|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
dotka kandydat

|
Posted: Fri 5 Jun 2009, 12:57 Post subject: Regionalne tradycje |
|
|
Hej:-)
wpisujcie jakie są tradycje związane ze ślubem i weselem w regionie, z którego pochodzicie
Ja o swojej "regionalnej" tradycji dowiedziałam się całkiem niedawno. Pochodzę z Lubelszczyzny i tam na weselu obowiązkowy jest sękacz - takie ciasto
A jak jest u Was?? |
|
| Back to top |
|
 |
magdaberbec maniak

|
Posted: Fri 5 Jun 2009, 21:57 Post subject: |
|
|
no co Ty? ? ja też pochodzę z Lubelszczyzny a w moim zakątku nie ma tradycji sękacza na weselu.
dziewczyny na forum się zdziwiły jak im kiedyś napisałam że w naszych stronach Państwo Młodzi dostają obraz, który jest poświęcany podczas mszy ślubnej. _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
KiSe guru

|
Posted: Sat 6 Jun 2009, 12:36 Post subject: |
|
|
Znajomy który mieszka pod Warszawą powiedział nam ostatnio , że u nich, gdy pan młody wchodzi do domu panny młodej ( w dniu ślubu) wsadza jej do buta po sto złotych i w samochodzie panna młoda wyciąga je z butów i bierze dla siebie hehehehe ja pierwszy raz coś takiego słysze  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Posted: Sat 6 Jun 2009, 13:54 Post subject: |
|
|
no cóż, u nas są wykupiny... Pan Młody przychodzi po Panne Młodą i musi słono zapłacić jeśli chce ją wziać za żonę.
i na wsiach jest taki zwyczaj, ze chodzi się po sąsiadach z kołaczem (takim ciastem).
janie uznaję ani jednego zwyczaju, ani drugiego  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
agbar uzależniony

|
Posted: Mon 8 Jun 2009, 22:03 Post subject: |
|
|
O polterzbendzie w piątek przed weselem już niejednokrotnie pisałam. POdczas wesela przychodzą maszki - przebierańcy złożyć życzenia. Po ślubie często robi się bramy, ale to chyba wszędzie. Możliwe że sa inne, ale może mi sie wydawać, że tak wszędzie jest, więc o tych nie napiszę  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Be@tka uzależniony

|
Posted: Tue 9 Jun 2009, 7:13 Post subject: |
|
|
U nas tez jest polter... wykupiny... kołocz... Nie wiem czy którąs z tych tradycji będziemy mieć zachowaną, choć jak znam moją rodzinkę bez wykupin się nie obejdzie  _________________
www.beatailukasz.pobieramysie.pl |
|
| Back to top |
|
 |
*AGNIESZKA* maniak

|
Posted: Tue 9 Jun 2009, 9:05 Post subject: |
|
|
| Quote: | | Znajomy który mieszka pod Warszawą powiedział nam ostatnio , że u nich, gdy pan młody wchodzi do domu panny młodej ( w dniu ślubu) wsadza jej do buta po sto złotych i w samochodzie panna młoda wyciąga je z butów i bierze dla siebie hehehehe ja pierwszy raz coś takiego słysze |
Też jestem spod wawy i tak własnie i u nas jest
A poza tym przyjeżdzaając przywozi (teściowa kupuje synowi) obrazek matki Boskiej ze słodyczami dla Panny Młodej wręcza przy powitaniu  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
betty22 uzależniony

|
Posted: Sun 28 Jun 2009, 19:36 Post subject: |
|
|
| Be@tka wrote: | U nas tez jest polter... wykupiny... kołocz... Nie wiem czy którąs z tych tradycji będziemy mieć zachowaną, choć jak znam moją rodzinkę bez wykupin się nie obejdzie  | U nas tez sie to praktykuje, u nas zamiast poltru bedzie wieczór panienski/kawalerski, kolacz tez bedziemy roznosic i wykupiny tez _________________
|
|
| Back to top |
|
 |
Korek maniak

|
Posted: Wed 1 Jul 2009, 18:49 Post subject: |
|
|
nie zgodzę się na żaden polter ani bramy ani wykupiny, myślę, że to raczej wiejska tradycja i nie zamierzam jej hołdować  _________________ ślub cywilny
ślub kościelny
 |
|
| Back to top |
|
 |
agbar uzależniony

|
Posted: Wed 1 Jul 2009, 23:20 Post subject: |
|
|
wiejska, nie wiejska, polter i bramy w Gdyni to nic nadzwyczajnego  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce