View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Coni guru
Joined: 29 Apr 2009 Posts: 2526
|
Posted: Tue 11 Aug 2009, 11:46 Post subject: Książka kucharska |
|
|
Razem z San wymyslilysmy, ze moglybysmy wymieniac sie naszymi przepisami. Obojetnie czy to sa przepisy na ciasto czy dania obiadowe. Dzieki czemu powstalaby tutaj nasza forumowa ksiazka kucharska. Nie mowie, ze musimy podawac nasze sekretne przepisy (bo kazda pewnie jakis ma), ale na sprawdzone potrawy czemu nie. Poza tym kazdej z nas czasami brakuje "weny tworczej" w kuchni. Co o tym sadzicie??
P.S.
Jesli jest juz podobny temat to prosze o przesuniecie, bo troche szkalam i nic konkretnego oprocz tematu "co na obiad" nie znalazlam. _________________
|
|
Back to top |
|
|
San maniak
Joined: 08 Jun 2009 Posts: 1475 Location: Karlsruhe
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 11:44 Post subject: |
|
|
Ja jestem jak najbardziej za. Chociaż moja kuchnia nie jest jeszce bogata, ale coś juz tam umiem i chetnie się podzielę. _________________
|
|
Back to top |
|
|
ruda87 guru
Joined: 22 Jun 2009 Posts: 2921
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 11:59 Post subject: |
|
|
jeden z naszych ulubionych obiadów - zawsze robimy razem.... czyli
SPAGHETTI CARBONARA
500g makaronu
100-150g chudego boczku wędzonego
3-4 żółtka
250ml serka mascarpone
1 ząbek czosnku
szczypta rozmarynu
parmezan/ostry ser
oliwa
sól i pieprz
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zwarzy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy.
Pyszności
|
|
Back to top |
|
|
San maniak
Joined: 08 Jun 2009 Posts: 1475 Location: Karlsruhe
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 12:09 Post subject: |
|
|
mmmmmmmmm brzmi smacznie. zaraz sobie spisze Twój przepis.
to ja sie podzielę moim na:
Kebab w cieście
- jestem leniwa wiec klejam skan z mojej ksiazki kucharskiej:
Smacznego _________________
|
|
Back to top |
|
|
ruda87 guru
Joined: 22 Jun 2009 Posts: 2921
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 12:14 Post subject: |
|
|
zapiszę sobie a spaghetii spróbuj, rozpływa się w ustach.... jedyne co to trzeba jeść od razu po przygotowaniu bo odgrzewane jest mniej fajne |
|
Back to top |
|
|
San maniak
Joined: 08 Jun 2009 Posts: 1475 Location: Karlsruhe
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 12:27 Post subject: |
|
|
Na sama myśl mi slinka cieknie. Ale ugotowac mogę to dopiero za dwa tygodnie bo juz mam obiady zaplanowane _________________
|
|
Back to top |
|
|
San maniak
Joined: 08 Jun 2009 Posts: 1475 Location: Karlsruhe
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 12:33 Post subject: |
|
|
Oto przepis na mój sernik z brzoswkiniami. Tylko na serniku z fotki ja nie dawałam piany na górę, bo mam poniszczony piekarnik i sie bałam, ze przypalę.
Smacznego!! _________________
|
|
Back to top |
|
|
ruda87 guru
Joined: 22 Jun 2009 Posts: 2921
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 12:42 Post subject: |
|
|
teraz coś na zimowy obiad. Sycące i energetyczne.... ostre też, ale to można regulować ilością przypraw .... Wogóle to my z Andrzejem oboje żywimy się jak drwale może to takie mało kobiece, ale lubię dobrze zjeść
a więc
Chili con carne
250 g czerwonej fasoli z puszki
500 g miesa wolowego (mielone)
2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostke)
1 cebula (pokrojona w kostke)
1 lyzka przecieru pomidorowego
2 zabki czosnku (drobno pokrojone)
2-3 puszki pomidorow (bez skory)
2 szklanki rosolu (z kostki)
100 g kukurydzy z puszki
2 liscie laurowe
bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn
Mieso podsmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, a nastepnie poddusic z chili, papryka, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalac rosolem, dodac liscie laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotowac pod przykryciem jakies 15-20 minut. Na koniec dodac fasole i kukurydze i pogotowac jeszcze 2-3 minuty. Doprawic sola i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorowac (najlepiej swieza) bazylia.
Konsystencja powinna byc dosyc gesta.
Chili con carne mozna podawac z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.
Wychodzi taka gęsta zupa - super na zimę (nie wiem, może coś podobnego do strogonowa) |
|
Back to top |
|
|
San maniak
Joined: 08 Jun 2009 Posts: 1475 Location: Karlsruhe
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 12:44 Post subject: |
|
|
Mniami!!
Widać, ze ktoś tu umie gotować _________________
|
|
Back to top |
|
|
AniaKicia87 guru
Joined: 07 Aug 2009 Posts: 3846 Location: Bydgoszcz
|
Posted: Wed 12 Aug 2009, 12:48 Post subject: |
|
|
mniam mniam, a ja tu w pracy siedze, i już bez kanapek bo wszystkie zjadłam rzecz jasna _________________
|
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |