|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Coni guru
Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 2526
|
Wysłany: Sro 12 Sie 2009, 15:35 Temat postu: |
|
|
Mniam.
Kobietki, ja jutro pare przepisow podesle, bo dzis mamy rocznice i same wiecie jak to jest
Pozdrawiam _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
San maniak
Dołączył: 08 Cze 2009 Posty: 1475 Skąd: Karlsruhe
|
Wysłany: Sro 12 Sie 2009, 17:10 Temat postu: |
|
|
no wiemy, wiemy. Idz i baw sie dobrze Kochana _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Coni guru
Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 2526
|
Wysłany: Czw 13 Sie 2009, 14:33 Temat postu: |
|
|
Tak, jak obiecalam oto pare pomyslow.
Zupa zbojnicka
Skladniki:
od 6 do 10 zmeniakow (zalezy jakie duze)
od 3 do 5 marchewek (jw)
2 srednie cebule
0,5 kg miesa mielonego
1 - 2 zabki czosnku
1 papryczka chili (moze tez byc w proszku, wtedy ok pol malej lyzeczki)
1 puszka czerwonej fasoli
1 maly lub sredni sloik papryki konserwowej
1 maly koncentrat pomidorowy
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 lyzeczka ostrej papryki
majeranek (suszony)
tymianek (jw)
ok. 3 litry bulionu drobiowego (ja na 3 litry wody daje albo dwie kostki, albo 1,5 lyzki sybkiego bulionu)
1 lyzka oleju
1. Ziemniaki pokroic w kostke, marchew w talarki. Cebule i odsaczana papryke pokroic w kostke. Fasole przelac kilka razy woda i odsaczyc. Chili rozciac i wyjac ziarenka.
2.Cebule podsmazyc na oleju, az zacznie sie brazowic. W miedzyczasie wstawic bulion. Cebule zdjac z ognia i wymieszac z lyzeczka slodkiej papryki i wrzucic do bulionu razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewka.
3. Mieso mielone dokladnie wymieszac z wycisnietym czosnkiem, majerankiem i tymiankiem (ziola daje na oko i nie umiem powiedziec dokladnie ile). Przyprawic pieprzem i sola. Z miesa formowac male pulpeciki (musza byc mniej wiecej rownej wiekosci, zeby jednakowo sie ugotowaly, moje maja ok 2 - 3 cm srednicy). Gotowe pulpeciki wrzucic do warzyw idalej wszystko gotowac.
4. Gdy pulpeciki zaczna wyplywac dodac papryke konserwowa, fasole i koncentrat pomidorowy, papryczke chili i lyzeczke ostrej papryki. Zagotowac. Doprawic do smyku sola, pieprzem lub innymi wynalazkami, typu magi czy vegetta i gotowe.
Do zupy pasuje bagieta lub chlebek
Zupa jest pozywna i dwudniowa, chyba ze macie straszne zarloki w domu. Wbrew pozorom robi sie ja bardzo latwo, tylko krojenia jest troche niestety. Ale mysle ze warto sie poswiecic
Smacznego! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
San maniak
Dołączył: 08 Cze 2009 Posty: 1475 Skąd: Karlsruhe
|
Wysłany: Czw 13 Sie 2009, 14:45 Temat postu: |
|
|
Coni brzmi pysznie. Coś czuje, ze to tez będę juz niedługo gotować. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Coni guru
Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 2526
|
Wysłany: Czw 13 Sie 2009, 15:00 Temat postu: |
|
|
Byla zupa, to teraz cos na deser
Philadelphia - Pfirsich - Torte czyli sernik na zimno z brzoskwiniami
(na ok 16 sztuk)
Skladniki:
troszeczke oleju do nasmarowania tortownicy
100g masla
125g sucharow
9 platkow zelatyny
1 puszka (850ml) brzoskwin (ale ja radze dac 1,5 bo 1 jak dla mnie byla za malo)
400 g twarozku naturalnego np. Philadelphia
100g cukru
500g jogurtu naturalnego
skorka i 2 lyzki soku z cytryny
100g kremowki
2 - 3 lyzki dzemu truskawkowego
1. Tortownice (o srednicy 26cm) posmarowc olejem. Maslo rozpuscic na malym ogniu. Suchary pokruszyc na drobno (najlepiej mlotkiem do miesa lub walkiem), wsypac do masla i wymieszac. Mase sucharowa przelozyc do tortownicy i wylozyc jej dno. Wstawic na ok godzine do lodowki.
2. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Brzoskwinie dobrze odsaczyc. Twarozek, jogurt, cukier, skorka i sok z cytryny razem wymieszac (ja robie to mikserem na najnizszych obrotach,bo strasznie pryska). Zelatyne wrzucic do garnuszka (bardzo slabym ogniu) i dodac do niej 3 lyzki masy serowej. Zdjac z ognia, wymieszac i spowrotem dodac do masy serowej i razem wymieszac. Na ok 5 minut wstawic do lodowki, aby zaczela tezec. Smietane ubic i wymieszac z chlodna twarogowa masa.
3. 1/3 masy serowej wylac na przygotowany wczesniej spod. Poukaldac na niej brzoskwinie i zalac reszta masy serowej. Tort chlodzic minimum 5 godzin.
4. Dzem truskawkowy i 1 lyzke wody lekko zagotowac. Przetrzec przez sitko i lyzka wylac zygzaki na ciescie. Wstawic do schlodzenia polewy na ok 30 min. do lodowki.
Czas przygotowania: ok 50 minut
Czas chlodzenia: min. 7 godzin
Jedna sztuka ma ok 220 kcal
Smacznego! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Coni guru
Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 2526
|
Wysłany: Czw 13 Sie 2009, 15:05 Temat postu: |
|
|
San, jak pierwszy raz ugotowalam ta zupe, to tak srednio co dwa tygodnie ja gotuje bo L. ja uwielbia, a i tesciom tez smakuje _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ruda87 guru
Dołączył: 22 Cze 2009 Posty: 2921
|
Wysłany: Czw 13 Sie 2009, 15:39 Temat postu: |
|
|
zupa podobna troche do mojego przepisu na chilii czyli ją spróbuję napewno
a sernik brzmi super, podoba mi się to rozwiązanie z sucharami na spód, chociaż nigdzie się jeszcze z tym nie spotkałam |
|
Powrót do góry |
|
|
Coni guru
Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 2526
|
Wysłany: Czw 13 Sie 2009, 22:12 Temat postu: |
|
|
ruda87 ja tez sie spotkalam dopiero tutaj w Niemczech - ale to wielka oszczednosc czasu, bo raz dwa i spod pod reszte masz gotowy. A gdy masa sucharowa sie chlodzi mozna robic cala reszte poza tym mam nawet przepis na normalny sernik z podobnym spodem, wrzuce jak znajde _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
San maniak
Dołączył: 08 Cze 2009 Posty: 1475 Skąd: Karlsruhe
|
Wysłany: Sro 19 Sie 2009, 12:16 Temat postu: |
|
|
Hej
Oto mój przepis na naleśnki nadziewane na posłaniu ryzowym:
(składniki daję na oko w zalezności ile naleśników wysmażę)
Naleśniki
Pieczarki
cebula
Ryż
Marchewka
Groszek
sos pomidorowy (moze byc gotowy do spagetti)
ser
Wysamżamy naleśniki i nadziewamy je przduszonymi pieczarkami z cebulką. Zawijamy w rulonik. Ryż gotujemy, mieszamy z marchewka i groszkiem i wysypujemy na dno żaroodpornego naczynia. Na ryz układamy naleśniki polewamy sosem pomidorowym i pokrywamy serem. Zapeikamy w piekarniku az sos tyciu zgestnieje a serek sie stopi.
Czasami daje do środka naleśników jeszcze szynke, pietruszkę, ser itp. w zasadzei mozna dac wszystko co daje lodówka.
Smacznego!! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
forumowiczka81 gaduła
Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 371
|
Wysłany: Sob 22 Sie 2009, 22:40 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam dzisiaj bigos Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że z angielskich produktów jestem z siebie dumna bardzo trudno wydobyć polski smak z angielskich modyfikowanych i naszpikowanych chemią warzyw.
(no kiełbaskę miałam polską ) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|