Ślub-Wesele.pl - odwiedź nasz portal ! Fryzury ślubne 2016 Komis ślubny Baza firm Życzenia ślubne :: Portal dla nowoczesnych rodziców - AchTeDzieciaki.pl

Forum ślubne Ślub-Wesele.pl

PORADNIA RODZINNA- i po krzyku
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nauki przedmałżeńskie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Juliette
guru
guru

PostWysłany: Sob 28 Sie 2010, 12:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem, że w Waszym wypadku mowa o ślubie mieszanym, tzn. zawartym między katoliczką, a osobą niewierzącą. Przede wszystkim musicie udać się do parafii, w której będzie ślub i przedstawić sytuację, a ksiądz wystąpi w Waszym imieniu do biskupa o zgodę na taki ślub. Mimo że Twój narzeczony nie jest katolikiem ma obowiązek razem z Tobą uczestniczyć w naukach przedmałżeńskich. Poza tym podczas spisywania protokołu przedmałżeńskiego R. będzie musiał oświadczyć, że nie będzie Ciebie odciągał od wiary, pozwoli Ci wychowywać Wasze dzieci w wierze katolickiej itp. To że Twój narzeczony nie zna polskiego rzeczywiście trochę komplikuje sytuacje, ale może razem z księdzem dojdziecie do jakie sensownego rozwiązania Wink

Trzymam kciuki za Wasze NPR, my też jesteśmy dopiero na początku drogi Smile
guru
guru

PostWysłany: Sob 28 Sie 2010, 21:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, chodzi dokładnie o ślub mieszany. Dlatego właśnie wybierzemy się do mojej parafii trochę wcześniej niż normalnie się idzie. W styczniu rezerwujemy salę, więc pewnie tez jakoś koło tego terminu pójdziemy do księdza.
Czytałam, że nauki można zrobić oddzielnie, tzn., że R. może je zrobić we Francji? W sumie to możemy razem zrobic we Francji, bo za niecały rok właśnie tam będziemy razem mieszkać, a ja mówie po francusku, więc może być trochę prościej.
Juliette, skoro dopiero zaczynacie z NPR, jak sobie poradziłaś w pierwszym cyklu? Ja trochę się martwię, że po tak długim czasie na tabletkach (około 6 lat prawie bez przerwy) pierwszy cykl będzie dziwny Confused

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lusilla
moderator
moderator

PostWysłany: Nie 29 Sie 2010, 7:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Loute- nawet jak będzie dziwny, to trudno. Nabierzesz wprawy we wczesnym mierzeniu, zapisywaniu, obserwacji śluzu. Kiedyś trzeba zacząć. Mój wykresik też jest dziwny, ale mierzę o dziwnych godzinach. Jednak udało się zaobserwować skok temperatury. Znaczy się chyba owulacja była Smile Następny będzie lepszy, wracam do pracy i będę miała stałą godzinę mierzenia.

Nauki spokojnie można odbyć we Francji- czy ślub też tam będzie? Jeżeli w Polsce to może warto zapytać księdza czy uzna zaświadczenie z francuskiej poradni, bo może będzie chciał tłumaczenie? Różnie bywa z księżulkami Wink

Powrót do góry
loute
guru
guru

PostWysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja się najbardziej boję, że nie zuważę tego skoku i przeocze owulację i nam się niespodziewana dzidzia trafi już w pierwszym cyklu Confused. Z tego względu będziemy chyba hiper-ostrożni i w ogóle to nie wiem jak to będzie oczko.

Ślub w Polsce. Mam nadzieję, że ksiądz nie będzie robił problemów smutny. Jeszcze czytałam, że taki ślub z nieochrzczonym bezbożnikiem Cool jest bez mszy i trwa krócej. Gdzieś też czytałam, że strona niewierząca nie składa przysięgi wykrzyknik Ale to chyba jakaś bajka, no bo jak ślub bez przysięgi pytajnik Może jest trochę inna, ale raczej jest. Mamy też dylemat z tłumaczeniem, jakiegoś tłumacza będzie trzeba zorganizować, żeby rodzina z Francji coś zrozumiała Very Happy. Czy ktoś był kiedyś na takim ślubie?

Powrót do góry
Lusilla
moderator
moderator

PostWysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skok na pewno zauważysz Smile Choć z pewnością to tez kwestia wyćwiczenia i obserwacji kilku(nastu) cykli.

A może ślub cywilny? Nie myśleliście o tym?

Powrót do góry
loute
guru
guru

PostWysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myśleliśmy, ale R. chce kościelny ( wykrzyknik), mówi, że lubi tradycję i bardzo mu się to podoba, że w Polsce tak o nią dbamy. Ja też wolę kościelny, w sumie chyba z tego samego powodu- jest dużo bardziej uroczyście. Wiem, że będzie więcej załatwiania, ale mamy jeszcze sporo czasu, dlatego mam nadzieję, że jakoś sobie z tym wszystkim poradzimy uśmiech

Powrót do góry
Lusilla
moderator
moderator

PostWysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na pewno będziecie mieć trochę pod górkę, ale życzę wam, żebyście trafili na życzliwych księży Smile

Powrót do góry
loute
guru
guru

PostWysłany: Nie 29 Sie 2010, 11:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki uśmiech Będę zdawała relację na bieżąco uśmiech Na razie jedziemy na wakacje, ale po to już zaczniemy tak trochę poważniej myśleć o tym wszystkim.

A czy możemy zrobić te nauki wcześniej? Np. w przyszłe wakacje? Będzie to dużo bardziej praktyczne niż tuż przed.

Powrót do góry
Lusilla
moderator
moderator

PostWysłany: Nie 29 Sie 2010, 11:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pewnie, że można wcześniej Smile

Powrót do góry
loute
guru
guru

PostWysłany: Nie 29 Sie 2010, 11:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to tak byłobu nam na rękę. W przyszłe wakacje się do niego wyprowadzam, więc będziemy razem w jednym miejscu i będzie na pewno łatwiej uśmiech Dzieki Lusilla uśmiech

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ślubne :: strona główna -> Nauki przedmałżeńskie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 20 z 82

Skocz do: