|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
florzak guru

|
Wysłany: Wto 22 Gru 2009, 21:35 Temat postu: |
|
|
spoko:) o ty,m niestety nic nie wiem, bo my mamy tylko poradnię. _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Justyś:) maniak

|
Wysłany: Wto 22 Gru 2009, 21:42 Temat postu: |
|
|
zazdroszcze w sumie, ja tam nie przepadam za takimi rzeczami... _________________
(...) żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
florzak guru

|
Wysłany: Wto 22 Gru 2009, 22:41 Temat postu: |
|
|
Bo tu chyba nie ma za czym przepadać, ale trzeba mieć nadzieję że trafi się na jakiś normalnych prowadzących:) _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ruda87 guru

|
Wysłany: Wto 22 Gru 2009, 22:52 Temat postu: |
|
|
| florzak napisał: | | Bo tu chyba nie ma za czym przepadać, ale trzeba mieć nadzieję że trafi się na jakiś normalnych prowadzących:) |
to chyba tak jak wygrać w totka  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
florzak guru

|
Wysłany: Wto 22 Gru 2009, 23:35 Temat postu: |
|
|
| ruda87 napisał: | | florzak napisał: | | Bo tu chyba nie ma za czym przepadać, ale trzeba mieć nadzieję że trafi się na jakiś normalnych prowadzących:) |
to chyba tak jak wygrać w totka  |
Myślę, że to najtrafniejsze porównanie:) _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jolajcik kandydat

|
Wysłany: Sro 27 Sty 2010, 16:31 Temat postu: |
|
|
No więc byliśmy wczoraj u mojego księdza proboszcza. Większego miałam stera niż to było warte! Okazało się, że wiele rzeczy będzie można z nim załatwić. Nie miał żadnych "ale" dotyczących dekoracji, własnego zespołu na mszy i innych wymyślonych przez nas pomysłów. Dodatkowo stwierdził, że nie musimy nigdzie latać na nauki przedmałżeńskie bo on sam z nami je poprowadzi (powiedział, że jak przyjdziemy raz w miesiącu czyli jakieś 3-4 razy to wystarczy). Nie wymaga żadnych dodatkowych zaświadczeń od nas z wyjątkiem aktu chrztu, świadkowie nawet zaświadczeń o spowiedzi nie muszą mieć. Jedyną rzecze, którą zmieniłam pod wpływem kościoła to godzina ślubu. Chciałam na 17tą ale o 18tej jest u nas msza w kościele i nie chciałam żeby w trakcie ślubu kręciły mi się po kościele jakieś obce babcie, więc ślub na 16:30. Po tej wizycie w parafii uspokoiłam się. Reszta pójdzie już z górki  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Sro 27 Sty 2010, 18:02 Temat postu: |
|
|
| jolajcik napisał: | | świadkowie nawet zaświadczeń o spowiedzi nie muszą mieć. |
a mieliby mieć przecież świadek nawet nie musi być wierzący, a co dopiero do spowiedzi i komunii iść  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewqa04 guru

|
Wysłany: Sro 27 Sty 2010, 18:15 Temat postu: |
|
|
To pewnie zależy od jaśnie księdza proboszcza
Co kościól to obyczaj - co zrobisz?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MissIndependent moderator

|
Wysłany: Sro 27 Sty 2010, 18:20 Temat postu: |
|
|
no wiesz... ja jestem na studium administracji, liznęłam prawo i mam pewne zboczenie... mianowicie jeśli coś nie jest napisane czarno na białym jako wymóg to wymogiem nie jest i tego należy się trzymać  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ruda87 guru

|
Wysłany: Czw 28 Sty 2010, 0:29 Temat postu: |
|
|
jak się zaczniesz z proboszczem kłócić i pojedziesz mu paragrafami z prawa kanonicznego to dopiero mogą zacząć się schody
I mnie się też wydaje, że świadkowie na ślubie kościelnym muszą być wyspowiadani, tak samo jak kandydat i świadek przy bierzmowaniu, jak rodzice chrzestni na chrzcie.... Niby pewnie zapisanego nigdzie tego nie ma, ale co gorliwszy ksiądz obowiązkowo tego przestrzega. Nam na przygotowaniach do bierzmowania z 10 razy powtarzał, żebyśmy nawet nie ważyli się nie być w stanie łaski uświęcającej  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|