|
Forum ślubne Ślub-Wesele.pl
|
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Juliette guru

|
Wysłany: Sob 28 Sie 2010, 12:22 Temat postu: |
|
|
Rozumiem, że w Waszym wypadku mowa o ślubie mieszanym, tzn. zawartym między katoliczką, a osobą niewierzącą. Przede wszystkim musicie udać się do parafii, w której będzie ślub i przedstawić sytuację, a ksiądz wystąpi w Waszym imieniu do biskupa o zgodę na taki ślub. Mimo że Twój narzeczony nie jest katolikiem ma obowiązek razem z Tobą uczestniczyć w naukach przedmałżeńskich. Poza tym podczas spisywania protokołu przedmałżeńskiego R. będzie musiał oświadczyć, że nie będzie Ciebie odciągał od wiary, pozwoli Ci wychowywać Wasze dzieci w wierze katolickiej itp. To że Twój narzeczony nie zna polskiego rzeczywiście trochę komplikuje sytuacje, ale może razem z księdzem dojdziecie do jakie sensownego rozwiązania
Trzymam kciuki za Wasze NPR, my też jesteśmy dopiero na początku drogi  _________________
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loute guru

|
Wysłany: Sob 28 Sie 2010, 21:24 Temat postu: |
|
|
Tak, chodzi dokładnie o ślub mieszany. Dlatego właśnie wybierzemy się do mojej parafii trochę wcześniej niż normalnie się idzie. W styczniu rezerwujemy salę, więc pewnie tez jakoś koło tego terminu pójdziemy do księdza.
Czytałam, że nauki można zrobić oddzielnie, tzn., że R. może je zrobić we Francji? W sumie to możemy razem zrobic we Francji, bo za niecały rok właśnie tam będziemy razem mieszkać, a ja mówie po francusku, więc może być trochę prościej.
Juliette, skoro dopiero zaczynacie z NPR, jak sobie poradziłaś w pierwszym cyklu? Ja trochę się martwię, że po tak długim czasie na tabletkach (około 6 lat prawie bez przerwy) pierwszy cykl będzie dziwny  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lusilla moderator

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 7:29 Temat postu: |
|
|
Loute- nawet jak będzie dziwny, to trudno. Nabierzesz wprawy we wczesnym mierzeniu, zapisywaniu, obserwacji śluzu. Kiedyś trzeba zacząć. Mój wykresik też jest dziwny, ale mierzę o dziwnych godzinach. Jednak udało się zaobserwować skok temperatury. Znaczy się chyba owulacja była Następny będzie lepszy, wracam do pracy i będę miała stałą godzinę mierzenia.
Nauki spokojnie można odbyć we Francji- czy ślub też tam będzie? Jeżeli w Polsce to może warto zapytać księdza czy uzna zaświadczenie z francuskiej poradni, bo może będzie chciał tłumaczenie? Różnie bywa z księżulkami  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loute guru

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:33 Temat postu: |
|
|
Ja się najbardziej boję, że nie zuważę tego skoku i przeocze owulację i nam się niespodziewana dzidzia trafi już w pierwszym cyklu . Z tego względu będziemy chyba hiper-ostrożni i w ogóle to nie wiem jak to będzie .
Ślub w Polsce. Mam nadzieję, że ksiądz nie będzie robił problemów . Jeszcze czytałam, że taki ślub z nieochrzczonym bezbożnikiem jest bez mszy i trwa krócej. Gdzieś też czytałam, że strona niewierząca nie składa przysięgi Ale to chyba jakaś bajka, no bo jak ślub bez przysięgi Może jest trochę inna, ale raczej jest. Mamy też dylemat z tłumaczeniem, jakiegoś tłumacza będzie trzeba zorganizować, żeby rodzina z Francji coś zrozumiała . Czy ktoś był kiedyś na takim ślubie? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lusilla moderator

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:42 Temat postu: |
|
|
Skok na pewno zauważysz Choć z pewnością to tez kwestia wyćwiczenia i obserwacji kilku(nastu) cykli.
A może ślub cywilny? Nie myśleliście o tym? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loute guru

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:52 Temat postu: |
|
|
Myśleliśmy, ale R. chce kościelny ( ), mówi, że lubi tradycję i bardzo mu się to podoba, że w Polsce tak o nią dbamy. Ja też wolę kościelny, w sumie chyba z tego samego powodu- jest dużo bardziej uroczyście. Wiem, że będzie więcej załatwiania, ale mamy jeszcze sporo czasu, dlatego mam nadzieję, że jakoś sobie z tym wszystkim poradzimy  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lusilla moderator

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 10:59 Temat postu: |
|
|
na pewno będziecie mieć trochę pod górkę, ale życzę wam, żebyście trafili na życzliwych księży  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loute guru

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 11:06 Temat postu: |
|
|
Dzięki Będę zdawała relację na bieżąco Na razie jedziemy na wakacje, ale po to już zaczniemy tak trochę poważniej myśleć o tym wszystkim.
A czy możemy zrobić te nauki wcześniej? Np. w przyszłe wakacje? Będzie to dużo bardziej praktyczne niż tuż przed. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lusilla moderator

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 11:26 Temat postu: |
|
|
pewnie, że można wcześniej  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loute guru

|
Wysłany: Nie 29 Sie 2010, 11:35 Temat postu: |
|
|
No to tak byłobu nam na rękę. W przyszłe wakacje się do niego wyprowadzam, więc będziemy razem w jednym miejscu i będzie na pewno łatwiej Dzieki Lusilla  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|