|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
borusia maniak
Dołączył: 02 Sty 2011 Posty: 1665
|
Wysłany: Sro 19 Sty 2011, 16:07 Temat postu: |
|
|
Przepis na ciasto marchewkowe
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
3 DUŻE marchewki, albo 4 małe
orzechy włoskie, nie wiem ile (ja zawsze łupię ze 2 garstki)
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, potem stopniowo dodawać mąkę, olej, proszek, sodę, cynamon, orzechy, na końcu marchew. Ciasto ma być dosyć gęste.
Nie wiem jak długo piec, bo ja użytkuję prodiż W prodiżu ciacho siedzi nieco ponad godzinę
Ciasto jest baaardzo proste i ZAWSZE się udaje. Serio |
|
Powrót do góry |
|
|
borusia maniak
Dołączył: 02 Sty 2011 Posty: 1665
|
Wysłany: Sro 19 Sty 2011, 16:08 Temat postu: |
|
|
Zapomniałam dodać żeby marchewki zetrzeć na tarce, ale to jest chyba oczywiste |
|
Powrót do góry |
|
|
myszka426 moderator
Dołączył: 18 Mar 2009 Posty: 4826 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pią 28 Sty 2011, 22:51 Temat postu: |
|
|
ja już robiłam tort dla Patrycji na chrzest ale jakoś mi się nie zbyt podobał. W przyszłym tygodniu wypróbuje Tort w kształcie zamku na roczek dla Patrycji. A że mamy gości więc oni ocenią jak wyjdzie . _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
MagdalenkaS guru
Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 8021
|
Wysłany: Pią 28 Sty 2011, 23:12 Temat postu: |
|
|
Koniecznie pokaż zdjęcia jak zrobisz Ja będę testować na każdą możliwą okazję. Będę chciała wymyślić coś super dla mamy na 50 urodziny ale jeszcze jest czas do lipca |
|
Powrót do góry |
|
|
myszka426 moderator
Dołączył: 18 Mar 2009 Posty: 4826 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pią 28 Sty 2011, 23:19 Temat postu: |
|
|
Patrycja ma roczek dopiero we wrześniu , ale będzie teściowa i wszystko musi być dopięte na tip top, bo inaczej znowu będą komentarze tak jak przy torcie na chrzest , zrobiłam buciki z masy marcepanowej a oba skomentowała " nie rozumiem czemu miały slużyć te buty na torcie" ale po drodze mam jeszcze masę innych okazji do prób i doskonalenia tortów. A jaki masz przepis na biszkopt ? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
MagdalenkaS guru
Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 8021
|
Wysłany: Sob 29 Sty 2011, 13:00 Temat postu: |
|
|
Nie przejmuj się komentarzem jednej osoby, bo jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził A przepis na biszkopt to jeden z najcenniejszych przepisów jaki otrzymałam od mamy Biszkopt ubijany widelcem i wychodzi zawsze ale to zawsze zawsze (chyba że gdzieś wsadzimy łyżkę zamiast widelca)
5 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru pudru
łyżka octu
łyżka proszku do pieczenia
Oddzielasz żółtka od białek i na żółtka sypiesz proszek do pieczenia i polewasz łyżką octu, zaczyna się burzyć, ubijasz widelcem i odstawiasz. Białka ubijasz na sztywno, potem z cukrem ubijasz i później dodajesz żółtka ubijasz widelcem dodajesz mąkę i gotowe |
|
Powrót do góry |
|
|
myszka426 moderator
Dołączył: 18 Mar 2009 Posty: 4826 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 29 Sty 2011, 13:13 Temat postu: |
|
|
ja mam troszkę inny przepis , ale ta sama technika , znalazłam też przepis na lukier plastyczny i krem maślany. Oczywiście już wszystko wypróbowane .
zostało tylko poczekać aż biszkopt ostygnie i dokończyć dzieła, Jakoś mnie dziś naszło na pieczenie czegoś słodkiego _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
MagdalenkaS guru
Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 8021
|
Wysłany: Sob 29 Sty 2011, 13:59 Temat postu: |
|
|
Lukier plastyczny to musi być świetna rzecz podzielisz się przepisem? Ja dziś też działam w kuchni ale w kierunku mięsa (pół świnki na mnie czeka ) |
|
Powrót do góry |
|
|
myszka426 moderator
Dołączył: 18 Mar 2009 Posty: 4826 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob 29 Sty 2011, 14:14 Temat postu: |
|
|
Jasne że się podziele
30ml wody
5g żelatyny
50g glukozy
450g dobrze przesianego cukru pudru.
żelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści lub wchłonie wodę (żelatyna w listkach) cały płyn. Postawić naczynie z żelatyną na gazie i dodać glukozę.
NIE GOTOWAĆ! jak się zagotuje wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz.
Cukier wsypać do miksera. WLAĆ PŁYN . wyrabiać na ciasto miększe od ciasta na makaron. Ewentualnie dodawać wody ale ostrożnie po łyżeczce .
posiadam jeszcze przepis na masę z pianek do pokrycia całego ciasta , i masę cukrową do wykonywania małych dekoracji _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
żaba uzależniony
Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 629 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Pią 4 Lut 2011, 12:54 Temat postu: |
|
|
Ja robiłam parę razy tiramisu z przepisu Agnieszki Kręglickiej. Za każdym razem rozpływam się z rozkoszy. Ale zamiast amaretto lepszy jest Baileys. Polecam. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|