Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Regionalne tradycje
Goto page 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Zwyczaje weselne
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dotka
kandydat
kandydat

PostPosted: Fri 5 Jun 2009, 12:57    Post subject: Regionalne tradycje Reply with quote

Hej:-)
wpisujcie jakie są tradycje związane ze ślubem i weselem w regionie, z którego pochodzicie Razz
Ja o swojej "regionalnej" tradycji dowiedziałam się całkiem niedawno. Pochodzę z Lubelszczyzny i tam na weselu obowiązkowy jest sękacz - takie ciasto Wink
A jak jest u Was??
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
magdaberbec
maniak
maniak

PostPosted: Fri 5 Jun 2009, 21:57    Post subject: Reply with quote

no co Ty?pytajnik? ja też pochodzę z Lubelszczyzny a w moim zakątku nie ma tradycji sękacza na weselu.
dziewczyny na forum się zdziwiły jak im kiedyś napisałam że w naszych stronach Państwo Młodzi dostają obraz, który jest poświęcany podczas mszy ślubnej.

Back to top
View user's profile Send private message
KiSe
guru
guru

PostPosted: Sat 6 Jun 2009, 12:36    Post subject: Reply with quote

Znajomy który mieszka pod Warszawą powiedział nam ostatnio , że u nich, gdy pan młody wchodzi do domu panny młodej ( w dniu ślubu) wsadza jej do buta po sto złotych i w samochodzie panna młoda wyciąga je z butów i bierze dla siebie uśmiech hehehehe ja pierwszy raz coś takiego słysze uśmiech

Back to top
MissIndependent
moderator
moderator

PostPosted: Sat 6 Jun 2009, 13:54    Post subject: Reply with quote

no cóż, u nas są wykupiny... Pan Młody przychodzi po Panne Młodą i musi słono zapłacić jeśli chce ją wziać za żonę.

i na wsiach jest taki zwyczaj, ze chodzi się po sąsiadach z kołaczem (takim ciastem).

janie uznaję ani jednego zwyczaju, ani drugiego lol

Back to top
agbar
uzależniony
uzależniony

PostPosted: Mon 8 Jun 2009, 22:03    Post subject: Reply with quote

O polterzbendzie w piątek przed weselem już niejednokrotnie pisałam. POdczas wesela przychodzą maszki - przebierańcy złożyć życzenia. Po ślubie często robi się bramy, ale to chyba wszędzie. Możliwe że sa inne, ale może mi sie wydawać, że tak wszędzie jest, więc o tych nie napiszę Wink

Back to top
Be@tka
uzależniony
uzależniony

PostPosted: Tue 9 Jun 2009, 7:13    Post subject: Reply with quote

U nas tez jest polter... wykupiny... kołocz... Nie wiem czy którąs z tych tradycji będziemy mieć zachowaną, choć jak znam moją rodzinkę bez wykupin się nie obejdzie język

www.beatailukasz.pobieramysie.pl
Back to top
*AGNIESZKA*
maniak
maniak

PostPosted: Tue 9 Jun 2009, 9:05    Post subject: Reply with quote

Quote:
Znajomy który mieszka pod Warszawą powiedział nam ostatnio , że u nich, gdy pan młody wchodzi do domu panny młodej ( w dniu ślubu) wsadza jej do buta po sto złotych i w samochodzie panna młoda wyciąga je z butów i bierze dla siebie hehehehe ja pierwszy raz coś takiego słysze

Też jestem spod wawy i tak własnie i u nas jest uśmiech
A poza tym przyjeżdzaając przywozi (teściowa kupuje synowi) obrazek matki Boskiej ze słodyczami dla Panny Młodej wręcza przy powitaniu uśmiech

Back to top
betty22
uzależniony
uzależniony

PostPosted: Sun 28 Jun 2009, 19:36    Post subject: Reply with quote

Be@tka wrote:
U nas tez jest polter... wykupiny... kołocz... Nie wiem czy którąs z tych tradycji będziemy mieć zachowaną, choć jak znam moją rodzinkę bez wykupin się nie obejdzie język
U nas tez sie to praktykuje, u nas zamiast poltru bedzie wieczór panienski/kawalerski, kolacz tez bedziemy roznosic i wykupiny tez

Back to top
Korek
maniak
maniak

PostPosted: Wed 1 Jul 2009, 18:49    Post subject: Reply with quote

nie zgodzę się na żaden polter ani bramy ani wykupiny, myślę, że to raczej wiejska tradycja i nie zamierzam jej hołdować lol

ślub kościelny uśmiech
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
agbar
uzależniony
uzależniony

PostPosted: Wed 1 Jul 2009, 23:20    Post subject: Reply with quote

wiejska, nie wiejska, polter i bramy w Gdyni to nic nadzwyczajnego oczko

Back to top
Post new topic   Reply to topic    Forum ślubne :: strona główna -> Zwyczaje weselne All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next
Page 1 of 12

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce