|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Sob 12 Mar 2011, 17:31 Temat postu: Ile jedzenia na mniejszym przyjęciu |
|
|
Mam nadzieję, że nie założyłam znowu powielającego się wątku - na forum, które dotyczy jednej tematyki korzystanie z wyszukiwarki jest sporo utrudnione.
Nie robimy typowego wesela.. Mamy restaurację na całą noc, najprawdopodobniej będzie DJ, ale nie mamy pewności jak to wypadnie.. Czy będą chcieli tańczyć, czy więcej będą siedzieć (w sumie każda rada doświadczonej w tej kwestii osoby się przyda;p). Na początku myślałam, że jedzenia będzie sporo (ilościowo nie mam w sumie wątpliwości), ale czy to wszystko wystarczy? Wiadomo, że co innego na wielkim, typowym weselichu, choć szczerze troszkę nie rozumiem robienia np. 5 ciepłych posiłków.
W menu mamy obiad (bardzo obfity, bo każdy będzie miał po 3 rodzaje mięs etc - na półmiskach). Potem mamy mięsa, deski serów, wędliny, pieczywa, dwie sałatki i 3 rodzaje przekąsek. Potem drugi ciepły posiłek. Oczywiście na stołach będą ciasta. No i tort - więc wydaje mi się tego sporo, jednak widząc menu typowo weselne mam wrażenie, że to tak naprawdę kropla w morzu potrzeb. Z drugiej strony bez sensu jak jest wszystkiego za dużo, bo goście podziubią, a co potem z tym jedzeniem? Powiedzcie co o tym myślicie - jako o menu na ślub, a także w kontekście mniejszego przyjęcia. |
|
Powrót do góry |
|
|
nimfa moderator
Dołączył: 02 Lip 2009 Posty: 10588
|
Wysłany: Sob 12 Mar 2011, 21:31 Temat postu: |
|
|
My robilismy wesele na 50 osób....były 4 ciepłe dania plus obiad.
Skoro restauracja jest na całą noc to ja bym dodała jeszcze jakieś ciepłe danie...nie mówię o czymś bardzo obfitym...ale jakiś barszczyk z krokietem czy z jakiś naleśnikiem po hiszpańsku to dobry pomysł.
U nas był obiad, potem koło 21 był gulasz po węgiersku (czy coś w tym stylu) potem jakieś mięso z takimi kuleczkami ziemniaczanymi i na koniec koło 2-3 był barszczyk z naleśnikami. No i o północy tort. Była jeszcze pieczona szynka z ziemniaczkami ale nie wiem o której
Na stołach oczywiście wędlina, mięsa jakieś sałtki. Według mnie skoro masz DJ i całonocną imprezę to powinno być coś więcej do jedzenia....żeby ludzie głodni nie byli. U nas idąc na wesele spodziewamy się dużej ilości jedzenia.
Nawet do 7 gorących dań. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Nie 13 Mar 2011, 10:18 Temat postu: |
|
|
Szczerze mówiąc, to nie wiem czy to jakiś nowy trend, czy po prostu w moim rejonie czegoś takiego się nie praktykuje - z wesel zawsze pamiętam, że obiad, potem cały czas przekąski ze stołu a później krokiety z barszczem (oczywiście potrawa może być inna, my coś innego wybraliśmy, ale na kilku ostatnich weselach właśnie zawsze był barszcz). I teraz zastanawiam się, czy zawsze miałam jakieś zaćmienie i nie zauważałam tych kolejnych/wcześniejszych dań, czy to kwestia rejonu?
Może rzeczywiście coś się przyda.. Potwierdziłaś moje obawy;p |
|
Powrót do góry |
|
|
Lenka1312 gaduła
Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 278 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 10 Lis 2011, 17:28 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio byłam na 50-leciu ślubu dla dziadków i zamówione było menu na 50 osób: po 2 kawałki mięsa na obiad i było za mało! BARDZO ZA MAŁO od połowy obiadu wszyscy goście siedzieli głodni przy pustych półmiskach... |
|
Powrót do góry |
|
|
Karolina1984 guru
Dołączył: 31 Lip 2011 Posty: 6034
|
Wysłany: Czw 10 Lis 2011, 17:30 Temat postu: |
|
|
moja kucharka radzi 4 dania- obiad, 2 dania po drodze i na koniec barszcz z pasztecikami. Ale ja chcę jedno danie anulować- u siostry do czwartego dania w ogóle nie doszło, mnóstwo jedzenia zostało i sie zmarnowało.... to bez sensu....... _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pralinka guru
Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 4442 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 10 Lis 2011, 18:03 Temat postu: |
|
|
Po nocach mi się śni, że zabraknie jedzenia. Mam jakieś takie złe przeczucia. U mnie wódki może zabraknąć, ale nie jedzenia. Robimy przyjęcie ( nie wesele) na 47 osób
Mamy:
obiad:
- rosół
- sznycelki z polędwiczek indyczych + opiekane ziemniaki bukiet surówek
II dane ciepłe ok 21.00:
- barszcz czerwony z pasztecikami
III danie ciepłe ok. 1.00:
- schab pieczony w sosie madera + kopytka surówka z parzonej kapusty
Zakąski:
- roladki z szynką faszerowane parmezanem
- śledź tradycyjny
- półmiski jaj faszerowanych łososiem, musem pieczarkowym, kawiorem
- ryba po grecku
-deski wędlin i mięs
- sałatka z grillowanych polędwiczek
- sałatka grecka
- tradycyjna sałatka jarzynowa
- indyk w maladze z truskawkami
- pomidorki w całości faszerowane kukurydzą, szynką i parmezanem
- dipy
- pieczywo, różne masełka
desery:
- jabłecznik
- sernik
- rafaello
- patery owoców
- cukierki
- dwie fontanny czekoladowe
- tort
napoje gorące:
- herbata
- kawa
- czekolada
powiedzcie, nie za mało jedzonka? Boję sie, że ludzie będą głodni, a przyjęcie zaplanowane od 18.00 do 5.00 ( choć mam nadzieję, że o 3.00 sie skończy, ba ja zasnę gdzieś w kącie) _________________ Ślub cywilny, to aż cywilny, a nie tylko cywilny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
natalia_w moderator
Dołączył: 02 Gru 2008 Posty: 4298 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 10 Lis 2011, 19:00 Temat postu: |
|
|
Ja uważam, że jedzenia na całonocną zabawę ma być tyle samo co na weselu na 200osoób, tylko w mniejszych proporcjach..
Co innego jeżeli jest to tylko obiad i o 21 wszystkim mówimy dobranoc, a co innego jak ludzie mają całą noc siedzieć przy stole, będą pić, bawić się, tańczyć. Jeżeli organizujecie w lokalu, to oni najlepiej powinni wiedzieć, co ile trzeba przygotować żeby nie brakło ani się nie zmarnowało.
My mieliśmy przyjęcie na niecałe 70osób, też całonocne i jedzenia było wystarczająco, właścicielka nam jeszcze sporo podawała do domu i jedliśmy przez tydzień
Pralinka twoje menu wygląda całkiem nieźle, żeby jeszcze było go przygotowane odpowiednie ilości i będzie ok |
|
Powrót do góry |
|
|
Pralinka guru
Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 4442 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 10 Lis 2011, 19:17 Temat postu: |
|
|
Natalia_w, wyszłam z takiego samego założenia jak Ty. W menu tyle samo pozycji jak w przypadku dużego wesela tylko mniejsze porcje. _________________ Ślub cywilny, to aż cywilny, a nie tylko cywilny.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Pią 11 Lis 2011, 11:28 Temat postu: |
|
|
Natalia, ale warto też zauważyć, że na weselach często połowa zostaje, więc nie ma sensu aż tyle planować..
My tak na styk mieliśmy.. Tzn. trochę zostało, ale nic się nie zmarnowało. Mieliśmy ogromny obiad - 2 rodzaje mięs i łosoś, ziemniaki, kluski, surówki, warzywa, no i wcześniej rosół. Koło nas siedzieli znajomi, którzy jedzą ogromne ilości i byli najedzeni. Potem dwa ciepłe posiłki - był żur w chlebie i później krokiety. Na stołach były chyba 3 sałatki, mięsa, wędliny, galaretki, śledzie, grzybki.. Już szczerze mówiąc nie pamiętam;p Ostatni ciepły posiłek był jakoś o 1, a o 2/3 3 panów wymyśliło, że zjedliby coś ciepłego to odgrzano im mięsa, które zostały z obiadu.. Więc na niecałe 50 osób 3 miały jeszcze ochotę/siłę coś jeść później.. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
serduszkox guru
Dołączył: 15 Maj 2011 Posty: 6453
|
Wysłany: Sro 16 Lis 2011, 12:41 Temat postu: |
|
|
To i ja napiszę jakie mamy menu : Może znajdzie się jakaś dobra rada
17.00 OBIAD
1.Rosół z kurczaka z makaronem (b/o)
2.Polędwica soute z pieczarkami (150%)
3.Ziemniaczki
4. Zestaw surówek 3 rodzaje
ZIMNE PRZYSTAWKI
schab po flamandzku
karkówka pieczona
boczek faszerowany
galantyna z kurczaka (w auszpiku)
kaczka w żurawinie
WIEJSKI STÓŁ:
Tu jeszcze myślę co by dodać ale będzie na pewno:
kiełbasy
czosnek
smalczyk
papryczki chilli
ogórki kiszone
chlebek wiejski
pasztet
Obok tego będzie stał ktoś z obsługi i rozlewał piwo z beczek
SAŁATKI:
gyros
s.grecka
s.jarzynowa
szparagi zawijane w szynce
s.z owocami morza
RYBY:
ryba po grecku
śledź w oleju
roladki z łososia
pieczywo
SŁODKI STÓŁ :
4 rodzaje ciast
patery z owocami (b/o)
kawa,herbata na stoliku do samodzielnego zrobienia (b/o)
NAPOJE
Soki owocowe (2rodz)
napoje gazowane (cola sprite)
woda (gaz,niegaz)
^ (b/o)
alkohol we własnym zakresie
PODANE OKOŁO 21
dzik w całości,ziemniaczki + sosy
PODANE OK. 22
TORT (owoce leśne)
PODANE OK 23.-23,30
strogonoff
PODANE 1.30
szaszłyk płonący
PODANE OK.3.00
barszcz + paszteciki
No to tak prezentuj się nasze menu...
Nie za mało?
_________________ Pewności nie ma, ale jest szansa.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|