|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Półmiski na stołach czy bufet? |
Półmiski na stołach |
|
82% |
[ 24 ] |
Bufet |
|
17% |
[ 5 ] |
|
Wszystkich Głosów : 29 |
|
Autor |
Wiadomość |
Noir maniak
Dołączył: 03 Lis 2012 Posty: 1669
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 10:51 Temat postu: Półmiski na stołach czy bufet? |
|
|
Nie znalazłam takiego tematu, mam więc nadzieję, że moderatorzy mnie za nowy nie zjedzą
Dylemat jak w temacie, co lepsze, co bardziej się sprawdzało na weselach, na których byliście: bufet czy zimne przekąski na stołach gości?
Zbliża mi się moment, kiedy będę musiała zdecydować pomiędzy tymi dwoma opcjami i generalnie jestem w kropce. Wiem, że większość wesel jest ciągle organizowana tradycyjnie z potrawami na stołach i sama bywałam jedynie na takich własnie.
Jakieś plusy, minusy obu waszym zdaniem? |
|
Powrót do góry |
|
|
zosiasamosia kandydat
Dołączył: 20 Lut 2013 Posty: 41
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 10:56 Temat postu: |
|
|
Ja jestem za bufetem, wydaje mi się, że to ekonomiczniejsze i korzystniejsze dla gości i organizatorów rozwiązanie _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 10:57 Temat postu: |
|
|
Ja jestem z tych dziubiących często po trochę i jakbym miała biegać po łyżkę sałatki i jakąś małą przystawkę to pewnie nie chciałoby mi się wstawać. Szwedzki stół mieliśmy ze słodkościami i owocami i to się sprawdziło, bo ciasto je się rzadziej. Zimne przystawki bardziej widza mi się na stole. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
amiwa początkujący
Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 8
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 11:09 Temat postu: |
|
|
ja jestem za półmiskami na stołach, Też jestem zdania, że lepiej jest mieć koło siebie coś do przekąszenia
Sama wybrałam taką opcję |
|
Powrót do góry |
|
|
april06 uzależniony
Dołączył: 23 Wrz 2012 Posty: 959 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 11:21 Temat postu: |
|
|
ja również jestem za półmiskami na stołach. wygodniejsze niż bufet _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
agattt moderator
Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 13577
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 11:23 Temat postu: |
|
|
Ja również uważam, że zimne przystawki powinny stać na stole. Jak już ktoś wspomniał, nie chciałoby mi się iść po łyżkę sałatki gdzieś na drugi koniec sali. Poza tym, przystawki to inaczej zakąski i jak nazwa wskazuje, służą też do zakąszenia/przegryzienia po wypiciu "głębszego" Niejedna osoba sięga po ogórka, plasterek wędliny czy grzybka po wypiciu kieliszka wódki. Więc takie rzeczy powinny być pod ręką
My w formie bufetu mieliśmy stół wiejski, stół z nalewkami, oraz stól z kawą, herbatą i ciastem. Sprawdziło się _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Betka maniak
Dołączył: 06 Kwi 2011 Posty: 1237
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 11:41 Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie półmiski na stołach - również z owocami i ciastami. U nas na oddzielnym stoliku były alkohole inne niż wódka oraz kawa i herbata. |
|
Powrót do góry |
|
|
Noir maniak
Dołączył: 03 Lis 2012 Posty: 1669
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 11:43 Temat postu: |
|
|
Mam spory dylemat z tym. Stoły mamy okrągłe na osiem osób każdy, więc łatwiej też od nich wstać niż od długich, gdzie czasami trzeba się przeciskać. Zarazem jest na nich mniej miejsca niż na podłużnych, więc i mniejsza ilość talerzy/butelek się mieści.
Obiad oczywiście będzie podawany do stolików, dodatkowo jedno gorące danie podanie również indywidualnie. Resztę możemy wybrać, albo wędliny i sałaty na półmiskach na stołach, albo właśnie w formie bufetu. Dania gorące będą dostępne w formie szwedzkiego stołu przez cały czas, niezależnie czy zimne przekąski będa jako bufet czy jako dani ana stołach.
Kusi nas bufet z tego względu, że w tym przypadku możemy wybrać sobie albo klasyczne zimne przekąski (czyli pasztety, rolady, wędliny, ryby, sałaty) albo bufet tematyczny gdzie podawana jest mieszanka dań (polski z rybami/wędlinami, włoski, zielony (rózne sałatki) i japoński (sushi itd) )
Nie będzie stołu wiejskiego, ani pieczonego udzca/świniaka , ciasta przyznam, że nie wiem, jak mają być podawane, nie pytalam |
|
Powrót do góry |
|
|
ewelinka89 moderator
Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 9831
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 11:56 Temat postu: |
|
|
To może podstawowa wersja, coś takiego właśnie do alkoholu itd. na stole i jakiś bufet tematyczny, analogicznie do stołów wiejskich u dziewczyn? Ktoś pisał o tym, że to ekonomiczniejsze - fakt, goście przy takiej opcji dużo mniej zjedzą;p 8 osób, to też mniejsze półmiski, więc wydaje mi się, że stoły to pomieszczą;p _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Noir maniak
Dołączył: 03 Lis 2012 Posty: 1669
|
Wysłany: Pon 25 Mar 2013, 12:04 Temat postu: |
|
|
ewelinka89 nie bardzo mam jak cos posredniego wybrac niestety, albo to, albo to
Sprawy nie ulatwia fakt, ze mieszkajac za granica nie mam jak pojechac i pogadac twarza w twarz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group |
|
|