Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

Hormony i dolegliwości, które prostujemy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Staramy się o dzidziusia :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lauraire
guru
guru


Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 8431

PostWysłany: Sro 6 Lut 2013, 19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie problem z tarczycą wyszedł przypadkiem (na szczęście!), chociaż było gorącą zanim potwierdziły się wszystkie wyniki i badania, moja mama od dwóch lat choruje na raka tarczycy, moja ciotka także ma zmiany, a z tarczycą wiadomo jak jest, w linii żeńskiej przeważnie to genetyka. Także i u mnie było takie podejrzenie.
Sprawa jest o tyle skomplikowaną, że moja niedoczynność przeplata się z "przeszłą" ostrą małopłytkowością, piszę "przeszłą" jednak muszę bardzo uważać na wiele rzeczy.
Co do przyjmowania leków, dzisiaj byłam nawet na wizycie u Naszej Pani doktor i już z góry powiedziała mi że euthyrox będę przyjmować dopóki nie zajdę, a potem całą ciąże i karmienie. Później zobaczymy, może będzie chciała usuwać tarczycę, chociaż nie chciałabym tego bardzo, bo to blokuje mi kolejną ciąże przez 5 lat.
TSH z 8,5 spadło mi do 3,19 w dwa miesiące, także ładnie. Pani doktor chciałaby żebym jak najszybciej zaszła, ale dopiero dzisiaj chyba pogadała ze mną tak szczerze, powiedziała, że dobrze, że nie udawało się wcześniej, bo prawdopodobnie takie wysokie TSH miałam od dłuższego czasu, a z takim wynikiem to ciąży bym nie donosiła raczej. ;/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
only_hope
maniak
maniak


Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 1201
Skąd: śląsk

PostWysłany: Wto 26 Lut 2013, 15:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam niedoczynność tarczycy. Wiedziałam o tym dużo przed rozpoczęciem starań, ale o dzidziusia zaczęliśmy się starać dopiero jak unormowały się wyniki i lekarz pozwolił.W ciąży co miesiąc musiałam robić badania i sprawdzać wyniki. Lekarz kazal mi tego pilnować bo źle działająca tarczyca moż powodować poronienie albo przedwczesny poród i prawie pewną chorą tarczycę u dziecka. Po porodzie jak zrobiłam badania to koszmar...mam TSH na poziomie 0,0005 (norma od 0,27). Właśnie jutro mam wizytę.
Tak że, moja Hania to żywy dowód na to, że z chorą tarczycą możn zajść w ciążę i urodzić o czasie:)
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lauraire
guru
guru


Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 8431

PostWysłany: Wto 26 Lut 2013, 17:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

only czyli niedoczynność przeszła Ci w nadczynność poporodową ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
nheledore
moderator
moderator


Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 6798
Skąd: K/T

PostWysłany: Wto 26 Lut 2013, 22:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie jestem pewna, ale jeśli hormon był na którymś miejscu po przecinku, w dodatku poniżej normy raczej nie wskazuje na nadczynność, tylko pogłębienie się niedoczynności, ale only na pewno to wyjaśni uśmiech
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lauraire
guru
guru


Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 8431

PostWysłany: Wto 26 Lut 2013, 22:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zakres normy TSH wynosi 0,4 – 4,0 mU/l.
TSH poniżej 0,4 wskazuje na nadczynność, natomiast powyżej 4,0 na niedoczynność Wink

Trochę nielogiczne to pod względem językowym, ale im niższy wynik tym większa NADczynność i na odwrót im wyższy wynik tym większa NIEDOczynność.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
nheledore
moderator
moderator


Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 6798
Skąd: K/T

PostWysłany: Wto 26 Lut 2013, 22:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to rzeczywiście nielogiczne, dobrze wiedzieć, bo jakbym odebrała wyniki, na których coś wyszłoby nie tak, jak trzeba, to niechybnie źle bym się zdiagnozowała i żyła w nieświadomości aż do wizyty lekarza.

No to niestety- ciąża hormonalnie też rozwala organizm, ale nie wiem, jak z tarczycą, np. z prolaktyną może być tak, że po całej burzy, jaka przetacza się przez organizm podczas ciąży- potem może wrócić na normalne tory. Niejako "sama".
Ciekawa jestem, czy w wypadku tych hormonów tarczycowych też tak może być..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lauraire
guru
guru


Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 8431

PostWysłany: Wto 26 Lut 2013, 22:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, że często po ciąży wszystko się normuje i o ile nie jest to przewlekła choroba tarczycy jak np. Hashimoto, może zostać wyleczona w ogóle. Wiadomo, raz dotkniętą tarczycę należy częściej kontrolować, ale można z tego wyjść uśmiech Natomiast bardzo często niedoczynność po ciąży przechodzi na nadczynność.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Justyna***
maniak
maniak


Dołączył: 13 Lis 2011
Posty: 1442

PostWysłany: Sro 27 Lut 2013, 9:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lauraire napisał:
only czyli niedoczynność przeszła Ci w nadczynność poporodową ?


Przychylam się do opinii oczko To nadczynność i to spora.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Betka
maniak
maniak


Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 1237

PostWysłany: Sro 27 Lut 2013, 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sam poziom TSH nie świadczy o nadczynności bądź też niedoczynności. Bez poziomu pozostałych hormonów trudno diagnozować.

only_hope, ja miałam TSH nieoznaczalne do czwartego miejsca po przecinku. Na pocieszenie napiszę, że wszystko się unormowało bez leków.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kasiek86
guru
guru


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 6450

PostWysłany: Sro 27 Lut 2013, 13:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lauraire napisał:
Zakres normy TSH wynosi 0,4 – 4,0 mU/l.
TSH poniżej 0,4 wskazuje na nadczynność, natomiast powyżej 4,0 na niedoczynność Wink


ostatnio miałam badane tsh tam max. norma było 4,780, ja miałam 4,067 i lekarka stwierdziła, że jest ok. W takim razie jaka w końcu jest norma, bo trochę się zaniepokoiłam
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Staramy się o dzidziusia :) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 3 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki.



Warszawa : Katowice : Kraków : Poznań : Wrocław : Łódź : Szczecin : Gdańsk : Toruń : Bydgoszcz : Częstochowa : Olsztyn : Rzeszów : Piła : Zielona Góra : Lublin : Kielce

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group