadmiaru soku. Nakładać do słoiczków i odwracać do góry dnem. |
|
Powrót do góry |
|
|
shadow's wife guru
Dołączył: 15 Maj 2011 Posty: 10413 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 8 Lip 2011, 19:15 Temat postu: |
|
|
powidła śliwkowe
przepis mojej przyszłej teściówki oczywiście ona zawsze robi wszystko na oko, ciężko było mi cokolwiek z niej wyciągnąć, ale myślę że z tego co napiszę uda Wam się coś zrobić
*5 kg śliwek
-śliwki umyć, wydłubać pestki, wrzucić do dużego garnka (lub jakiegoś innego naczynia, którego używacie do duszenia)
-pierwszego dnia dusić je pod przykrywką(nie dodawać wody bo same puszczą soki) trzeba poczekać aż będą "się gotować" w swoich sokach i na małym ogniu dusić je do dwóch dni, kolejne duszenie przy odkrytym garnku
-gdy śliwki nabiorą takiej konsystencji jaką chcemy (czyli zupełnie się rozpadną-takie są najlepsze, powinna wyjść "papka") dodajemy jabłka
*1,5 jabłek (zapytać w sklepie i kupić takie które się dobrze duszą)
-obieramy ze skórki, wycinamy środek jabłka i kroimy je w kostkę
-dusimy wszystko razem przez kilka godzin
-czwartego dnia lub trzeciego wieczorem, zależy to od tego ile będziecie miały wolnego czasu dodajemy cukier
*1-2 szklanek cukru
-dodać cukier to naszych powideł, wymieszać, niech się duszą bez przykrywki przez ok 3h
*przygotowujemy słoiki, wyparzamy, suszymy, szykujemy waciki ze spirytusem(? to nie wiem czy jest konieczne, ale mama K. tak robi)
powidła przekładamy do słoiczków, i mokrymi wacikami przemywamy górę słoika oraz przykrywkę.
gotowe, smacznego! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
arsandra moderator
Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 5223 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: Pią 8 Lip 2011, 20:58 Temat postu: |
|
|
ooo, super te Wasze przepisy, jak wrócę do domu, to chyba się za coś wezmę.
mimi napisał: |
PS. bardzo sympatycznie było wczoraj z Wami |
Z Tobą też bardzo! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
myszka426 moderator
Dołączył: 18 Mar 2009 Posty: 4826 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sro 13 Lip 2011, 21:50 Temat postu: |
|
|
A ja choć bardzo lubie nie robię zadnych przetworów. Z prostej przyczyny nie posiadamy piwnicy, żadnej komórki ani niczego podobnego. Poprostu brak miejsca _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
pustynnaburza kandydat
Dołączył: 07 Kwi 2011 Posty: 98
|
Wysłany: Sro 3 Sie 2011, 18:40 Temat postu: |
|
|
Zainspirowałyście mnie, biegnę po sloiki i do roboty |
|
Powrót do góry |
|
|
aniak kandydat
Dołączył: 06 Kwi 2011 Posty: 94
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fantazja guru
Dołączył: 10 Mar 2011 Posty: 4588 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: Wto 6 Wrz 2011, 21:24 Temat postu: |
|
|
Polecam sosik / keczup słodko - kwaśny z cukinii
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
0,5 kg cukru
1 szkl octu
20 dag koncentratu pomidorowego
1 łyżka ostrej zmielonej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, dodać cukier i gotować ok. 20 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, ocet, curry, pieprz i sól, gotować jeszcze ok. 15 minut.
Gorące nakładać do słoiczków i stawiać do góry dnem.
Świetna alternatywa dla zwykłego keczupu - mniam
EDIT: jakby ktoś był zainteresowany to mam jeszcze przepis na dżem z cukinii - też dobry chociaż dość specyficzny _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
alex89 gaduła
Dołączył: 25 Cze 2011 Posty: 357 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto 6 Wrz 2011, 22:26 Temat postu: |
|
|
Sheryl napisał: | Ogórki w musztardzie, ogórki w curry, róże sałatki z poszatkowanych ogórków z pomidorami, papryką, dużą ilością czosnku, moje ukochane ogórki kiszone
Dalej... marynowana papryka, buraczki z papryką, przecier pomidorowy, sok z malin, sok z wiśni, jagody i wiele wiele innych |
Sheryl narobiłaś mi smaka Podrzuć jakiś przpis.
Ja w tym roku robiłam dżem z wiśni, oczywiście już musiałam spróbować i niestety strasznie kwaśny Planuję zrobić paprykę, ogórki robił tato. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Wto 6 Wrz 2011, 23:20 Temat postu: |
|
|
Fantazja napisał: | Polecam sosik / keczup słodko - kwaśny z cukinii
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
0,5 kg cukru
1 szkl octu
20 dag koncentratu pomidorowego
1 łyżka ostrej zmielonej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, dodać cukier i gotować ok. 20 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, ocet, curry, pieprz i sól, gotować jeszcze ok. 15 minut.
Gorące nakładać do słoiczków i stawiać do góry dnem.
Świetna alternatywa dla zwykłego keczupu - mniam
EDIT: jakby ktoś był zainteresowany to mam jeszcze przepis na dżem z cukinii - też dobry chociaż dość specyficzny |
Kurcze, wiecie że nigdy wcześniej nie miałam w rękach cukinii... W ustach owszem, ale sama nie przygotowywałam, a w tym sezonie nie dość, że już próbowałam na kilka sposobów, to jeszcze nasze forumowe łódeczki i keczupo - sos aż się proszą o zrobienie Ale jak długo to może leżeć potem w tych słoiczkach? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fantazja guru
Dołączył: 10 Mar 2011 Posty: 4588 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: Sro 7 Wrz 2011, 10:42 Temat postu: |
|
|
Ewelinko w ciemnym i chłodnym miejscu sosik w słoiczkach powinien bez problemu przetrwać zimę _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |