Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Desery i słodkości
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 70, 71, 72 ... 79, 80, 81  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Biszkopt:
• 7 jajek (M)
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1/3 szklanki gorzkiego kakao

Nasączenie:
• sok z 1 cytryny
• 2/3 szklanki likieru amaretto lub pół na pół likieru kawowego i amaretto
• 100 g marmolady wieloowocowej

Masa chałwowa:
• 1 łyżka żelatyny
• 400 ml śmietanki kremówki, zimnej
• 2 łyżki cukru pudru
• 250 g chałwy (np. waniliowej)


Polewa czekoladowa:
• 100 ml śmietanki kremówki 30%
• 1 łyżka masła
• 100 g ciemnej czekolady deserowej

Dekoracja:
• bita śmietana
• obrane solone pistacje


Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka na biszkopt wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Boków formy niczym nie wykładać i nie smarować. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać przez około 2 minuty aż się spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę i przesiane kakao (wymieszać je wcześniej ze sobą) i zmiksować na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez około 35 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.*

Nasączenie:
Dolną część biszkoptu położyć z powrotem w formie, nasączyć połową mieszanki soku z cytryny i likieru. Drugi biszkopt posmarować marmoladą od strony przekrojenia, odłożyć.

Masa chałwowa:
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, dodać 2 łyżki wody i odstawić na 10 minut do nasączenia. Następnie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się żelatyny, nie zagotowywać. 150 ml śmietanki wlać do rondelka (resztę wlać do miski i wstawić do lodówki lub do zamrażarki do szybkiego schłodzenia), dodać połowę chałwy (pokruszonej) i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Odstawić z ognia, wlać do kubka z płynną żelatyną i dokładnie wymieszać. Przelać do większej miski, ostudzić.
Resztę śmietanki kremówki ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodać do roztopionej chałwy, delikatnie wymieszać łyżką,następnie połączyć z resztą pokruszonej chałwy (mogą być większe kawałki). Mus wyłożyć na dolny biszkopt. Położyć drugi biszkopt, marmoladą do dołu, nasączyć, wstawić do lodówki, w międzyczasie przygotować polewę.

Polewa czekoladowa:
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Następnie zagotować w rondelku. Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia się. Polać i rozprowadzić po powierzchni ciasta. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Dekoracja:
Ciasto dekorować przed podaniem. Jeśli kleksy z bitej śmietany na wierzchu ciasta mają się długo trzymać, trzeba ubitą kremówkę usztywnić np. żelatyną. Posypać obranymi i posiekanymi pistacjami.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Składniki:

Biszkopt:
• 3 jajka
• 1/3 szklanki cukru
• 1/3 szklanki gorzkiego kakao
• 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
Masa kawowa:*
• 1 łyżka stołowa żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia
• 190 ml zaparzonej mocnej kawy
• 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
• 250 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
• 250 g mascarpone

* można też zrobić masę kawową z przepisu na Delicję Makową, czyli z kawą rozpuszczalną (sypką) zamiast zaparzonej

Polewa czekoladowa:
• 100 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
• 1 łyżka masła
• 100 g czekolady deserowej

do nasączenia: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub osłodzonej kawy)
do przełożenia: 100 g konfitury wiśniowej
do dekoracji: owoc granatu

Przygotowanie:

Biszkopt:
Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Boków formy niczym nie wykładać i nie smarować. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę i przesiane kakao (wymieszać je ze sobą), najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając. Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 20 minut. Ostudzić.
Biszkopt nasączyć likierem kawowym, posmarować konfiturą wiśniową.

Masa kawowa:
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut, następnie dodać do gorącej kawy i dokładnie rozpuścić mieszając. Dodać likier i ostudzić (jeśli nie używamy likieru, dodajemy 2 łyżki cukru). Dodawać po łyżce do mascarpone energicznie mieszając. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę kremówkę, dodać do mascarpone i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do czasu aż masa zesztywnieje (minimum 1 godzina).

Polewa czekoladowa:
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Następnie zagotować w rondelku. Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia się. Polać i rozprowadzić po powierzchni masy kawowej. Ciasto wstawić do lodówki
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spód:

• 150 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 40 g cukru
• 75 g zimnego masła + do posmarowania formy
• 3 żółtka (białka zachować do bezy)

• oraz przyprawy: 1 łyżka cukru wanilinowego, skórka starta z 1/2 pomarańczy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka:
• 1 kg jabłek (np. szara reneta)*
• 50 g cukru
• skórka starta z 1/2 pomarańczy
• miąższ z 1/2 pomarańczy


Beza:
• 3 białka
• 150 g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.
Jabłka:
Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, skórkę z pomarańczy oraz rozdrobniony miąższ pomarańczy wyjęty z białych błonek (najlepiej wyjmować go bezpośrednio nad patelnią z jabłkami zachowując wyciekający sok). Smażyć na większym ogniu przez około 5 - 7 minut, do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować grubo masłem. Ciasto rozwałkować np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypując mąką. Wykleić nim dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Beza:
Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty, w międzyczasie dodając mąkę ziemniaczaną.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnik
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Składniki:
Ciasto:
• 450 g mieszanki mąk bezglutenowych *
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki cukru (150 g), użyłam pół na pół białego i trzcinowego
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 250 g masła (lub 170 g masła i 80 g oleju kokosowego)
• 2 jajka

Owoce:
• 2 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
• sok z 1 cytryny + szczypta skórki
• 3 łyżki płynnego miodu
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 5 łyżek cukru trzcinowego
oraz: do posypania cukier puder i lody do podania

* użyłam 100 g ryżowej, 100 g ziemniaczanej lub cornstarch, 150 g kukurydzianej, 50 g mielonych migdałów bez skórek, 50 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych


Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie mąki wsypać do misy miksera lub na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować aż powstanie drobna kruszonka lub wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać jajka i szybko połączyć składniki w kulę, bez długiego zagniatania. Ciasto rozpłaszczyć, podzielić na 2 części, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Owoce: jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, zostawić na desce bez mieszania.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć jedną połówką ciasta, ułożyć jabłka w 3 długich rzędach, skropić je sokiem z cytryny, posypać skórką cytrynową, polać miodem, posypać
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Składniki:
Ciasto:
• 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki cukru (około 150 g)
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 250 g masła
• 2 jajka


oraz: 1 porcja budyniu kokosowego, ewentualnie zwykłego domowego lub budyń z 1 torebki (waniliowy, śmietankowy, kokosowy) ugotowany na zwykłym lub kokosowym mleku




Rabarbar:
• 600 g rabarbaru
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu

do posypania: cukier puder


Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
Ugotować budyń kokosowy. Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem masła.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Odkleić górny papier, przenieść ciasto do formy drugim papierem do góry, odkleić papier a brakujące miejsca w formie dolepić ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.
Drugą część ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Włożyć je do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier, cynamon. Wszystko wymieszać dłońmi i wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzchu wyłożyć łyżką budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Jeśli po 35 minutach ciasto na wierzchu będzie już dobrze zrumienione, można przykryć je folią aluminiową i piec dalej do końca podanego czasu.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kładniki:
Biszkopt:
• 3 jaja (duże, L)
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 50 g roztopionego masła

Biała pianka:
• 4 białka (1/2 szklanki)
• 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru wanilinowego
• 3 łyżki (30 g) żelatyny
• 1 łyżka soku z cytryny
• opcjonalnie - 2 łyżki likieru kokosowego
• 200 g jogurtu greckiego



Galaretka:
• 1 galaretka o smaku truskawkowym
• 300 g rozdrobnionych truskawek


Przygotowanie:
Dno formy o wymiarach 21 cm x 26 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijać białka jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę (najlepiej w 3 partiach) i krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach lub delikatnie mieszać szpatułką (a najlepiej zacząć mikserem, później mieszać szpatułką), tak aby nie zniszczyć ubitej masy. Razem z 3 partią mąki dodać roztopione masło. Wymieszane ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18 minut. Od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić.*
Biała pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i wanilię cały czas długo ubijając aż białka będą gęste i błyszczące. Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryny i likierem jeśli go używamy (jeśli nie - dodajemy 2 łyżki wody). Całkowicie roztopić podgrzewając i mieszając, w razie potrzeby dodać trochę więcej wody lub likieru, odstawić z ognia. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżce jogurt cały czas mieszając.
Ostudzoną masę jogurtową z żelatyną dodać do ubitych białek i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na biszkopt (równo, nie pozostawiając wolnych przestrzeni), wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki (bez przykrycia) do stężenia, na około 2 godziny.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Dodać rozdrobnione truskawki i wymieszać. Wylać na sztywną warstwę białej masy i wstawić do lodówki do stężenia (około 2 godziny)
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Składniki:

Opadające ciasto czekoladowe:

• 125 g masła
• 125 g cukru
• 300 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 6 jajek (dużych, L)
• 2 łyżki kakao gorzkiego
• szczypta soli






Wypełnienie:

• świeże owoce, np. maliny i borówka amerykańska, truskawki
• 200 g śmietanki 30%, do ubijania, zimnej
• 150 g sera mascarpone, zimnego
• 3 łyżki cukru pudru + do posypania


Przygotowanie:

Opadające ciasto czekoladowe:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem. Do miski włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce), wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Do drugiej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Do żółtek dodać kakao, sól i wymieszać, następnie wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników (masa zwiększy swoją objętość). Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Gdyby się to jednak nie stało lub ciasto słabo opadło, można wydrążyć łyżeczką trochę środka. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
Wypełnienie:
Do zimnej miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłożyć ją na całkowicie wystudzone ciasto, posypać owocami (krótko opłukanymi na durszlaku i dokładnie osuszonymi na papierowych ręcznikach).
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Składniki:

Ciasto na spód:

• 170 g mąki pszennej
• 80 g mąki ziemniaczanej (lub cornstarch, mąki ryżowej, skrobi ziemniaczanej)
• 50 g cukru
• 150 g zimnego masła
• 1 jajko

Masa serowa:
• 250 g zmielonego twarogu lub sera mascarpone lub mieszanki
• 2 łyżki budyniu o smaku bananowym (proszku)
• 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
• 1 jajko


Ponadto:

• 180 g masła orzechowego, kremowego
• 1 łyżka i 1 łyżeczka miodu
• 1 - 2 banany
• sok z 1 cytryny
• około 3 - 4 łyżki cukru do karmelizacji (najlepiej trzcinowego z dodatkiem karmelu)


• Blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cm
• Palnik gazowy do przypiekania/karmelizowania deserów (jak do crème brûlée)

Przygotowanie:
Wyjąć składniki na masę serową z lodówki. Spód: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować i włożyć nim formę, najłatwiej włożyć je pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy i razem z papierem przenieść ciasto do formy. Odkleić górny arkusz, ciastem wyłożyć spód i około 2 cm boków, palcami wylepić brakujące miejsca. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 30 - 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, ciasto zostawić w foremce i ostudzić. Piekarnik zostawić włączony na tej samej temperaturze.
Masło orzechowe wymieszać z 1 łyżką miodu i rozprowadzić po ostudzonym spodzie.
Masa serowa: Do misy miksera włożyć ser i budyń i zmiksować. Dodać mleko skondensowane i zmiksować na małych obrotach miksera na gładką masę. Dodać jajko i znów krótko zmiksować do połączenia się składników.
Banany pokroić na cienkie plasterki (jak widać na zdjęciach) i obtoczyć je w mieszance soku z 1 cytryny i 1 łyżeczce miodu.
Masę serową wyłożyć łyżką na warstwę orzechową. Ułożyć plasterki bananów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec przez około 30 minut aż masa zastygnie i lekko podniesie się przy brzegach
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Składniki, 15 porcji:
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 5 łyżek cukru
• 250 g masła, zimnego
• 125 g śmietany 18% (gęstej, kwaśnej)

Krem:
• 3 szklanki (750 ml) mleka 3,2%
• 50 g masła
• 100 g cukru pudru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 3 żółtka
• 3 łyżki mąki pszennej
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej


Bita śmietana:
• 500 g śmietany 30 lub 36% (do ubijania), zimnej
• 5 łyżek cukru pudru
• 10 g (1 łyżka) żelatyny (nie jest konieczna w przypadku użycia śmietany 36% i powyżej)
• 3 łyżki soku z cytryny lub limonki lub wody

• cukier puder do posypania
• duża prostokątna forma o wymiarach około 27 cm x 41 cm

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać palcami mąkę z masłem aż powstaną drobne okruszki ciasta (można miksować mieszadłem miksera lub użyć melaksera). Dodać śmietanę i połączyć składniki w jednolitą kulę. Podzielić ją na 2 części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na całą noc.
Każdą część bardzo cienko rozwałkować na oddzielnym papierze do pieczenia na prostokąty nieco większe niż wymiary formy. Podczas wałkowania można podsypać niewielką ilością mąki jeśli ciasto się klei. Jeśli ciasto ciężko się wałkuje bo jest zimne, najlepiej odczekać kilka lub kilkanaście minut i znów spróbować, znów odczekać itd. Włożyć do formy pierwszy blat ciasta i dokładnie ponakłuwać widelcem. Obie części ciasta wstawić do lodówki, na minimum 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę z pierwszym blatem ciasta i piec przez 15 minut. Wyjąć formę z piekarnika, upieczone ciasto wyjąć z formy, a włożyć drugi placek. Podziurkować widelcem i piec tak jak poprzednio. Placki ostudzić.
Krem: W garnku zagotować 2 szklanki mleka z dodatkiem masła, cukru pudru i cukru wanilinowego. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną na jednolitą masę. Zmniejszyć ogień pod zagotowanym mlekiem, wlewać masę z żółtkami ciągle mieszając, chwilę podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wyłożyć do czystej miseczki, na powierzchni położyć kawałek przezroczystej folii spożywczej i odstawić do ostudzenia.
Ostudzony krem wyłożyć na blat z ciasta położony na desce lub z powrotem w formie. Ostudzić gdyby się okazało, że krem jest ciepły.
Bita śmietana: żelatynę zalać sokiem z cytryny lub wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać np. w rondelku z dodatkiem 1 - 2 łyżek wody i całkowicie rozpuścić żelatynę ciągle mieszając. Przelać do kubeczka i dokładnie ostudzić. Ubić śmietanę na sztywną pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Gdy śmietana będzie sztywna dodać ostudzoną żelatynę i krótko zmiksować do połączenia się składników (aby nie zrobiły się grudki żelatyny, najlepiej najpierw dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietany a dopiero później, po wymieszaniu, dodać do reszty ubitej kremówki.
Bitą śmietanę wyłożyć na krem, przykryć drugim blatem ciasta, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (nie musi być lodówka). Posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje. Przechowywać w lodówce,
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
amelkaa
uzależniony
uzależniony


Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 837
Skąd: polska

PostWysłany: Pon 20 Kwi 2015, 6:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Składniki, około 24 porcji:

Biszkopt:

• 7 jaj (dużych L), w temperaturze pokojowej
• 2/3 szklanki gorzkiego kakao
• 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
• 1 szklanka cukru

Bita śmietana:

• 1 kg (5 kubeczków każdy po 200 g) zimnej śmietany 36%
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 2 łyżki (20 g) żelatyny



oraz:
• słoiczek (260 g) powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej
• polewa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 36% lub 30% + 100 g mlecznej czekolady + 100 g gorzkiej czekolady

Do nasączania:
• sok z limonek
• likier kokosowy
• biały rum
• ewentualnie czarna herbata jeśli nie używamy alkoholi

Potrzebne akcesoria:
• prostokątna forma o wymiarach około 25 x 37 cm
• papier do pieczenia
• rękaw cukierniczy z końcówką ok 1 cm do zrobienia dekoracji z bitej śmietany (można go kupić w supermarkecie)

Przygotowanie:
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Formę do pieczenia posmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier od wewnątrz można też posmarować miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się spienią. Zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas miksując (w sumie przez około 5 minut). Gdy cukier się skończy ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po trochu żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się dokładnie z białkami). Jajka ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż będą bardzo puszyste.
Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą (nie miksować za długo aby piana nie opadła, tylko do połączenia się składników). Ciasto wyłożyć do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat.
Po 15 minutach wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę wyłożoną papierem dopieczenia, zostawić na 15 minut. Następnie zdjąć formę i odkleić papier. Biszkopt całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Dolna może być trochę grubsza od górnej. Zdjąć górny blat biszkoptu, najlepiej wsuwając pod spód kawałek sztywnej plastikowej maty lub cienką deskę.
Dolny blat ciasta skropić 3 łyżkami soku z limonki i 3 łyżkami likieru kokosowego. Wymieszać powidła śliwkowe z 4 łyżkami rumu lub likieru kokosowego i rozsmarować je na dolnym biszkopcie.
Bita śmietana: miskę (np. dużą metalową) wstawić do zamrażalnika lub do lodówki na około 10 minut. Żelatynę wsypać do garnuszka lub rondelka i wymieszać z 6 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10 minut. Następnie dodać 3 łyżki soku z limonki i 3 łyżki likieru kokosowego (lub 6 łyżek wody) i podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (w razie potrzeby dodać więcej soku, likieru lub wody). Przelać do innej miseczki i całkowicie ostudzić.
Wyjąć miskę z zamrażarki, włożyć do niej zimną śmietanę 36% i zacząć ubijać na wysokich obrotach, gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodawać po łyżce cukier puder. Sztywną śmietanę połączyć z żelatyną: najlepiej do żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać, powtórzyć z kilkoma kolejnymi łyżkami śmietany i dopiero taką "zaprawioną" żelatynę dodać do reszty śmietany i zmiksować. Jeśli używamy double cream nie musimy usztywniać jej żelatyną.
Śmietanę rozsmarować na warstwie powideł, pozostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. Ostrożnie zsunąć biszkopt na śmietanę, skropić go 3 łyżkami soku z limonki i 3 łyżkami likieru kokosowego.
Polewa czekoladowa: zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa. Gdyby roztopiona czekolada się zwarzyła, wystarczy dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietanki lub mleka i energicznie wymieszać.
_________________
"never give up"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Forumki w kuchni Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 70, 71, 72 ... 79, 80, 81  Następny
Strona 71 z 81

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.



Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group