|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
aga.g uzależniony

|
Wysłany: Sro 24 Lut 2010, 18:41 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze nie jestem pewna do końca, ale w parafii mojego A. płaci się około 150zł-200zł za wybranie sakramentów chrztu, bierzmowania oraz za zapowiedzi tak zwany 'półślubek'. I sama nie wiem czy to dużo czy nie  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
katarzyna gaduła

|
Wysłany: Sro 24 Lut 2010, 19:34 Temat postu: |
|
|
U nas wyszło drogo bo mój ksiądz "łasy na kase" powiedział że jak ponienka z parafi to musi wziąć więcej bo biedna parafia i jedynie za zapowiedzi i papierek że je wygłosił wziął 300 zł, A u P w parafi ksiądz za zapowiedzi i zgode na ślub po za parafją też 300. Mój za taką zgode moza 1000 by chciał ale nic nie wiedział myslał że ślub będzie w innej parafi niż nasze  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KiSe guru

|
Wysłany: Sro 24 Lut 2010, 21:40 Temat postu: |
|
|
osz kurcze  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Angelsita uzależniony

|
Wysłany: Sro 24 Lut 2010, 21:48 Temat postu: |
|
|
no masakra naciągacze jedni czy co? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nanaja gaduła

|
Wysłany: Pią 12 Mar 2010, 23:04 Temat postu: |
|
|
My już w trakcie zapowiedzi
teraz czekamy, czy jakaś panna albo pan się nie zjawią, żeby nam przeszkodzić  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
..::Nati::.. maniak

|
Wysłany: Sob 13 Mar 2010, 9:13 Temat postu: |
|
|
Nasz proboszcz też jest strasznie łasy na kase,więc już się boje ile nam zaśpiewa...  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mimi guru

|
Wysłany: Nie 4 Mar 2012, 22:21 Temat postu: |
|
|
My jesteśmy w trakcie zapowiedzi, ale jak się okazuje, tylko w połowie W parafii M. zapowiedzi nie były ani wygłoszone podczas mszy, ani nie ma żadnej karteczki z zapowiedziami...  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
KathyLaPoz maniak

|
Wysłany: Pon 5 Mar 2012, 8:20 Temat postu: |
|
|
W mojej parafii podobno wywiesza się zapowiedzi na tablicy ogłoszeń. Ale przyznam się szczerze, że nigdy nie oglądam tej tablicy, bo znajduje się przy wyjściu z kościoła, z którego nie korzystam. Więc za co właściwie się płaci za te zapowiedzi, skoro ksiądz nie czyta ich podczas ogłoszeń?
Nasz proboszcz tajemniczo nie chciał powiedzieć, czy mój D. należy do tutejszej parafii (wcześniej mieszkał na Mazurach, potem razem ze mną u moich rodziców, a od niedawna mamy własne M i podczas kolędy ksiądz założył Nam kartotekę). Dowiedziałam się tego od koleżanek z forum, a i 100zł wzięte przez księdza rozjaśniło mi w głowie (po 50zł ode mnie i od mojego D.) Jesteście nieocenione  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agattt moderator

|
Wysłany: Pon 5 Mar 2012, 9:08 Temat postu: |
|
|
| KathyLaPoz napisał: | | Więc za co właściwie się płaci za te zapowiedzi, skoro ksiądz nie czyta ich podczas ogłoszeń? | Nie rozumiem. Nie płaci się za to, zeby je czytano. W ogóle nie wiem po co się płąci za zapowiedzi, ale płaci się za wszystko, więc się nie dziwię :/
U mnie wykaz zapowiedzi jest na tablicy przy wejściu do kościoła oraz na stronie internetowej parafii. Chyba nie wyczytują z ambony (i dobrze ) _________________
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juliette guru

|
Wysłany: Pon 5 Mar 2012, 9:15 Temat postu: |
|
|
Czytanie zapowiedzi podczas mszy jest raczej rzadko praktykowane, prędzej w jakichś małych wiejskich parafiach. A powinno się je podać do wiadomości parafian 2-3 tygodnie przed samym ślubem, więc macie jeszcze czas  _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|